Folktandvården Skånes tandfé fyller två år

Verksamhetsnytt

Nu fyller Folktandvården Skånes tandfé Lea två år. Sedan 2018 har över 100 000 barn som besökt tandläkaren fått en bok och kunnat läsa om hennes äventyr.

Tiden går fort när man har roligt sägs det. Det är redan två år sedan Folktandvården Skåne lanserade sitt barnkoncept med Lea Tandväktare som huvudperson. Tusentals barn över hela Skåne har fått tillgång till riktiga böcker i samband med första besöket, 3-årskontrollen samt 6-årskontrollen. Och flera av dem har även haft möjlighet att träffa Lea i samband med barndagar.

– Vi ville skapa en tandfé i tiden, berättar Dimitra Kavakliotis, kommunikatör och ansvarig för Folktandvården Skånes barnkoncept. Lea kallar sig för Tandväktare istället, det låter tuffare. Hon har superkrafter – bland annat superhörsel, så att hon kan höra när barn vickar på tänderna. Det är viktigt för oss att barnen får uppleva äventyr med henne och kanske äntligen kan få en förklaring till varför tandfén samlar på tänder.

Läsförståelsen sjunker i landet och förutom att skapa en bra upplevelse för barnen, är tanken att också stimulera till läsning. Läsandet är nyckeln till kunskap och bidrar till starkare självkänsla. Folktandvården Skåne är en kunskapsdrivande folkhälsoaktör som bidrar till barnens hela hälsa och välbefinnande.

– Böckerna har alltid varit mycket uppskattade av både barnen och deras föräldrar och man märker de börjar känna igen Lea när de kommer igen, berättar Gabriella Boskovic, tandhygienist på Lund C. Det känns också bra att kunna ge en riktig gåva som inte går sönder eller kastas bort direkt.

Sedan starten för två år sedan har Folktandvården Skåne delat ut över 100 000 böcker och anordnat fler än 80 barndagar där Lea har varit på plats och spridit glädje för både stora och små. Lea har också stått på scen i två teaterföreställningar på Dunkers Kulturhus och inspirerat skolbarn till att borsta tänderna i skolor i Helsingborg.

Stort grattis, Lea, på din tvåårsdag. Vi ser fram emot fler födelsedagar framöver!

Folktandvården Skåne är ett av Sveriges tio största hälsoföretag med över en miljon besök varje år. Vi är summan av ytterst professionella medarbetare som varje dag – tillsammans – jobbar för att alla skåningar ska vara stolta över sina tänder. Vi erbjuder komplett och modern tandvård, baserad på gedigen erfarenhet, kunskap och forskning.

Folktandvården Skåne är ett bolag, helägt av Region Skåne med cirka 1 400 anställda. Vi finns på 44 orter runtom i Skåne och består av 68 kliniker för allmäntandvård, specialisttandvård och sjukhustandvård.

Källa: Folktandvården Skåne