Öka produktiviteten med Effektiv Stresshantering!

Vill du öka din produktivitet?
Vill du minska din egen stress?
Känner du tidspress?
Blir du lätt irriterad?
Då har du stor nytta av Effektiv stresshantering!

I min förra krönika skrev jag om bakgrunden till programmet Effektiv stresshantering. Att många som deltar i programmet minskar sin egen stress med en tredjedel, samtidigt som produktiviteten höjs. Jag skrev också om hur jag själv blev av med en enveten smärta i hjärtat som jag förstod berodde på min egen stress.

En man i stort behov av stresshantering! Tore för 25 år sedan. Foto: Johan Gunseus

Vad är det då som gör att så många kan minska stressen så dramatiskt efter en 2-5 dagars lång kurs?

Jag är övertygad om att det beror på övningsprogrammet. Den inledande kursen ger dig motivation att göra de dagliga övningarna som löper över 3 månader. Vi märker att resultaten blir särskilt bra när en hel arbetsgrupp eller klinik går kursen. Vi uppmanar då deltagarna att sätta upp veckans dagliga övningar både på kylskåpsdörren hemma och i fikarummet på jobbet. Om hela teamet deltar kommer de att stötta varandra i genomförandet av övningsprogrammet.

Övningarna är enkla och tar ingen extra tid att genomföra. Några exempel: Måndag i månad 1: Tänk på att inte knyta näven, trumma med fingrarna eller vicka på foten. Onsdag samma vecka: Gå lugnt och avslappnat när du förflyttar dig idag. Torsdag: Lyssna på andra utan att avbryta.

Deltagarna gör också en egen personlig stresshanteringsplan utifrån vårt stora stresstest. Stress delas in i ett antal olika kategorier. Om man får höga poäng i några av dessa kategorier brukar vi rekommendera att man börjar arbeta med något som verkar enkelt.

En av kategorierna handlar om vila och avspänning. Om man har svårt att somna eller brukar vakna under natten är det bra att börja praktisera någon meditationsövning eller avslappningsövning.

En läkare som gick programmet tyckte att det var mycket svårt, för att inte säga omöjligt att meditera. Varje morgon var han ute och sprang en dryg halvtimme så vi bad honom prova att bara gå långsamt 2 x 5 minuter under sin löptur enligt devisen att allt man gör lite långsammare än man vill, har en lugnande effekt. Efter tre månader började han meditera.

Jag tror inte jag gjort något bättre i mitt eget liv än att tillämpa kursens principer!

Skicka ett mail till mig om hur du själv hanterar din stress så skickar jag boken ”Öppna ditt hjärta – olika vägar att hantera stress”, till de tio första. Maila till tore@curomed.se.

Med vänlig hälsning

Tore Sahlin

 

Kom med på någon av våra kursresor 2020

  1. Effektiv Stresshantering, Umeå, 7-8 maj, 2020, anmälan snarast.
    50% rabatt på kursavgiften fr o m den 4:e personen från samma arbetsplats.
  2. Kurs och studieresa till Rumänien, 7-16 september 2020. Anmälan före 15 mars.
  3. Effektiv Stresshantering, Umeå, 1-2 oktober 2020, anmälan före 1 september.
    50% rabatt på kursavgiften fr o m den 4:e personen från samma arbetsplats.
  4. Nyårsresa till Tahiti och världens vackraste öar, 28 december 2020 – 10 januari 2021. Anmälan före 30 april.

Tore Sahlin är specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult. Sedan 1988 driver han Curomed Utbildning AB, Umeå.

Senaste inläggen