Vetenskap & hälsa – lyssna på forskning om medicin och hälsa

Podcast

Vetenskap & hälsa, en poddserie om forskning inom medicin och hälsa. På ett intressant men samtidigt enkelt sätt ges möjlighet att ta del av spännande forskning som utförs vid Lunds universitet, Malmö universitet och Region Skåne.
Första avsnittet handlar om "Vänner och ovänner i munnen".

Vi har alla ungefär 10 biljoner bakterier i munnen. Det låter kanske obehagligt, men är inte farligt: bakterierna är normalt sett våra vänner, utvecklade i samspel med människorna under evolutionens gång. Det är bara när balansen mellan bakterier och värd störs som vissa bakterier blir våra ovänner, vilket kan leda till karies eller tandlossning.

Lyssna till Gunnel Svensäter, professor i oral biologi vid Malmö universitet, när hon förklarar hur det hela hänger ihop.

Källa: Vetenskap & hälsa är ett samarbete mellan Medicinska fakulteten vid Lunds universitet, Malmö universitet och sjukvårdsförvaltningarna inom Region Skåne.

 

Relaterat:

Munhälsan påverkar hela kroppens hälsa och även vår livskvalitet. I en serie artiklar och ett poddprogram kommer vi därför att berätta om forskning som rör munnen och våra tänder och som bedrivs vid Odontologiska fakulteten vid Malmö universitet.