Res o Lär

Reserapport från Mongoliet, del 2

Innan jag fortsätter berätta om våra spännande upplevelser i Mongoliet vill jag pusha för vår kursresa till Darjeeling, Sikkim och Bhutan. Kursen handlar om behandlingar för kroniska smärttillstånd inom medicin och odontologi och resan går till unika och vackra områden i Himalayas närhet. Våra kursgivare tillhör de allra bästa i världen när det gäller att träna bort värk från muskler och leder. De utbildar läkare och fysioterapeuter över hela världen, främst i Europa och Nordamerika. Se mer på Curomed.se och anmäl dig snarast till en fantastisk resa! »

Reserapport från Mongoliet

Tillbaka i Sverige efter en omtumlande och mycket intressant kursresa i Mongoliet och Sibirien. Först kursen och det mycket intressanta studiebesöket på det nya universitetssjukhuset i Ulaanbaatar. Japanska intressen, med japanska staten i spetsen, har satsat motsvarande 600 miljoner kronor i detta sjukhus som fullt ut går att jämföra med vilket nytt sjukhus som helst i väst men med en stor skillnad. Man har fullt ut integrerat traditionell medicin med västerländsk medicin. Båda blocken har lika stora delar av sjukhuset som består av två huskroppar förbundna med varandra. »

Klimatkompensation, kommunikation och samarbete

Så är då solcellsanläggningen på hus och lador i vårt hem i Håkmark utanför Umeå på plats och levererar klimatvänlig solel ut på nätet. Nu kan vi stå för att vi klimatkompenserar vår verksamhet. Karin och jag har dragit oss undan i vår fjällstuga i Umfors i Tärnafjällen några dagar för att kunna slappna av, reflektera, polemasa i björkskogen och på fjället. Plocka svamp och bara njuta. Samt skriva denna krönika för Dental24. »

Utbildning och utveckling avgörande konkurrensmedel

När det gäller att rekrytera och behålla personal är kompetensutveckling ett viktigt konkurrensmedel. Vi rekommenderar alla som skall börja en anställning att se till att kvantifiera hur mycket vidareutbildning som skall ingå, och hur mycket som skall satsas på den. Det är också viktigt att skriva in i avtalet att du som anställd skall ha det avgörande inflytandet över din egen vidareutbildning. Du känner ju dina behov bäst. »

35 år med utbildning och kursresor

1984 anordnade jag min första kursresa tillsammans med Sveriges Tandläkarförbund och Sven-Olof Einarsson, tandläkare och då klinikchef på Folktandvården i Jörn. Vi hade lärt känna varandra ett par år tidigare när han kom till denna utpost i Norrlands inland och fann många patienter med grav parodontit. Jag var då specialist i tandlossningssjukdomar på Tandläkarhögskolan i Umeå och vi kavlade upp ärmarna för att lösa situationen. Svenne hade tidigare varit i Afrika och blivit fängslad av Afrika söder om Sahara. »

Tillit och Hälsa

För en tid sedan såg jag ett program i SVT om tillit och lycka. I programmet berättades att 70% av befolkningen i de Nordiska länderna upplever stark tillit till samhället och sina medmänniskor jämfört med 30% i resten av EU. »

Kursresa till Sikkim och Bhutan i mars 2020

Kunskaper om ortopedisk manuell terapi (OMT) blev en stor succé på Curomeds kursresa till indiska Kerala 2018. Deltagarna fick stifta bekantskap med smärtbehandling utifrån ett helhetsperspektiv som yoga, ayurveda och sjukgymnastik om ortopedisk manuell terapi med två av världens främsta experter på OMT, Björn och Ulrika Aasa. Nu erbjuder Curomed en ny kurs där vi fördjupar oss i smärtbehandling med OMT i vackra Darjeeling i Sikkim, som också är vår kursort. Som en privat tilläggsresa erbjuds ett besök i det mycket intressanta kungadömet Bhutan. »

Vi satsar stort på el från solceller

Tänk så mycket man kan lära sig på kursresor med ”Res och lär med Curomed”. För några år sedan var tandläkare Mikael Saksi med oss på en kursresa till Island. Han hade byggt en solcellspark utanför Norrköping. Vi talade om att satsa på elproduktion med solceller för att minska den globala uppvärmningen och kompensera de miljöavtryck flygresorna från våra kursresor gör. Hans satsning på solenergi har sedan grott och växt i mitt huvud och till sommaren startar vi. »

Vad motiverar dig att gå till jobbet

Alla behöver vi fylla på med ny kunskap för att kunna utföra vårt arbete på ett tillfredställande sätt, men också för att vara motiverade och ha roligt på jobbet. Goda kunskaper och bra kompetens är en tillgång för både individ och organisation. Det är också roligt att göra saker tillsammans. Nyfikna personer är också mer optimistiska och ser möjligheter. »

Lära nytt i Mongoliet eller på Madagaskar, ha roligt och hålla hjärnan ung

När vi lär oss nya saker stimuleras nervcellerna i hjärnan och leder till att nya nervceller bildas. Studier visar att aktivt livslångt lärande gör att hjärnan håller sig i trim hela livet. »