Gästbloggare

Hej, du som är ung tandläkare!

Av Maria von Beetzen:
Hur skulle det vara att möta människor från en helt annan värld än din egen, och kunna hjälpa dem till bättre tandhälsa och livskvalitet? Du skulle kunna bidra till en mer jämlik tandhälsa. Många människor i Sverige saknar idag tillgång till kvalificerad tandvård.  »

Vävnadsbevarande tandvård – för bättre munhälsa och färre patienter med tandläkarskräck

Av Karin Fischer, vd RLS Global: Försämrad oral hälsa, munnens inverkan på det allmänna hälsotillståndet och ekonomiska orättvisor är några av de perspektiv som diskuteras livligt inom tandvården idag. Däremot är det ingen som pratar om behovet av mer skonsamma behandlingar och vävnadsbevarande ingrepp – en effektiv metod med patienten i fokus och något som Socialstyrelsen efterfrågat sedan 2011. »

Känslan som infinner sig – även på (arbets)resande fot

Som gästkrönikör i Dental24:s community vill jag dela med mig av mina tankar och erfarenheter av att resa mycket i arbetet.  Maria von Beetzen heter jag och är tandläkare och specialist inom oral protetik med privatpraktik i Strängnäs. Dessutom arbetar jag som styrelseledamot i Tandläkarsällskapet och suppleant i Tandläkarförbundets förbundsstyrelse. Det finns säkert någon som känner igen sig i min berättelse… »

Så håller du nacke- & axelbesvär på avstånd

Du har säkert själv funderat, någon gång, på vad som kan ligga bakom tillfälliga eller återkommande besvär i nacke och axlar, trots att du har bra utrustning i form av patientstolar, instrument och arbetsstolar. Min förhoppning är att, genom mina inlägg här på Dental24, kunna bidra till värdefulla insikter, som direkt kan tillämpas i din vardag, och på så sätt hålla ett antal onödiga besvär på avstånd. Vi börjar med nacke och axlar då besvär i dessa områden är vanligt förekommande. »

Förebyggande tandvård i Kapstaden

Under fyra veckor fick jag förmånen att i Folktandvården Västra Götalands regi resa till Kapstaden för att arbeta på Gugulethu community dental clinic, en klinik som ligger inne i kåkstaden Gugulethu. Förutom arbetet på kliniken fick jag följa med klinikens tandhygienist Sharon ut på olika uppsökande verksamheter. En arena som inte är lika självklar där som den har blivit här i Sverige. »