Nyheter från Ultradent

Produkt- och företagsnytt

Ultradent Products, Inc. är en ledande utvecklare av högteknologiska dentala material, utrustningar och instrument. Ultradent Products vision är att förbättra nivån på dental hälsovård globalt och att göra metoderna för tandvårdsbehandling mer förutsägbara och mindre krångliga.

Dan Fischer

Ultradent Products startade för över fyrtio år sedan med en enkel idé från tandläkaren Dan Fischer. Efter examen från Loma Linda University och uppstarten av den egna tandläkarpraktiken uppfann tandläkaren Dan Fischer den banbrytande hemostaslösningen Astringedent som svar på behovet av en produkt för tissue management (mjukvävnadshantering) som gav en snabbare och djupare hemostas. Framgången med hemostasmedlet Astringedent gav näring åt hans dröm att fortsätta utveckla innovativa och avancerade lösningar för tandvården, vilket ledde till grundandet av Ultradent Products, Inc.

Dan Fischer

Ultradent Products framträdande produkter omfattar det utökade sortimentet av produkter för mjukvävnadshantering, där hemostasmedlet Astringedent fortfarande ingår, och den i hela världen välkända och branschledande produktserien OpalescenceTM Whitening Systems för vitgörning och blekning av tänder. Ultradent Products produktfamilj omfattar också de flerfaldigt prisbelönade härdljuslamporna VALOTM och VALOTM Grand, etsmedlet Ultra-EtchTM och reparationscementet Endo-EzeTM MTAFlowTM.

Ultradent Products har bidragit till ljusare leenden i 30 år!

Genom lanseringen av OpalescenceTM PF för 30 år sedan blev Ultradent Products branschledande inom professionell tandvitgörning och ett varumärke som tandläkare och patienter över hela världen litar på. Opalescence PF är än idag en av de mest sålda gelerna för kosmetisk tandblekning. Den 10 % respektive 16 % karbamid-peroxidgelen appliceras med individuellt framställda skenor som används bekvämt hemma över natten eller under dagen.

För den som vill vara ännu flexiblare är Opalescence GoTM med 6 % väteperoxid ett prisvärt, och professionellt, alternativ som kan användas direkt och blivit extremt populärt sedan lanseringen 2013. De förfyllda UltraFit TM-skenorna är mycket praktiska och kan användas hemma under cirka 60-90 minuter per dag.

Företagets grundare och CEO Dan Fischer menar: ”Tandhälsan är viktig, men för oss människor är också det psykiska välbefinnandet av största vikt”. Dentala problem som innebär att man inte vågar le eller skratta kan påverka människors självförtroende och i värsta fall påverka den psykiska hälsan. I en värld där utseendet spelar en allt större roll för bemötandet kan professionell tandblekning vara ett varsammare, men ändå effektivt, alternativ till skalfasader, kronor och broar. Opalescence tandblekningsgeler innehåller PF (P för kaliumnitrat, F för fluorid) för att stärka emaljen och minska tandsensibilitet. Dessutom förebygger det höga vatteninnehållet dehydrering och färgrecidiv. Under de senaste 30 åren har tandblekning med Opalescence hjälpt miljoner människor att få vitare tänder och bidragit till ökad livskvalitet.

Opalescence GoTM: Kosmetisk blekning med förfyllda skenor

Opalescence Go™-blekning ”att ta med”, från Ultradent Products, med förbättrad design på skenan för en ännu mer anpassningsbar och bekvämare upplevelse till vitare tänder.

Efter bara 10 minuter i munnen börjar UltraFit™-skenan mjukna och följa tandbågen för att skapa en skräddarsyddsliknande passform som är synnerligen bekväm och effektiv. Täckning från molar till molar säkerställer att gelen kommer i kontakt även med bakre tänder. Opalescence Go™-blekning finns med 6 % H2O2 (60-90 minuters användningstid) och läckra smakerna Mint och Melon. Opalescence Go™ tandblekningsgeler innehåller PF (P för kaliumnitrat, F för fluorid) för att stärka emaljen och minska tandsensibilitet. Tjugo procent vatteninnehåll hjälper till att förebygga uttorkning och återgång av färgen. Efter den första appliceringen, instruktioner och utlämning på kliniken kan blekskenorna användas bekvämt hemma.

OpalescenceTM PF: Kosmetisk blekning med individuellt anpassade skenor

Opalescence™ PF blekgel från Ultradent Products tillhandahåller professionell blekningskraft för bekväm blekning hemma hos patienten.

Opalescence™ PF-blekning finns i smakerna Mint, Melon och Regular och tillförs tänderna i individuellt anpassade blekskenor för att ytterligare skräddarsy behandlingen till vitare tänder. Opalescence™ PF tandblekningsgeler innehåller PF (P för kaliumnitrat, F för fluorid) för att stärka emaljen och minska tandsensibilitet. Tjugo procent vatteninnehåll hjälper till att förebygga uttorkning och återgång av färgen. Den finns i koncentrationerna 10 eller 16 % karbamidperoxid. Hjälp patienterna välja den metod som passar bäst för dem beroende på hur känsliga deras tänder är, hur snabbt de vill se resultat och hur länge de är beredda att bära skenan (4-6 timmar eller över natten). Efter den första appliceringen, instruktioner och utlämning på kliniken kan blekskenorna användas bekvämt hemma.

OpalescenceTM BoostTM: Medicinsk tandblekning i behandlingsstolen på kliniken

Den kraftfulla blekgelen Opalescence™ Boost™ från Ultradent Products är utformad för medicinsk användning på kliniken. Tandläkaren applicerar gelen på en eller flera tänder, på del av en tand eller för att accelerera blekningen som utförs i behandlingsstolen.

Opalescence™ Boost™-blekning används också på avitala tänder, inklusive intrakoronal blekning på kliniken. Till skillnad från andra blekningsprodukter som kräver klinikbehandling, behöver Opalescence™ Boost™-blekningen inte någon dyr, varm och besvärlig lampa för att fungera. Opalescence™ Boost™ tandblekningsgeler innehåller PF (P för kaliumnitrat, F för fluorid) för att stärka emaljen och minska tandsensibilitet. Mer än tjugo procent vatteninnehåll hjälper till att förebygga uttorkning och återgång av färgen. Det är en alternativ, konserverande metod (jämfört med kronor, skalfasader etc.) för att vitgöra mörka tänder med intern missfärgning orsakad av predisponerande faktorer som sjukdom, olycksfall eller iatrogen skada; kongenital, systemisk, metabol eller farmakologisk påverkan. Dessa kan omfatta men är inte begränsade till förhöjda bilirubinvärden, tetracyklin och missfärgning från Minocyklin hos vuxna, porfyri, fetal erytroblastos och högt fluoridintag under tandutvecklingen.

OpalescenceTM Whitening-tandkräm

Opalescence™ Whitening-tandkrämer från Ultradent Products är ett enkelt och effektivt sätt att bibehålla vitare tänder. De här professionella ”whitening”-tandkrämerna kan inte bara ta bort ytlig missfärgning utan också stärka tänderna med sin unika formel.

1Schemehorn BR. Relative dentin abrasion test on dentifrices. Study #111. 2011. Data on file.

De är särskilt formulerade för höga nivåer av fluoridupptag samtidigt som de är skonsamma nog att användas varje dag, med en relativ dentinabrasion som är jämförbar med, eller lägre än, de flesta andra ledande ”whitening”-tandkrämerna.1 De tillhandahåller också utmärkt antimikrobiell aktivitet för renare och friskare munnar. De här tandkrämerna är ett bra sätt för dina patienter att bibehålla det uppnådda resultatet efter en blekningsbehandling. Sensibilitetsformeln har samma blekningsfördelar som originalformeln, men innehåller också kaliumnitrat för att lindra sensibilitet. Båda tandkrämerna finns i smaken Cool Mint.

VALOTM-serien med härdljuslampor – valet är ditt

VALO TM-härdljuslampor från Ultradent Products använder en särskild multivåglängd-lysdiod (LED) för att producera högintensivt ljus vid 385–515 nm, vilket har förmåga att polymerisera alla ljushärdande dentala material. Den här intensiteten kan också penetrera keramer och härda underliggande resincement på likartat sätt som en högvärdig halogenlampa.

Varenda VALO börjar som en solid stav av härdad, höggradig flygplansaluminium som är CNC-precisionsfräst i Ultradents fabrik i Utah, USA. Utformningen i ett enda stycke säkerställer VALO:s hållbarhet och enastående värmeavledning. Den eleganta, ergonomiska och strömlinjeformade designen medverkar till att VALO enkelt kan nå alla ställen som behöver härdas utan att patientens bekvämlighet blir lidande. VALO:s aluminumstomme, maskinfrästa delar och lins av härdat glas gör den till den mest hållbara härdljuslampan som finns att få.

VALO-serien innehåller VALO TM Corded (med sladd), VALO TM Cordless (sladdlös), VALO TM Grand Corded (med sladd) och VALO TM Grand Cordless (sladdlös). VALOTM Grand-härdljuslampan har allting du uppskattar hos den prisbelönade VALOTM-serien av härdljuslampor och har dessutom en 50% större linsdiameter. Linsen på 12 mm är utformad för att enkelt täcka en 10 mm molar för snabb och effektiv härdning. Den extra aktiveringsknappen på undersidan möjliggör en intuitivare användning.

Lagom till VALO-härdljuslampornas 10-årsdag 2019 utökades Ultradent Products-serien med en sladdförsedd VALO Grand Corded i klassiskt Black, och den sladdlösa VALO Grand Cordless fick en rad nya spännande färger: Sapphire, Red Rock och Midnight!

EnamelastTM fluoridlack – ny smak: Caramel

Det omtyckta fluoridlacket Enamelast TM från Ultradent Products finns nu att få i fem läckra smaker. Förutom Orange Cream, Cool Mint, Bubble Gum och Ultradent Products karakteristiska smak Walterberry, finns nu även nyheten Caramel som patienterna kommer att älska! Enamelast fluoridlack är en xylitol-sötad 5 % natriumfluorid i en plastbärare.

Den unika sammansättningen är framställd med en patenterad vidhäftningspromotor för förbättrad retention. Lacket tillhandahåller den högsta fluoridavgivningen och -upptaget på marknaden och har en slät, nästan osynlig och kornfri textur vilket medverkar till maximal fluoridabsorption genom att patienterna låter lacket sitta kvar på tänderna.

MosaicTM universalkomposit: Bekväma hanteringsegenskaper möter höga estetiska resultat

MosaicTM är universalkompositen från Ultradent Products för alla slags fyllningar. Mosaic är en allround-talang som kan uppfylla användarnas och patienternas förväntningar oavsett om den kliniska situationen är av standardtyp eller komplicerad.

Kompositen tillhandahåller den rätta kombinationen av hanteringsegenskaper, utmärkt färganpassning till omgivningen och modern estetik. Nanohybridkompositen har en välbalanserad sammansättning och hanteringsegenskaper som underlättar och bidrar till total kontroll under skulptering och bearbetning. Mosaic har slät konsistens och utmärkta flytegenskaper. Den är lättbearbetad och fastnar inte på instrumentet. Låg krympning, optimala bearbetningsegenskaper och hög polerbarhet gör den idealisk för den praktiserande tandläkarens behov.

Mosaic:s unika spruta underlättar valet och rengöringsprocesserna. Mosaik finns att få i kapslar eller singelförpackningar. Tjugo intuitiva färgalternativ tillhandahåller förutsägbara och naturliga resultat. Den unika komposit- och skiktframställda färgguiden gör det enkelt att visualisera slutresultatet. Mosaic utmärker sig med optimal glansretention och slitstyrka. Patienterna drar fördel av det naturliga och estetiskt vackra resultatet.

Endo-EzeTM MTAFlowTM endodontiskt reparationscement: Enkelt att blanda. Enkelt att applicera.

Enligt endodontispecialisten dr Carlos Ramos är introduktionen av MTA-baserade reparationscement för endodontiska behandlingar (MTA= mineraltrioxidaggregat) ett av de verkligt betydelsefulla framstegen inom odontologin.

Men även om MTA har visat sig vara ett utmärkt reparationsmaterial, så hade den första generationen MTA en stor nackdel genom att inte vara enkla att använda. MTA är inte enkelt att blanda och ännu svårare att applicera på rätt ställe utan att det blir en massa kladd.

Reparationscementet Endo-EzeTM MTAFlowTM från Ultradent Products som introducerades 2018 tillhandahåller en lösning på problemet. Det mycket finkorniga cementpulvret och det patenterade gelmediet gör att cementet enkelt kan blandas snabbt och smidigt till rätt konsistens för flera olika procedurer. Enligt studier1,2 underlättar den vattenbaserade gelen i kombination med de små partiklarna hantering och applicering i kaviteten jämfört med den första generationen MTA, samtidigt som det är biokompatibelt och möjliggör bildandet av biomineraliserad vävnad. Dessutom är Endo-Eze MTAFlow det enda reparationscement med mineraltrioxidaggregat som har utvecklats särskilt för enkel applicering, med en spets som är lika tunn som 29 ga NaviTipTM.

NYHET: Mallsystemet Uveneer® Extra: Det enkla och mångsidiga sättet att skapa unika, naturliga leenden

Sedan många år har det väletablerade original-mallsystemet Uveneer® hjälpt tandläkare över hela världen att skapa unika, minimalinvasiva och vackra direkta skalfasader av komposit med förutsägbar form och symmetri. Uveneer-mallarna efterliknar de naturliga tänderna och är utformade för att möjliggöra högkvalitativa framtandsfyllningar och -fasader på ett besök.

Ultradent Products, Inc. är idag mycket stolta över att kunna introducera det nya mallsystemet för direkta skalfasader av komposit Uveneer® Extra. Det kompletterar original Uveneer-mallserien för att kunna ge tandläkarna möjlighet att skapa en ännu mer autentisk och naturlig anatomisk form på kompositfasaderna.

1 Guimaraes, B M et al. Chemical-physical Properties and Apatite-forming Ability of Mineral Trioxide Aggregate Flow. JOE, v. 43, n. 10, 2017, 1692-97.

2 Bueno, C R E et al. Biocompatibility and biomineralization assessment of mineral trioxide aggregate flow. Clinical Oral Investigationshttps://doi.org/10.1007/s00784-018-2423-0 [Zugriff am 22. Okt. 2018]

Uveneer Extra-mallsystemet innehåller de beprövade egenskaperna hos original Uveneer-mallarna kombinerat med fyra nya anteriora utformningar: Extra Large, Large, Medium och Square. Varje storlek omfattar sex överkäksmallar, från hörntand till hörntand (13–23).

De detaljtrogna arbeten som utförts av dr Jan Hajto utgör basen för de nya mallarna: Skanningar av naturliga tänder har gjutits till mallar för att skapa unika karakteristika, ett äkta naturligt utseende samt ännu mer autentiskt konturerade skalfasader. Den extra tertiära anatomin, som också omfattar mamelloner och horisontella linjer, möjliggör skalfasader med ännu naturligare utseende och ett särskilt konstnärligt anslag. Med hjälp av den fantastiska nya utformningen kan slutresultatet till och med uppnås snabbare än med originalsystemet. Med Uveneer Extra-mallarna behövs bara minimal puts och polering vilket kan medverka till en intressant tids- och arbetsbesparing.  

Under härdningsprocessen förebyggs syreinhibitionsskiktet, vilket leder till en hård och glansig yta. Eftersom ljuset enkelt kan passera genom mallen till kompositen kan också effektiva härdningsprotokoll garanteras.

Mallarna kan autoklaveras och därmed återanvändas. Det gör behandlingen kostnadseffektiv för både patient och tandläkare. Handhavandet är också förvånansvärt enkelt: Mallsystemet Uveneer Extra kan användas med den dentala komposit tandläkaren föredrar och mallen släpper lätt från det härdade kompositmaterialet.

Uveneer Extra-mallarna är mycket lämpliga för skalfasader av komposit, mock-ups, provisorier och klass IV/V-fyllningar. De kan användas på en enda tand eller på flera. Varje mall är numrerad och motsvarar tandnummer, tandstorlek och över- resp. underkäke.  

För att göra en lång historia kort: Uveneer Extra-mallarna kan signifikant bidra till den unika potentialen i alla dina patienters leenden, och till att öka behandlingseffektiviteten på tandvårdsmottagningen.

 

Källa: Ultradent Products, Inc.