Midsommarafton i Basel

IMG_4741 (002)

Midsommarafton blev i år inte riktigt traditionsenligt. Sillen, knäckebröd och en liten nubbe fanns och en midsommarstång tillverkad av en tandborste, penna, tandtråd och ett par örhänge. Men resten var lite annorlunda….

Jag firade midsommar i Basel i år. Vår internationella konferens inom organisationen Dental Federation of Dental Hygiene (IFDH) hade lagt sin konferens här. En fantastisk mötesplats där tandhygienister från 28 olika länder av 32 möjliga fanns på plats. Bara det är ju en härlig upplevelse i sig i dessa tider. Det fanns fler intressanta föredrag som täckte in områden som Nutrition, Allmänhälsa, Gerodontologi, Beteendepåverkan och nyheter inom kariologi och parodontologi. Ett av inledningsföredragen var av särskilt intresse, även om det inte direkt berörde munnen. Jag fick en ny favorit, Dr. Hans Rudolf Herren, som föreläste om ”Sustainability: A constant Challenge”. Som titeln antyder så handlade om hållbarheten i jord, vatten och luft och vårt ansvar. Liksom för (mun)sjukdomar rekommenderar han att vi, för en hållbar utveckling, fokuserar på orsaker snarare än symptom. ”Buisniss as usual is not an option”, menar han. Båda dessa aspekter kan ju faktiskt också lätt appliceras på hur även vi kan/bör tänka inom tandvården i många avseenden som  t ex i vår miljö, och i behandlingar.
Han kallar det ”agroecology” och kan studers vidare via denna länk.

Professor Tim Newton, brukar jag läsa och referera till när det gäller beteendeförändring inom tandvården. Tim’s fyra råd är: 1) Tänk mer än bara leverera kunskap, 2) Förstärk patientens egen tilltro till sin förmåga (self-efficacy), 3) Planera i konkreta termer och uppmuntra, 4) Använd olika media till att demonstrera/instruera. Här är en studie som kan rekomenders kring parodontit och bettendepåverkande metoder av Newton & Asimakopoulou, 2015. Professor Christoffer Ramseler lyfte fram vikten av att supporta patienter till hälsosamma val där hans budskap är” Ask the right questions”. Han menar att vi arbetar med traditionell behandling men i nya roller där en viktig del är att vi kan nå fram till våra patienter. Här är något att läsa där hans studier är relaterade till tobaksprevention och tandvårdens nya roll.

Från svenskt håll presenterde Malin Stensson (Hälsohögskolan), Kerstin Örn (Högskolan Dalarna), Birgitta Jönnson (Högskolan Dalarna, Kompetansesenter for Nord-Norge (TkNN), Tromsö), Annsofi Johannsen, (KI), Annika Almståhl (GU) med muntliga presentationer och Hanna Ahonen och jag själv (Hälsohögskolan) med postrar. Känns bra!

Ja, detta var bara ett litet axplock av tre intressanta dagar. Om tre år (juli 2019) är motsvarande kongress i Korea.

Trevlig sommar!

//Ulrika

Senaste inläggen