Res o Lär

Covid-19 orsakar ”lockdown” i Himalaya

Ladakh Nytt, en medlemstidning för föreningen Ladakhs vänner, dök upp i brevlådan igår. Det lilla landet Ladakh, som egentligen är en autonom del av Indien sedan många år, finns djupt i våra hjärtan. Ladakh ligger mitt i Himalayabergskedjan. Landet har ett tufft klimat och på vintern är vägarna dit inte farbara under 5-6 månader. Ladakhierna måste därför under andra årstider lagra mat, bränsle och mediciner. Butiksinnehavare, kooperativ, PDS (Public Distribution System) och enskilda familjer håller dessa stora förråd. »

Covid-19, Impulskontroll och omdöme, reflektioner i Midsommartid

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg har tappat tålamodet med göteborgarna, säger han till DN den 13 juni. ”Sluta knö!”, säger han. Tipsa mig gärna som norrlänning om vad uttrycket mer exakt betyder, men jag kan ju gissa. Smittskyddet i Västra Götaland har följt upp flera utbrott av covid-19 där smittspridningen visat sig bero på att enskilda personer har gått till sina arbetsplatser, trots tydliga sjukdomssymtom. »

Covid-19 aktuellt

Covid-19 översvämmar nyhetsflödet och den svenska modellen ifrågasätts allt mer. Om jag har förstått det rätt är det bara Spanien, Italien och Storbritannien som har högre dödstal per capita än Sverige. Frankrike har lika höga dödstal som vi. Sverige har till och med högre dödstal än USA trots Trumps beryktat dåliga hantering av coronaviruset. »

Reflektioner en söndagsmorgon i Coronatider

När jag vaknade den 10 maj 2020 föll snön stillsamt över Håkmark. Allt annat än jag förstått när jag såg på väderleksrapporten kvällen innan. Där formade de röda och blå fronterna nästan ett sinusformat evighetstecken av hot på rutan. Efter Rapport gick jag ut och förstärkte plasten över virket till sommarens byggprojekt med stadiga presenningar. Jag band ihop presenningarna och lade för säkerhets skull lastpallar uppe på virkeshögarna. Jag vet hur stormar kan gå fram. Nästa morgon föll snön stilla. Jag kände att det var något profetiskt över det hela. »

Tio Tankar om Tiden

Nu när kliniken kanske inte går på full fart har vi tid att lära nytt och vidga våra kunskapsområden. Kompetensutveckling stärker individen och klinikens konkurrenskraft. Det finns också tid till att skapa en stressfri vardag och att lära oss känna tillit och tacksamhet. Så småningom kommer en ny tid och då står vi starkare och bättre rustade än före krisen. »

Hur förändrar Corona vår framtid?

Det har skrivits spaltkilometer om Coronapandemin, om själva viruset och om hur vi hanterar den situation som uppkommit, inte minst hur den hanteras i olika länder. Ekonomin har också stått i fokus och regeringen m fl har lovat stora ekonomiska stöd. Men hur blir det efter Corona? »

Öka produktiviteten med Effektiv Stresshantering!

Vill du öka din produktivitet?
Vill du minska din egen stress?
Känner du tidspress?
Blir du lätt irriterad?
Då har du stor nytta av Effektiv stresshantering!
»

Succéprogrammet Effektiv Stresshantering nu 25 år!

I mars är det dags för Curomeds kursresa till Sikkim och Bhutan, två fantastiska pärlor i Himalaya. Där ingår kursen om ortopedisk manuell terapi (OMT) som tidigare blev en stor succé på Curomeds kursresa till indiska Kerala 2018. Läs Tores intressanta krönikor från 15 maj och 4 december 2019 om denna kurs och resa. I dagens krönika berättar Tore hur du kan skapa en mer stressfri vardag samtidigt som du blir effektivare. »

Kurs i smärtbehandling i Sikkim och Bhutan mars 2020

Nu är det snart dags: Curomeds kursresa till Sikkim och Bhutan, två fantastiska pärlor i Himalaya. Här får vi stifta bekantskap med Ortopedisk manuell terapi (OMT) utifrån ett helhetsperspektiv som yoga, ayurveda och sjukgymnastik med två av världens främsta experter, Björn och Ulrika Aasa. »

Reserapport från Mongoliet, del 3

Min avslutande reserapport från Mongoliet tar upp det utbredda problemet med karies som drabbat invånarna i landet sedan Sovjetunionens fall. Ni får också följa med på en av världens vackraste vägar som går från Mongoliet till Novosibirsk och höra om den s k Isprinsessan som legat i permafrosten sedan järnåldern. Jag vill också påminna om vår kommande kursresa till Darjeeling, Sikkim och Bhutan i Himalayas närhet. Våra kursgivare är fysioterapeuter som tillhör de allra bästa i världen när det gäller att träna bort värk från muskler och leder. Se mer på Curomed.se och anmäl dig snarast till en fantastisk resa!I »