Jag önskar mig tid för vila av tomten

tomteFjärde advent har passerat, julen nalkas och året går mot sitt slut. Jag blicka tillbaka på 2016 och inser att vetenskap och beprövad erfarenhet har givit oss mycket kunskap. Det gäller att ta tillvara det.

Stress och höga krav, både på oss själva och från andra leder till psykosocial ohälsa visar studier. Hos oss, liksom på många andra arbetsplatser, har året präglats av arbetsmiljöarbete, inte minst för en hälsofrämjande arbetsplats. Det är snart jul och jag sätter på mig mina salutogena glasögon. Mina råd till er alla är nu att vila, gå långa promenader, läsa en bok, spela spel eller gör inget alls. Ta hand om dig! Passa på att ladda ”batterierna”. Mår du bra, ökar förutsättningen för att även andra runt omkring dig mår bra. En välmående personal främjar också patienternas upplevelse av god vård.

Arbetsmiljö handlar även om vår hantering av material och avfall. Forskare visade nyligen återigen på hur värmen på jorden stiger, arktiska isen smälter och metangas frigörs, vilket ytterligare ger påverkan på jorden. Vi måste vara rädda om ”Moder natur”. Se gärna Julia Roberts tankeväckande film. Hur kan tandvården ta ansvar i detta arbete? Hållbar utveckling är något som numera måste finnas med i utbildningsplan på högskolor och universitet. Vaktmästaren spikade idag upp miljöcertifiering på vår skola och vår studentklinik blev i år också miljöcertifierad. Kanonbra! Detta är allas ansvar!

Ups, kanske blev detta lite pekpinne och präktigt, vilket inte var meningen. Tycker bara att dessa frågor berör och är viktiga att även ta med in i det nya året. Tycker inte Du?

Tack alla läsare för detta året!

Jag önskar er en riktigt God Jul och Gott nytt År!

//Ulrika

 

Senaste inläggen