Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

9 mars 2015

Sockerfrosseriet

Ulrika Lindmark

Socker var en lyxvara som enbart rika hade råd med. Till Sverige kom det på 1300-talet och var ett sätt att visa sin mäktighet i samhället. Idag har sockret en annan betydelse och negativ inverkan på hälsan/munhälsan.

För 120 år sedan var socker helt främmande i norra Europa. Skulle sockret  ha introducerats idag, skulle det troligen betraktats som en drog, menar många. I vissa tidiga kretsar betraktades sockret som synd som lockade till ”frosseriets förföriska synd”. Sukker, vilket är det ursprungliga arabiska ordet, motarbetades också av sällskapet The Anti-Saccharite Society, som på det sättet ville minska slavhandeln (mindre arbete på sockerplantage). Detta och mer intressant läsning om sockrets historia besrivs av prof Dick Harrisson på populärhistoria.se samt i boken ”Historiebok för kakälskare”.

I takt med att sockerkonsumtionen har ökat har det fått stora negativa hälsokonsekvenser i imagevårt samhälle. Barnen i de flest länder har tillgång till godis och sötsaker, vilket ofta är billigt och säljs nära barnens miljö, bl a i och utanför skolor. Den största boven för karies hos världens barn är godisätande och söta drycker.  Sk ”baby bottle caries”, var vanligt hos de 6;åringar vi träffade i Sydafrika.  I västvärlden börjar vår barn och ungdomar öka i vikt, få överviktsrelaterade sjukdomar bl a pga en ökad sockerkonsumtion. Nyligen kom riktlinjer från WHO, som har som målsättning att av det dagliga matintaget bör intag av socker vara max vara 10%, helst 5%. Kraven bör ställas mot livsmedelsföretag, som har tillsatt socker i allt för många livsmedel idag.

imageTandvården har försökt arbeta för att minska sockerintag sedan 70-talet (i Sverige), och där bl a ”lördagsgodis” blivit en god sed för många av oss. Vad hade hänt om inte tandvården redan då jobbat med denna preventiva aktivitet , kan man undra. Här måste vi dock göra mer, för nya generationer kommer hela tiden, och vi i tandvården räcker troligen inte till här. Dagens barn har en helt annan godiskultur, där stöd av internationella och nationella riktlinjer välkomnas med bla syftet att samverka på flera arenor. Kanske vi också ska manisfestera ”Tandvård mot socker” lite tydligare likväl som ”Tandvård mot tobak”.

// Ulrika

Ulrika Lindmark

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev