Japan nästa

tepeVi är bra på prevention och har en god munhälsa i Sverige. Jag tog tåget till Malmö. Japaner ville lyssna på hur vi i Sverige arbetar.

Jag möttes av ett ganska blåsigt Malmö, men solen sken. TePe gästades av tandläkare och tandhygienister från Japan. Jag var inbjuden som föreläsare. Ganska fantastiskt att ca 20 personer från tandvården i Japan kommer till Sverige på grund av intresse för vårt sätt att arbete och kompetens.

Jag föreläste om Salutogenes och hur vi genom ett salutogent förhållningssätt kan arbeta med kommunikation för att främja oral hälsa. Genom att samtala på ett sådant sätt som kan stärka patientens känsla av begriplighet (jag vet), hanterbarhet (ja kan) och meningsfullhet (jag vill), är jag övertygad om att vi når bättre framgång med att påverka ett munhälsrelaterat beteende.

Japanerna tyckte det var fantastiskt att vi kan ta betalt för att samtala. De får bara ta betalt för terapeutisk behandling. Kan du komma till Japan, frågade de. Gärna, sa jag.

Det finns absolut förbättringspotential för svensk tandvård avseende kommunikation, beteendepåverkan och hälsofrämjande arbete. I jämförelse med andra länder, är vi okey. Det är intressant att mötas mellan olika kulturer. Vi lär och inspireras av varandra. Mötesplatser är viktiga. Det är berikande. Tack TePe!

//Ulrika

Senaste inläggen