35 år med utbildning och kursresor

1984 anordnade jag min första kursresa tillsammans med Sveriges Tandläkarförbund och Sven-Olof Einarsson, tandläkare och då klinikchef på Folktandvården i Jörn. Vi hade lärt känna varandra ett par år tidigare när han kom till denna utpost i Norrlands inland och fann många patienter med grav parodontit. Jag var då specialist i tandlossningssjukdomar på Tandläkarhögskolan i Umeå och vi kavlade upp ärmarna för att lösa situationen. Svenne hade tidigare varit i Afrika och blivit fängslad av Afrika söder om Sahara.

Jag höll många kurser i förbundets regi och det var naturligt att involvera dem i vår första kursresa som gick till Kenya. Jag skrev lite i en tidigare krönika på Dental24 2018-05-29, om en av våra kursgivare i Nairobi, Professor A S Ogot, som bland annat var god vän med Olof Palme. Många av deltagarnas barn samt Margareta Krook var med som ledsagare. Under den privata tilläggsresan då vi tältade i olika safariparker under 14 dagar blev det många kvällar med improviserad teater, recitationer, och sång till gitarrspel. En av tandläkarna var duktig på gitarr. Vi lagade vår egen mat under campingturen och barnen fick inte vara i samma matlag som sina föräldrar. Våra äldsta barn Henrik och Sara var med och Henrik säger fortfarande att det var Margareta Krook som lärde honom laga mat. Vi fick fantastiska upplevelser i Östafrika och jag fick blodad tand. Året därpå blev det en ny Afrikaresa och 1988 startade vi Curomed Utbildning.

En av de första resorna med det nystartade bolaget gick till Nya Zeeland 1988. Tandläkarhögskolan i Dunedin arrangerade kursen som jag och professorn i parodontologi Alan Laws hade förberett. Dunedin är den största staden på Sydön och om jag förstått det rätt så designades den från början att vara en kopia av Glasgow. Trettio år senare var det så dags för en ny kurs på Nya Zeeland, denna gång var kursfokus Dunedinstudien, en unik studie som hittills har renderat ca 1.200 vetenskapliga artiklar i välrenommerade tidskrifter. Professor Alan Laws och Angela Pack och de andra som var med 1988 är sedan länge pensionärer.

Det har blivit intressanta och lärorika 35 år under vilka vi fått många av våra resenärer som personliga vänner. Vi har också byggt upp ett kontaktnät över hela världen med universitet, forskare och researrangörer och även fått vänner där.

Vi vill tacka alla våra kunder som vi under åren haft den stora förmånen att få lära känna och vi hoppas få möjlighet att träffa er ytterligare ett antal år på någon av våra kursresor.

Vi vill också bjuda in er som varit med oss tidigare men som nu är pensionärer, särskilt till vår kursresa till Madagaskar.

Kontakta oss!

Med vänlig hälsning

Tore Sahlin

 

Våra kursresor:

  1. Fira 35 år med oss på vår kursresa till Mongoliet, 25 september – 13 oktober med Örnfestivalen i Ölgii under den privata tilläggsresan. En once in a lifetime kursresa där du troligen får träffa Ashol Pan, 13 åringen som redan är örnjägare. (https://www.expressen.se/nyheter/se-magiska-bilderna-pa-13-ariga-ornjagaren/
  2. Fira 35 år med oss på vår Nyårsresa till Madagaskar, lemurernas ö, med utresa 27 december. Allt är speciellt på Madagaskar och de som var med förra gången sade att de skulle komma nästa gång också!
  3. Kursresa till Sikkim och Bhutan, 20 mars – 6 april 2020.

Alla våra kursresor klimatkompenseras.

Se mer om våra kursresor på Curomed.se.

 

Tore Sahlin är specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult. Sedan 1988 driver han Curomed Utbildning AB, Umeå.

Senaste inläggen