Tillsammans är vi starka

IMG_4175För två veckor sedan dog elefanten i strid. När vi ser elefanten, håller hyenorna som bäst på att ta sin del av vad naturen har att ge. Naturen har sitt kretslopp, även om det ibland kan vara hårt.

Jag är i Sydafrika och har nöjet att åka ut på safari och njuta av denna underbara natur. På detta reservat är djuren väl skyddade från mänskliga hot, och vår jeep betraktas som ett icke hotfullt djur. Att se in i lejonhannens ögon på nära håll är otroligt mäktigt. Ibland dyker en hotbild upp bland djuren, men tillsammans i sin grupp är de ofta trygga. Jag känner mig trygg i min grupp.

Att vara människa bland andra människor, är dock inte alltid lika tryggt. I Sydafrika finns ca 52 miljoner invånare, ca 30% är arbetslösa och bland unga är siffran 70%. Stora skillnader mellan rik och fattig samt segregation bidrar till att kriminaliteten är hög och skillnader i hälsa/ohälsa är stor. Man brottas med flera sjukdomar som bl a TBC (har ökat) och HIV. Jag får rekommendation att inte gå utanför boendet på kvällar. Livet är tufft och orättvist för många.

Men ändå, detta land är mycket vackert och de människor som jag mött är fantastiska! Jag är här i syfte att samverka till ökad möjlighet för bättre munhälsa. Även om munhälsan kan tyckas som ett mindre problem i sammanhanget, så känns det som detta arbete ändå kan bidra till att ”dra ett litet strå till stacken”. Vårt samarbete inom hälsosektorn är ju ett av flera i landet, och tillsammans kan det förhoppningsvis generera till något gott. Ojämlikhet i hälsa pga sociala och ekonomiska determinanter gäller ju även för munhälsan, varför generella hälsofrämjande åtgärder även främjar munhälsan. Detta visar ju flera studier, här ett exempel. Därför är jag otroligt tacksam att få denna möjlighet till samverkan kring tandvård och munhälsa med ett av Sydafrikas universitet. Även i ett något otryggt samhälle är vi tillsammans starka, precis som i djurvärlden. Det gäller att vi lär av varandra och håller ihop!

Må så gott!

//Ulrika

Senaste inläggen