Res o Lär

Låt oss tillsammans göra 2021 till en vändpunkt!

Det finns två aktuella filmer att se och agera utifrån för vår egen överlevnad. Jag tänker på filmen om Greta och filmen ”Attenborough och massutrotningen”. Båda filmerna visar att vi nu måste agera för att stoppa både klimatförändringarna och utsläckandet av liv på jorden. I slutänden blir människan själv offret eftersom vår egen överlevnad hotas. Se filmerna på svtplay.se och fråga dig vad just du kan göra! »

Sverige betalar ett högt pris för grupptänkande och hybris

Det har skrivits och skrivs spaltkilometer om Covid-19, mycket har varit både tankeväckande och intressant. Vi rekommenderas att hålla avstånd, stanna hemma vid symtom och tvätta händerna och nu på slutet börjar detta med munskydd lite tveksamt komma med på ett hörn. »

Utvecklingsbar eller statisk?

Tankarna till denna krönika har jag hämtat från en artikel av Tina Harr i tidningen Arbetsliv. Där ställer hon frågan om du och dina medarbetare är böjliga och utvecklingsbara eller statiska med medfödda talanger? Harr menar att hur du ser på dina och dina medarbetares färdigheter kan få stor betydelse för hur väl rustad arbetsplatsen står i oroliga tider. »

End of game ytterligare ett år?

Vi har länge närt hoppet att få ynnesten att genomföra vår fantastiska kursresa till Tahiti över nyår. Häromdagen ändrades allt. Per Ahlberg på Dental24 hörde av sig i ett mail där han sa att vår hemsida inte verkade vara uppdaterad på sistone. Han hade rätt, jag har i flera månader varit vankelmodig, skulle vi trots allt kunna genomföra arrangemanget, vi hade ju så många anmälda och intresserade? »

Covid-19 orsakar ”lockdown” i Himalaya

Ladakh Nytt, en medlemstidning för föreningen Ladakhs vänner, dök upp i brevlådan igår. Det lilla landet Ladakh, som egentligen är en autonom del av Indien sedan många år, finns djupt i våra hjärtan. Ladakh ligger mitt i Himalayabergskedjan. Landet har ett tufft klimat och på vintern är vägarna dit inte farbara under 5-6 månader. Ladakhierna måste därför under andra årstider lagra mat, bränsle och mediciner. Butiksinnehavare, kooperativ, PDS (Public Distribution System) och enskilda familjer håller dessa stora förråd. »

Covid-19, Impulskontroll och omdöme, reflektioner i Midsommartid

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg har tappat tålamodet med göteborgarna, säger han till DN den 13 juni. ”Sluta knö!”, säger han. Tipsa mig gärna som norrlänning om vad uttrycket mer exakt betyder, men jag kan ju gissa. Smittskyddet i Västra Götaland har följt upp flera utbrott av covid-19 där smittspridningen visat sig bero på att enskilda personer har gått till sina arbetsplatser, trots tydliga sjukdomssymtom. »

Covid-19 aktuellt

Covid-19 översvämmar nyhetsflödet och den svenska modellen ifrågasätts allt mer. Om jag har förstått det rätt är det bara Spanien, Italien och Storbritannien som har högre dödstal per capita än Sverige. Frankrike har lika höga dödstal som vi. Sverige har till och med högre dödstal än USA trots Trumps beryktat dåliga hantering av coronaviruset. »

Reflektioner en söndagsmorgon i Coronatider

När jag vaknade den 10 maj 2020 föll snön stillsamt över Håkmark. Allt annat än jag förstått när jag såg på väderleksrapporten kvällen innan. Där formade de röda och blå fronterna nästan ett sinusformat evighetstecken av hot på rutan. Efter Rapport gick jag ut och förstärkte plasten över virket till sommarens byggprojekt med stadiga presenningar. Jag band ihop presenningarna och lade för säkerhets skull lastpallar uppe på virkeshögarna. Jag vet hur stormar kan gå fram. Nästa morgon föll snön stilla. Jag kände att det var något profetiskt över det hela. »

Tio Tankar om Tiden

Nu när kliniken kanske inte går på full fart har vi tid att lära nytt och vidga våra kunskapsområden. Kompetensutveckling stärker individen och klinikens konkurrenskraft. Det finns också tid till att skapa en stressfri vardag och att lära oss känna tillit och tacksamhet. Så småningom kommer en ny tid och då står vi starkare och bättre rustade än före krisen. »

Hur förändrar Corona vår framtid?

Det har skrivits spaltkilometer om Coronapandemin, om själva viruset och om hur vi hanterar den situation som uppkommit, inte minst hur den hanteras i olika länder. Ekonomin har också stått i fokus och regeringen m fl har lovat stora ekonomiska stöd. Men hur blir det efter Corona? »