Dramatik i Regnskogen

Nyårsresan 2018 gick till Ecuador, Galapagosöarna och Amazonas. Det blev en fantastiskt fin kursresa till några av våra käraste pärlor här på jorden. Kursen höll vi dels i huvudstaden Quito och sedan i Ibarra i Ecuadors högländer. Inte så långt därifrån ligger Vilcabamba som under 1950- och 60-talen var berömt för att de hade flest 100-åringar i världen i förhållande till befolkningens storlek. Receptet är numera välkänt, om än inte så tillämpat, starka familjeband med goda relationer, mycket fysisk aktivitet och närande, ursprunglig mat. Slående var också att många av dessa indianer var småväxta och skälenkan vara många, men genetik och brist på mat under tillväxtfaser kan vara orsaker.

Kursen handlade bl a om Darwin, kost, tarmflora och stress. Vi höll till på Hacienda Chorlavi, en klassisk sydamerikansk hacienda, där många celebriteter bott. Georg W Bush hade skickat en liten staty som tack för en fin vistelse där, och det fanns många foton med de två systrar som nu driver haciendan med olika amerikanska skådespelare.

Galapagospingvin

Galapagosöarna blev nästa mål där vi bodde på kryssningsbåten Santa Cruz II som bara för tre år sedan färdigställts för sin uppgift.

Slående är hur aktuell Darwin är idag och familjen Darwinfinkar på Galapagosöarna är en ikonisk modell för uppkomsten av olika arter på vår planet. Forskare från Uppsala universitet och Princeton har i modern tid lyckats följa hur en ny art av dessa fåglar uppkommit. Den nya arten utvecklades efter att två olika arter av Darwinfinkar hybridiserade för snart 40 år sedan.

År 1981 upptäckte forskarna en främmande hanne som avvek från alla andra arter på denna ö med avseende på sång och storlek. Hannen bildade par med en av de markfinkar som häckade på ön. Detta blev starten på utvecklingen av den specifika population som de döpte till Big Birds på grund av deras storlek. DNA-sekvensanalys visar nu att den främmande hannen var en kaktusfink som häckar på ön Española som ligger mer än 100 km sydost om Daphne Major. En orsak till den snabba utvecklingen var att den främmande hannen hade en unik sång och sönerna lär sig att sjunga som sina fäder och döttrarna bildar par med hannar som sjunger som deras fäder. En annan viktig orsak var näbbens utseende, en viktig faktor för partnervalet hos familjen Darwinfinkar.

  • Darwinfink

  • Darwinfink

Vår rundresa på öarna var fulla av intryck som fick oss att känna oss som en integrerad del av paradiset. Att snorkla omgiven av stora havssköldpaddor som är så nära att man skulle kunna ta på skalet bara genom att sträcka ut handen. Vi ett tillfälle såg vi en Galapagospingvin som lite tveksamt gick från sin lilla klippa ner i vattnet och sakta började simma. Min bror Gunnar och jag simmade precis bredvid den. Vi hade full fart och pingvinen gjorde ett antal djupandningar och sedan stack den iväg som en pil ner i vattnet på väg efter mat. Föreställ er känslan av att simma på en halvmeters avstånd från en Galapagospingvin.

Vid ett annat tillfälle stod vi och tittade ut över en liten insjö när några flamingos majestätiskt kom från ingenstans och lugnt promenerade förbi oss. Från detta paradis till ett annat.

Åter till Ecuadors fastland skickade vi hem hälften av deltagarna medan resten fortsatte till Ecuadors del av Amazonas där vi inkvarterades på legendariska Sacha Lodge. Vandringarna i regnskogen med extremt kunniga guider där vi spanade på sällsynta fåglar, klättrade i så höga torn att vi såg ner på livet i trädtopparna, åkte kanot på kanaler genom täta lövverk, allt var magiskt samtidigt som det var lugnt och avslappnat med utsökta måltider och en intensiv kvällskör av klockgrodor som gjorde sitt bästa för att, utan framgång, hindra vår extremt goda nattsömn.

Så, plötsligt väcktes vi ur vårt lugn när vi i skymningen en dag kom tillbaka från att ha fiskat pirayor i tjärnen som omgav lodgen. En av våra vänner hade tuppat av i kanoten och läkaren i samma båt konstaterade en oregelbunden puls och eventuellt också hjärtarytmier. Snabbt utrustades en stor motorkanot för transport till Coca, närmaste stad där det också finns sjukhus. Kanot över tjärnen, in i kanalen mot stigen ut mot Napa River.

Under några nätter hade det varit intensiva tropiska regn och floden var ordentligt översvämmad och fylld med trästockar, trädgrenar och annat löst som den starka strömmen fört med sig. Den grunda flodens sandbankar flyttar sig hela tiden och båtföraren och utkiken måste hela tiden vara mycket uppmärksamma för att inte köra på grund eller kollidera med en stock. Samtidigt som vår patient bars på bår den sista biten mot motorkanoten gjordes de sista förberedelserna för den farofyllda båtfärden.

Patienten lastades och man satte ut från stranden samtidigt som, turligt nog, ett svagt månsken började visa sig. Färden tog en dryg timme längre än vanligt, och trots alla vanskligheter, gick den utan missöden. Turen höll i sig för på sjukhuset fanns en hjärtspecialist som hade jour och som vår medföljande läkare kunde konferera med och efter diverse undersökningar fick patienten ligga kvar på sjukhuset över natten för observation. Nästa dag skulle vi alla åter till civilisationen och träffade vår vän nu vid god vigör. Både vår läkare och vår patient var mycket imponerade av det effektiva och professionella omhändertagandet och dessutom var vården helt gratis även för utlänningar! Tack vare Ecuadors rikedom på olja har förutseende politiker kunnat satsat på infrastruktur, gratis skolor och gratis vård för alla.

Vår guide Marcos berättade förresten att oljan i Ecuador kommer att vara slut om 10-15 år och att både myndigheterna och indianerna hoppas mycket på en ökad turism i indianbyarna närmast Napo River. Man bygger också upp en slags demonstrationsbyar så att turismen inte skall påverka det dagliga livet i byn på ett negativt sätt.

Nu ser vi fram emot nya spännande kursresor tillsammans med er!

 

Med vänlig hälsning

Tore Sahlin

 

Se mer om våra kursresor på Curomed.se. Endast 2 platser kvar till Kroatien och 5 platser till Mongoliet!

Tore Sahlin är specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult. Sedan 1988 driver han Curomed Utbildning AB, Umeå.

Senaste inläggen