Mänskliga tjänster – kavla upp ärmarna!

blommaHen ska bemötas med respekt men behandlas som ett barn. Hen ska ligga rätt och gapa stort. Vi ska ge behandling av kvalitet till ALLA. Patienten är vår kund. Kommer inte patienten, kan vi lägga ner. Kommer inte du, så….?

Att arbeta inom hälso- och sjukvård tillika tandvård, innebär att vi arbetar med mänskliga tjänster. På engelska kallas det ”Human service”. Den organisationen är komplex och förändras ständigt. Att arbeta inom en sådan organisation krävs en hel av Dig. Du ska ha kunskap och kompetens på många områden. Du ska ha förmåga att bemöta alla sorters patienter oavsett om de är rädda, ledsna, arga eller glada. Du har samtidigt ekonomiskt ansvar och helst ska du sitta rätt, så du inte får ont i kroppen. Chefen har krav. Du har förmodligen också en hel del krav på dig själv. Alla vill ju göra ett bra jobb! Ingen ska behöva drunkna, som Karin skriver i sin krönika.

Det är dags att kavla upp ärmarna! Var kreativ och hjälps åt! Vi vet genom forskning att hälsofrämjande faktorer på en arbetsplats är viktiga. Att vara med att bestämma, få jobba med det som du är bra på och utbildad till, planera din tid, känna att du är ”klar” med ”jobbet när du går hem (så du kan sova gott). Ett salutogent ledarskap, är något som borde finnas med i alla chefkurser. Prata med varandra! Fruktkorg är trevligt, men räcker inte (som jag tidigare har skrivit om).

Det fysiska är också viktigt. Fysisk träning är alltid bra, men tänk på din ergonomiska ställning i arbetet. Sitter du bra? Ser du ordentligt? Böjer du huvudet för att se? Kan du hålla både sugen och scala samtidigt utan att saliv och vatten rinner över? Hur upplever patienten detta? Mycket att tänka på! En kreativ erfaren tandsköterska har ”kavlat upp sina ärmar” och tänkt till. restodont_2016-11-09-11-18-40Restodont, är en kombinerad sug och bitkloss. Patienten får käkstöd samtidigt hålls sugen fast. Två fria händer skapar bättre ergonomiska förutsättningar. Inte så tokigt. Tillsammans är vi starka, både i stort och smått!restodont_2016-11-09-11-18-54

//Ulrika

 

Senaste inläggen