Res o Lär

Tillit och Hälsa

För en tid sedan såg jag ett program i SVT om tillit och lycka. I programmet berättades att 70% av befolkningen i de Nordiska länderna upplever stark tillit till samhället och sina medmänniskor jämfört med 30% i resten av EU. »

Kursresa till Sikkim och Bhutan i mars 2020

Kunskaper om ortopedisk manuell terapi (OMT) blev en stor succé på Curomeds kursresa till indiska Kerala 2018. Deltagarna fick stifta bekantskap med smärtbehandling utifrån ett helhetsperspektiv som yoga, ayurveda och sjukgymnastik om ortopedisk manuell terapi med två av världens främsta experter på OMT, Björn och Ulrika Aasa. Nu erbjuder Curomed en ny kurs där vi fördjupar oss i smärtbehandling med OMT i vackra Darjeeling i Sikkim, som också är vår kursort. Som en privat tilläggsresa erbjuds ett besök i det mycket intressanta kungadömet Bhutan. »

Vi satsar stort på el från solceller

Tänk så mycket man kan lära sig på kursresor med ”Res och lär med Curomed”. För några år sedan var tandläkare Mikael Saksi med oss på en kursresa till Island. Han hade byggt en solcellspark utanför Norrköping. Vi talade om att satsa på elproduktion med solceller för att minska den globala uppvärmningen och kompensera de miljöavtryck flygresorna från våra kursresor gör. Hans satsning på solenergi har sedan grott och växt i mitt huvud och till sommaren startar vi. »

Vad motiverar dig att gå till jobbet

Alla behöver vi fylla på med ny kunskap för att kunna utföra vårt arbete på ett tillfredställande sätt, men också för att vara motiverade och ha roligt på jobbet. Goda kunskaper och bra kompetens är en tillgång för både individ och organisation. Det är också roligt att göra saker tillsammans. Nyfikna personer är också mer optimistiska och ser möjligheter. »

Lära nytt i Mongoliet eller på Madagaskar, ha roligt och hålla hjärnan ung

När vi lär oss nya saker stimuleras nervcellerna i hjärnan och leder till att nya nervceller bildas. Studier visar att aktivt livslångt lärande gör att hjärnan håller sig i trim hela livet. »

Angeläget om infektionsmedicin på Madagaskar, lemurernas ö

Nyårsresan 2019 går till Madagaskar, denna jättelika och säregna ö utanför Afrikas fastland. Ön är något större än Sverige och utgör nästan en egen minikontinent i Indiska Oceanen. Kursgivare är en av landets främsta inom infektionsmedicin, Professor Bertil Christensson från Lund. »

Dramatik i Regnskogen

Nyårsresan 2018 gick till Ecuador, Galapagosöarna och Amazonas. Det blev en fantastiskt fin kursresa till några av våra käraste pärlor här på jorden. Kursen höll vi dels i huvudstaden Quito och sedan i Ibarra i Ecuadors högländer. Inte så långt därifrån ligger Vilcabamba som under 1950- och 60-talen var berömt för att de hade flest 100-åringar i världen i förhållande till befolkningens storlek. Receptet är numera välkänt, om än inte så tillämpat, starka familjeband med goda relationer, mycket fysisk aktivitet och närande, ursprunglig mat. Slående var också att många av dessa indianer var småväxta och skälenkan vara många, men genetik och brist på mat under tillväxtfaser kan vara orsaker. »

Kerala och Nya sätt att behandla smärta

Den nyligen avslutade kursen i Kerala handlade om smärtfysiologi och hur man genom analys av rörelsemönster kan finna orsaker till långvariga, kroniska smärtor. Under lång tid har man i vården behandlat dessa patienter med olika slags terapier utan att komma tillrätta med problemen. Deltagarna i vår kurs ställde upp som ”patienter” eftersom det visade sig att i stort sett alla av oss hade olika typer av problem i huvud, nacke, skuldror och rygg. »

Svårigheter att rekrytera personal till Folktandvården samt 2019 års kursprogram

Jag har sedan min förra krönika haft en dialog med tandvårdsdirektörerna i de två nordligaste länen och det visar sig att Folktandvården i Sverige skulle behöva ytterligare 300 tandläkare. Jag har också talat med en tandläkare som efter många år i Folktandvården köpte ut ”sin” klinik för att driva den i Praktikertjänsts regi. Han betonade fördelarna med att kunna bestämma själv och kunna satsa ordentligt på vidareutbildning både för sig själv och sin personal med hjälp av managementfilosofin ”frihet under ansvar”. »

Fortbildning viktigt för att locka tandläkare till mindre orter

I landets två nordligaste län saknar Folktandvården ca 50 tandläkare, framförallt på de mindre orterna. Situationen är likartad på många håll i landet. Det finns naturligtvis många orsaker till detta. Urbaniseringen är en orsak. Tandläkare vill arbeta och bo i de större städerna. Man upplever sig isolerad på mindre orter och förstår kanske inte heller de stora fördelarna med att t ex slippa långa jobbresor, att ha närhet till naturen, skidbackar, elljusspår, motionsslingor och andra fritidsaktiviteter runt knuten. På mindre orter bygger man dessutom snabbt upp ett lokalt nätverk eftersom det är lätt att komma i kontakt med människor. Bostäder är också mycket billigare utanför storstäderna. »