Tandhygiensiststudent reste till Bangladesh

IMG_2612Stöd kan på olika sätt ges på plats i utvecklingsländer. Vår student reste till Bangladesh för att studera kariesförekomst hos 6-åringar. Se hennes film….

Under det tredje året på tandhygienistprogrammet, finns möjlighet att förlägga sina studier utomlands. Jag har tidigare skrivit om samarbete med Sydafrika genom SIDA/Linnaeus Palme-utbyte. Våra studenter kan också söka medel via MFS (Minor Field studies), vilket möjliggör för studenter att via högskolan söka stipendium för studier i ett utvecklingsland där vi inte har avtal. Det var det som Afshana gjorde. Hon sökte och fick våren 2015 möjlighet att resa till Bangladesh för att under åtta veckor samla in data till sin kandidatuppstas. Att få berika sitt liv med att bistå med sin kunskap i länder som inte har samma livsvillkor som vi i Sverige, är verkligen fantastiskt. Afshana som besökte några skolor, undersökte 6- åriga barn och hade undervisning i munhälsa. Här finns det mycket karies, och det var inte alltid lätt att hantera allt hon fick se och uppleva, berättar hon. Hon gjorde vad hon kunde för att skicka med barnen lite kunskap om tandborstning, kost och karies. Hon hade
bl a gjort en egen broschyr som hon delade ut.

När hon kom hem, visade hon en fantastisk fin film om sin reseupplevelse. Denna film vill jag gärna att fler kan ta del av, den kommer här.

//Ulrika

Senaste inläggen