Det är lätt att inse vad som kommer att hända!

Det är lätt att förutse vad som kommer att hända de närmaste 5-10 åren. Det är bara att följa några tydliga trender. En del av detta kommer påverka tandvården mer eller mindre.

Bristen på arbetskraft kommer att fortsätta

Det är nästan ett skämt att höra hur politiker säger att alla ska erbjudas fulltid. Verkligheten är att alla varken behöver eller vill arbeta fulltid. Den ökade automationen gör att många arbeten kommer att försvinna och ersättas av AI (Artificiell Intelligens) eller olika former av robotar eller bara botar (automatiska tjänster t.ex. Siri eller Alexa). Att politikerna vill att vi ska arbeta mer (”jobblinjen”) beror förmodligen på att detta sannolikt leder till tillväxt och att våra ekonomiska samhällsmodeller är skapta för tillväxt – men inte tvärt om!

Verkligheten är att det – under överskådlig framtid – inte kommer finnas tillräckligt med kvalificerad personal och att arbetsgivarna kommer att få göra allt som står i deras makt för att behålla sin personal. Och då menar jag inte bara höja lönen utan skapa en trivsam och utvecklande arbetsplats. Det hjälper inte heller med fler och större platsannonser! Det som hjälper är antingen fler utbildningsplatser och personal eller en mer effektiv tandvård.

Hur ser det ut hos er?

Vår jord är knappast skapad för ohämmad tillväxt

Moder jord skulle nog helst se att vi människor slog av på takten lite och inte bränner allt som går att bränna oavsett om det är fossilt bränsle, kärnkraft (el), skog eller människor. Om bara vi människor tog det lite mer lugnt skulle både vi och naturen må betydligt bättre!

Digitaliseringen kommer att öka

Det är otroligt vad lång tid det tar för olika verksamheter att digitalisera och effektivisera, exempelvis inom vården. Tekniken finns men vi lever ofta i gårdagen. Stora organisationer såsom myndigheter, företag och föreningar är sämst på att tillvarata denna möjlighet. Små aktörer är ofta bättre på detta. Vi kan inte längre göra som förr utan måste göra som de yngre gör redan idag, det vill säga våga prova något nytt.

Eller som Will Rogers en gång sa; ”Även om du är på rätt spår så blir du överkörd om du bara sitter där”.

Våga tänk nytt och bränn inte ut dig själv eller någon annan!

Per Ahlberg
Grundare till Dental24

 

Om Dental24.se
Dental24 är en s.k. ”nischad community” (nätverk) inom tandvården med veckovis nyhetsbrev till c:a 13 500 mejladresser och med c:a 275 000 visningar per år.
I mars 2018 hade Dental24 över 26 000 sidvisningar. 😃

 

 

Senaste inläggen