Res o Lär

Klimatkompensation, kommunikation och samarbete

Så är då solcellsanläggningen på hus och lador i vårt hem i Håkmark utanför Umeå på plats och levererar klimatvänlig solel ut på nätet. Nu kan vi stå för att vi klimatkompenserar vår verksamhet. Karin och jag har dragit oss undan i vår fjällstuga i Umfors i Tärnafjällen några dagar för att kunna slappna av, reflektera, polemasa i björkskogen och på fjället. Plocka svamp och bara njuta. Samt skriva denna krönika för Dental24. »

Utbildning och utveckling avgörande konkurrensmedel

När det gäller att rekrytera och behålla personal är kompetensutveckling ett viktigt konkurrensmedel. Vi rekommenderar alla som skall börja en anställning att se till att kvantifiera hur mycket vidareutbildning som skall ingå, och hur mycket som skall satsas på den. Det är också viktigt att skriva in i avtalet att du som anställd skall ha det avgörande inflytandet över din egen vidareutbildning. Du känner ju dina behov bäst. »

35 år med utbildning och kursresor

1984 anordnade jag min första kursresa tillsammans med Sveriges Tandläkarförbund och Sven-Olof Einarsson, tandläkare och då klinikchef på Folktandvården i Jörn. Vi hade lärt känna varandra ett par år tidigare när han kom till denna utpost i Norrlands inland och fann många patienter med grav parodontit. Jag var då specialist i tandlossningssjukdomar på Tandläkarhögskolan i Umeå och vi kavlade upp ärmarna för att lösa situationen. Svenne hade tidigare varit i Afrika och blivit fängslad av Afrika söder om Sahara. »

Tillit och Hälsa

För en tid sedan såg jag ett program i SVT om tillit och lycka. I programmet berättades att 70% av befolkningen i de Nordiska länderna upplever stark tillit till samhället och sina medmänniskor jämfört med 30% i resten av EU. »

Kursresa till Sikkim och Bhutan i mars 2020

Kunskaper om ortopedisk manuell terapi (OMT) blev en stor succé på Curomeds kursresa till indiska Kerala 2018. Deltagarna fick stifta bekantskap med smärtbehandling utifrån ett helhetsperspektiv som yoga, ayurveda och sjukgymnastik om ortopedisk manuell terapi med två av världens främsta experter på OMT, Björn och Ulrika Aasa. Nu erbjuder Curomed en ny kurs där vi fördjupar oss i smärtbehandling med OMT i vackra Darjeeling i Sikkim, som också är vår kursort. Som en privat tilläggsresa erbjuds ett besök i det mycket intressanta kungadömet Bhutan. »

Vi satsar stort på el från solceller

Tänk så mycket man kan lära sig på kursresor med ”Res och lär med Curomed”. För några år sedan var tandläkare Mikael Saksi med oss på en kursresa till Island. Han hade byggt en solcellspark utanför Norrköping. Vi talade om att satsa på elproduktion med solceller för att minska den globala uppvärmningen och kompensera de miljöavtryck flygresorna från våra kursresor gör. Hans satsning på solenergi har sedan grott och växt i mitt huvud och till sommaren startar vi. »

Vad motiverar dig att gå till jobbet

Alla behöver vi fylla på med ny kunskap för att kunna utföra vårt arbete på ett tillfredställande sätt, men också för att vara motiverade och ha roligt på jobbet. Goda kunskaper och bra kompetens är en tillgång för både individ och organisation. Det är också roligt att göra saker tillsammans. Nyfikna personer är också mer optimistiska och ser möjligheter. »

Lära nytt i Mongoliet eller på Madagaskar, ha roligt och hålla hjärnan ung

När vi lär oss nya saker stimuleras nervcellerna i hjärnan och leder till att nya nervceller bildas. Studier visar att aktivt livslångt lärande gör att hjärnan håller sig i trim hela livet. »

Angeläget om infektionsmedicin på Madagaskar, lemurernas ö

Nyårsresan 2019 går till Madagaskar, denna jättelika och säregna ö utanför Afrikas fastland. Ön är något större än Sverige och utgör nästan en egen minikontinent i Indiska Oceanen. Kursgivare är en av landets främsta inom infektionsmedicin, Professor Bertil Christensson från Lund. »

Dramatik i Regnskogen

Nyårsresan 2018 gick till Ecuador, Galapagosöarna och Amazonas. Det blev en fantastiskt fin kursresa till några av våra käraste pärlor här på jorden. Kursen höll vi dels i huvudstaden Quito och sedan i Ibarra i Ecuadors högländer. Inte så långt därifrån ligger Vilcabamba som under 1950- och 60-talen var berömt för att de hade flest 100-åringar i världen i förhållande till befolkningens storlek. Receptet är numera välkänt, om än inte så tillämpat, starka familjeband med goda relationer, mycket fysisk aktivitet och närande, ursprunglig mat. Slående var också att många av dessa indianer var småväxta och skälenkan vara många, men genetik och brist på mat under tillväxtfaser kan vara orsaker. »