Via ett interaktivt rum på nätet mötte jag dom….

Vättern_IMG_2496Min utmaning idag var att välkomna 18 stycken tandhygienister till första steget mot en magisterexamen i Oral hälsovetenskap. Utmaning? Jo tack, via enbart ett virutuellt rum på nätet skulle vi mötas. Hur va det då?

På förmiddagen kommer det lite mail…kommer inte in, hur ska jag göra….? lJag lotsar dem så de kommer på rätt spår. Fler mail…vi löser problemen till slut. Jag kollar min utrustning…kopplar in lurar, webbkameran, öppnar det interaktiva rummet, kör ett testrum, lyckas få fram studieguide som skall visas…Problem med länken, fattar inte allt….Klockan närmade sig start för introduktion. Hjälp! Kameran fungerar inte! Var är IT support? Några studenter har lyckats ta sig in i ”spacerummet”. Skönt, det verkar funka! Men min kamera??!! Support kommer, byter kamera…han fixar – Pust! Nu är vi på G, studenter kommer in en efter en, vissa synliga för kameran andra inte, men ALLA hör, vi kan kommunicera!! Lite rundgång, lite störande, men vi får stå ut (denna gång). Jodå, det gick väl rätt bra, lite barnsjukdomar blev det allt, men  men… vi lär oss kontinuerligt…och det viktigaste är ju att vi vågar prova, både jag som lärare och studenter som kanske inte heller är så datorvana. Bra jobbat alla, tack för att ni hade tålamod!

Men varför krångla med virituella rum på nätet? Jo, när du väl bestämt dig för att läsa vidare efter en grundutbildning, jobbar de flesta och det kan vara svårt att få ihop både studier, utbildning och på detta kommer ev restid.  Genom att läsa webb-baserade kurser kan vi ändå möjliggöra sådana studier. Du slipper resa och kan sitta vid din hemdator  för att lyssna på förelsningar. Du kan även ha föreläsningar och seminarier i realtid, men ändå sitta hemma (via Adobe Connect idag). Visst är det bra! Vi hade idag studenter från Umeå till Malmö, ja en student befann sig t o m utomlands. Fantastiskt roligt att kunna ge denna möjlighet! Jag själv har en hel del att lära  om interaktivt lärande, men den utmaningen tar jag gärna. Det är lite pirrigt, man vill ju det ska bli så bra.

Det är roligt och stimulerande med pedagogisk utveckling, och jag har verkligen nappat på utmaningar i ”cyberspace” .

See you out-there…..

//Ulrika

Senaste inläggen