Mormor är undernärd!

hostVem vill inte kunna njuta av en härlig middag och smaskig efterrätt. Att kunna tugga och svälja är en förutsättning för detta. Tyvärr har inte mormor den möjligheten, inte heller farfar och många andra i deras ålder.

Kanske bor din mormor hemma och har hemhjälp. Kanske bor farfar på ett äldreboende. Kanske är någon av dom eller någon av deras vänner undernärda, eller löper risk för undernäring. Vet personalen i hemtjänsten eller personalen på boendet att deras undernäring kan bero på besvär i munnen eller tänder? Tyvärr är tänder och mun inte en given källa till detta problem.

Enligt äldreforskningen är ca 13 % av personer över 80 år så undernärda att de riskerar att svälta ihjäl! Skrämmande siffra! Det är ju Sverige vi talar om! I vår forskning ser vi samtidigt en tydlig relation mellan undernäring och problem i munnen. Frågar inte personalen mormor om hennes mun och tänder när hon inte vill eller kan äta? Tyvärr inte i den utsträckning som vi kan önska.

Linda är sjuksköterska med intresse för nutrition och hälsosamt åldrande. Jag som tandhygienist och Henrik som tandläkare har bl. a intresse för oral hälsa, tänder och äldre. Vi är alla forskare inom åldrandeforskning och som vill uppmuntra till en helhetssyn och samverkan. Därför forskar vi om detta för att vara med och påverka. Vi kan ALLA på olika sätt påverka arbetet med att främja den orala hälsan för mormor, morfar, farmor och farfar och alla andra. Ingen vill ju se dem svälta…..Vi vill ju kunna avnjuta en god middag tillsammans när vi hälsar på.

Tillsammans är vi starka!

//Ulrika

Senaste inläggen