Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

19 november 2014

Svensk tandvård anno 2014 – Rapportering från Swedental

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

Odontologiska Riksstämman och Swedental är över för denna gång. Tre härligt intensiva dagar i huvudstaden med många möten. Att mötas är viktigt! Intresset för detta event är stort men fortsätter samtidigt att minska år efter år (Swedental -3% i antal besök). Detta skapar naturligtvis huvudbry för arrangörerna. Totala antalet som arbetar med tandvård i Sverige har inte minskat. Så varför minskar intresset för tandvårdens största årliga mötesplats?

Här är några noterbara trender…

 

Få tandtekniska företag ställer ut

Tandläkarnas huvudleverantör är tandteknikerlaboratorierna men nästan inget helsvenskt lab ställer ut på mässan! Däremot besöker många enskilda tandtekniker Swedental trots att det bara finns ett fåtal underleverantörer till tandteknikerna på mässan. Annat är det på IDS i Köln.

Har inte labben produkter/tjänster som man vill visa upp? Håller den svenska tandtekniken på att dö ut?

Tandteknikerna träffar sina kunder, tandläkarna, i mässkorridorerna.

DSCN1823

Digitala avtryck och fräscenter ökar

På mässan visar flera leverantörer upp nya produkter för digitala avtryck och produktion (CAD/CAM). Detta förändrar tillverkningen av protetik. Redan hårt trängda svenska tandtekniska laboratorier lär inte få det lättare i framtiden. Många tandläkare har redan konverterat till ”chair side” med ”inhouse” produktion.

 

Tandvårdskedjorna, Folktandvården och olika förbund visar upp sig

Samtidigt som en del hävdar att det finns tillräckligt med tandvårdspersonal och utbildning i Sverige satsar andra på stora montrar för att profilera sig och rekrytera personal. Rätt tandvårdspersonal är viktigt men är branschen enig kring tillgången? Meningarna går isär och en del rekryterar även utomlands för att täcka behovet i Sverige.

 

Många verkar rätt nöjda

Vi talade med många verksamma inom tandvården såsom myndigheter, vårdgivare och leverantörer. Många verkar rätt nöjda. Även tandvårdspatienterna verkar ju nöjda med tandvården i Sverige, enligt svenskt kvalitetsindex.

I detta ligger naturligtvis även en viss fara med att man slår sig till ro i en föränderlig värld.

 

Vad kan bli bättre?

Myndigheterna måste samordna och förenkla för tandvården, inte tvärt om! Rapportering av tandvårdsbidrag, incidenter, kvalitetsregister och avvikelser kan säkert göras bättre. Idag är vårdgivare ålagda att rapportera till många olika myndigheter på olika sätt beroende på vad som hänt. Se även Karin Sjögrens roliga framförande av ”Sagan om den lilla tandläkaren”. Ställ krav på t.ex. IT-leverantörerna! De kan förändra mångas vardag, både spara och förbruka mycket tid beroende på funktion.

Försäkringskassan måste bli bättre på att informera patienterna om tandvårdsbidraget. De senaste åren har flera miljarder av statligt avsatta medel fryst inne samtidigt som många patienter inte känner till tandvårdsbidraget. Ytterligare 1 miljard kronor i tandvårdsstöd motsvarar flera miljarder i total omsättning eller mer än 15 % ökad omsättning och fler arbetstillfällen för hela branschen.

 

Odontologiska Riksstämman och Swedental tandläkarbranschens viktigaste forum?

Pressrummet gapar tomt när en av de stora välfärdsaktörerna har kongress och mässa!
Patienten är tandvårdens kund och pressen dess budbärare. Presskonferens med de viktigaste frågorna för omvärlden saknas! Så får inte heller tandvården särskilt stor uppmärksamhet i media. Inte ens när en fjärdedel av alla som arbetar med svensk tandvård finns på ett och samma ställe och visar upp sitt världsledande kunnande!

Att lobba i Almedalen räcker inte eller förlitar sig tandvården på Facebook?

Aktuella ämnen som kunde ha debatterats mer är t.ex.:

  • Nedläggning av stora delar av tandhygienistutbildningen (Karlstad) samtidigt som behovet snarare ökar än minskar.
  • Tandvårdens utmaningar pga. den ökade invandringen.
  • Skattelagstiftningen för vårdföretagare och/eller vinster i vården!
  • Hur vi kan förbättra offentliga upphandlingar.

Vem för tandvårdens talan i samhällsdebatten? Är det Sveriges Tandläkarförbund?
Eller är det bara professor Björn Klinge som är talesman för svensk tandvård i media?

 

Mera bilder från Swedental 2014 >>

 

/Per Ahlberg

 

 

 

 

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

Per har arbetat hela sitt verksamma liv med försäljning och marknadsföring av medicintekniska produkter. 2008 startade han tillsammans ett antal samarbetspartners och företrädare för dentalbranschen Dental24.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev