Sydafrika- vi förbereder för studentutbyte

imageSydafrika, Pretoria och tandhygienistutbildningen på Limpopo University, här ska jag tillsammans med kollega tillbringa en tid i syfte att arbeta och förbereda för studentutbyte. Vad innebär det?

Resan börjar på Landvetter flygplats, 14.5 timmar senare landar vi i Johannesburg. Av med vinterjackan och på med sommarklänningen, här är 33 grader varmt, underbart. Taxin (bokat av vårt guest house) tar oss mot Pretoria, en ca 45 minuters bilresa. Här åker man helst inte buss eller ”vanlig taxi”, tåg mellan flygplats och Pretoria ok, men inte annars. ” Rent a car”, är rekommendationen om du ska resa runt, men lås bilen vid stopp.  Vi passerar både modena byggnader och bättre stadsdelar men också ” det mindre bra”, enligt taxichauffören, mängden fattiga afrikaner (andra än sydafrikaner) som köar för att få uppehållstillstånd här. Fattiga kvarter, där missären är stor. Ja, lite annat än vad vi är vana vid. Intressant och mycket olika intryck som blandas om vartannat.

Vårt uppdrag denna gång är lärarutbyte, med syfte att föreläsa, ta del av ordinarie verksamhet och förbereda för studentutbyte i båda riktningar inför nästa år. Ja, det är fantastiskt, våra studenter (två/ år) kommer att få möjlighet att göra del av sina studier på Limpopo University,  Pretoria  i Sydafrika respektive motsvarande på Hälsohögskolan i Jönköping, för de sydafrikanska studenterna. Vi ska i alla fall göra vårt bästa för att möjliggöra detta. Detta kan göras tack vara beviljade medel från SIDA, som i ett av sina stödjande program, riktar sig till samverkan mellan universitet i Sverige och utvecklingsländer. Vi ansökte förra året, och blev beviljade medel för årets lärarutbyte,  fantastiskt roligt! Förutom undervisning och handledning, kommer vi bl a besöka skolor, där tandhygienistutbildningen här, arbetar med olika preventionsprogram. Vi tackar därför TePe, som sponsrade med tandborstar som vi kan ta med till alla barnen, som oftast inte har råd till detta. Tack!! Detta är början på en tre veckor lång vistelse, med intressanta möten och upplevelser, som vi i nästa steg hoppas kunna generera gott för respektives utbildningar och studenter.

Fortsättning följer….

/ Ulrika

Senaste inläggen