Ny teknik på gott och ont

Under det senaste decenniet har vi fått se en otrolig teknisk utveckling i alla område - inte minst inom Tandvården. Det är dock inte alltid en helt oproblematisk utveckling vi ser.

Dental24 är nu inne på sitt tolfte år. Det har varit otroligt spännande att följa hur svensk tandvård och omvärlden har utvecklats under dessa år. Kanske är det tillämpningen av den nya digitala tekniken och inte tekniken i sig som har betytt mest?

Vi har fått helt nya rutiner och vanor. Patienternas kallelser sker exempelvis via SMS, tandteknik tillverkas och distribueras allt mer digitalt, journaler och bildhantering är numera 100% digitalt, kontanter har nästan helt försvunnit och ersatts av kortbetalning, Swish eller elektronisk fakturahantering.

På kommunikations- och informationssidan har det också skett mer eller mindre en revolution. Post och trycksaker är snart ett minne blott. Brevhanteringen har nästan upphört. Visst, tidningar och böcker finns fortfarande kvar men har minskat rejält i betydelse till förmån för digital informationsinhämtning. Kanske har även TV sett sitt ”bäst före datum”? Vill man veta något börjar man numera oftast med att söka information på nätet. Mer än hälften av alla besökare på Dental24 läser, tittar eller lyssnar via smartphones. Vi kan se ett stort genomslag i modern media med snabb och stor spridning till var och varannan inom hela tandvårdsteamet.

Allt är inte bara guld och gröna skogar

Nu upplever vi dock en återgång till allt mer låst innehåll – vilket innebär att besökare måste vara en betalande prenumerant för att kunna ta del av den specifika informationen. Dessutom har de så kallade ”filterbubblorna” blivit mycket vanligt förekommande på nätet. Detta betyder bl.a. att inte alla får tillgång till allt som publiceras på nätet. Filterbubblorna gör att man får mer-och-mer information inom de områden man själv redan visat intresse för.

Från Wikipedia tog vi denna bra förklaring på vad en filterbubbla är:

En filterbubbla (efter engelskans Filter Bubble) är ett påstått fenomen som skulle uppstå till följd av personligt anpassade resultat av sökningar efter information, till exempel då en användare använder en sökmotor på Internet eller delar och gillar saker på ett socialt medium. Olika algoritmer filtrerar och sorterar då automatiskt träfflistan och förslag på internetinnehåll beroende på uppgifter om användaren såsom vad denna har sökt, klickat på och gillat tidigare eller var personen befinner sig.

En konsekvens skulle vara att användare inte tar del av information som motsäger deras verklighetsuppfattning och isoleras intellektuellt i kulturella eller ideologiska bubblor, vilket förstärker det konfirmeringsbias människor har även utan automatiska filter. Exempel som brukar diskuteras är Googles Personalized Search, användares personliga nyhetsflöde på Facebook och rekommenderade videoklipp på Youtube. Vilka nyheter individen möts av påverkas även av vilka vänner personen har i sin kontaktlista på sociala nätverk och vad dessa delar och gillar, samt vilka nyhetsplatser, bloggar och forum användaren läser regelbundet.

Väl värt att tänka på! Filterbubblor vill vi på Dental24 motverka. Vi vill fortsatt sprida (dela) så mycket relevant information till hela tandvårdsteamet som möjligt. För att möjliggöra detta använder vi oss inte av algoritmer utan av gratis prenumerationer för distribution av vårt nyhetsbrev (flöde).

Däremot kommer vi i framtiden att säkert få se många andra tillämpningar av algoritmer och AI (Artificiell Intelligens) som t.ex. samkörning/integration av olika register, journaler, bilder, etc. Vi ser med tillförsikt emot att följa denna utveckling.

Som ett led i befolkningsutvecklingen och begränsad tillgång till kvalificerad personal kommer vi, med all säkerhet, också behöva förändra vårt arbetssätt i framtiden. Då blir utbildning och utveckling på jobbet ännu viktigare än tidigare, för de flesta av oss har ju inte fått lära sig att tillämpa den nya tekniken när vi gick i skolan, utan först senare i arbetslivet.

Vidareutbildning borde vara obligatoriskt för många yrkesutövare. För vem vill flyga med en pilot som inte behärskar all ny teknik och instrument?

Till sist vill jag önska alla ett riktigt gott nytt decennium.

/Per Ahlberg

Grundare till Dental24

 

Relaterat:

Senaste inläggen