Ingen VIP till Nobelfesten

IMG_0002Oktober träder in, hösten är här! Hösten innebär
bl a förberedelser för kommande Nobel-priser. Vilka blir det i år? Försökte vinna en VIP biljett till årets nobelfest, det är väl ända chansen (om en liten) att få komma dit. Men inte…

Träden ändrar färg så sakteliga från grönt, gult, orange och rött. Det är så vackert! Luften känns hög och frisk, jag får styrka av detta på något sätt. Nya krafter till livet och forskning, framtiden är ljus, eller….

Välgörenhetsgalan ”Världens barn” ger också känslan av att vara tacksam för det vi har, men att vi måste fortsätta att utveckla och utvecklas på flera områden och nivåer för att påverka framtiden i rätt riktning. Det finns dock perspektiv på detta. Ett inlägg jag läste på facebook löd ” Borde vi inte hitta intelligent liv på jorden först innan vi letar i rymden”. Det är tänkvärt! Vad ÄR viktigt att fokusera på? Vem bestämmer detta? Forskning och vetenskap är ett sätt att försöka förstå olika företeelser, vilket jag tycker är ett strålande sätt. Att förklara den vetenskapliga evidensen och nå ut med den till befolkningen är dock inte alltid lika enkelt. Professor Hans Rosling tycker jag är en strålande forskare som verkligen kan förankra vetenskaplig evidens i sitt sätt att förklara ojämlikheter och och andra världsproblem på ett begripligt sätt. Hans huvudteori är att framtiden utvecklas i positiv riktning. Hans beskrivning av verkligheten är inte bara ”ett tyckande”, det finns vetenskapliga belägg baserat på vetenskapliga metoder. Det känns tryggt!

Ofta känner jag att min forskning är obetydande liten om man jämför med andra områden. Vad håller jag på med? Nåväl, det är väl det som är tjusningen med forskning. Både stort och smått har betydelse på sitt sätt. Gemensamt är ändå att vi  alla håller oss till ett område som kräver att vi utför vår forskning med stöd av vetenskapliga och beprövade metoder. Att vi inom tandvården också utför vårt arbete baserat på vetenskaplig evidens, får både oss och patienterna att känna trygghet! Detta är ju viktigt oavsett forskningsområde. Kommande Odonologiska Riksstämma ger en möjlighet att få lyssna till den senaste evidensen inom tandvården. Ta kansken, det ska jag!

Jag hoppas att Professor Rosling får komma till Nobelfesten, han är en man att vara stolt över i forskningsvärlden. Jag får nöja mig med att titta på TV, men det är okey det också.

Må väl!

//Ulrika

Senaste inläggen