Tandvårdsutredningen: ”Mycket snack och lite verkstad”

För snart fyra år sedan (2017) intervjuade jag dåvarande hälsominister Gabriel Wikström på Socialdemokraternas partikongress i Göteborg. Där beslutade man bland annat att man skulle göra en tandvårdsutredning som i dagarna, fyra år senare (mars 2021), presenterades med förslag om att förverkligas 2026, alltså om fem år! Utredningen innehåller ”inte mycket nytt under solen”.

Mycket av tandvårdens utmaningar som vi talade om för fyra år sedan är fortfarande lika aktuella idag och sannolikt även om fem år. För den utredning som Veronica Palm (s) nu presenterat efter tre års utredande, innehåller i princip enbart kosmetiska förändringar även om man bland annat har tagit till sig av frågandesättandet av fri tandvård till och med 24 års ålder. Mycket av tandvårdens riktiga utmaningar återstår.

En hel del av det utredningen har kommit fram till är rent juridiska förändringar i tandvårdslagen. Men när det gäller förslag som skall leda till verkliga förbättringar av den allmänna tandhälsan är det tunt. Man vet helt enkelt inte om man skall skratta eller gråta?

Det man kan konstatera är att någon större förändring, som den som den borgliga regeringen genomförde 2008, är det inte tal om. Snarare en omfördelning eller bättre användning av nuvarande resurser. Kanske kommer Folktandvården att få se det mesta av detta? Privattandvården kan nog göra som vanligt och fortsatt visa vägen med bättre tillgänglighet och nöjdare patienter. Detta verkar inte ens politikerna rå på hur gärna man än skulle vilja!

/Per Ahlberg Dental24

 

Senaste inläggen