Succéprogrammet Effektiv Stresshantering nu 25 år!

I mars är det dags för Curomeds kursresa till Sikkim och Bhutan, två fantastiska pärlor i Himalaya. Där ingår kursen om ortopedisk manuell terapi (OMT) som tidigare blev en stor succé på Curomeds kursresa till indiska Kerala 2018. Läs Tores intressanta krönikor från 15 maj och 4 december 2019 om denna kurs och resa. I dagens krönika berättar Tore hur du kan skapa en mer stressfri vardag samtidigt som du blir effektivare.

När vi skapade succéprogrammet Effektiv Stresshantering för 25 år sedan trodde jag att stressen skulle kunna minskas rejält i vardagen genom den stora uppmärksamhet stressen och stressens följder fick hos både allmänhet, myndigheter och olika organisationer. Jag hade fel, det har snarare blivit tvärtom.

Att jag själv kom att intressera mig för stressen och dess följder berodde på att jag själv blev så stressad i början på 1990-talet att jag t o m fick ont i hjärtat. Jag hade som nybliven konsult tagit på mig flera mer eller mindre omöjliga projekt. Jag sökte upp Gunilla Burell, fil.dr, psykolog, som blev min mentor och det ledde till att vi hade många kurser tillsammans och att jag kom att skriva tre böcker om stress och stresshantering, två av dem med hjärtläkaren och docenten Stefan Hofvendahl.

Idéerna till Effektiv Stresshantering tog form när Gunilla och jag hade en kurs i San Francisco 1995 med ett antal fantastiska forskare, nestorn Meyer Friedman, som skapade Typ-A begreppet och Dean Ornish, som var den förste att visa att man kan få grav kranskärlssjukdom att gå tillbaka med stresshantering, vegetarisk kost och fysisk aktivitet.

Carl Thoresen, professor i psykologi på Stanford, föreläste om ett program för stresshantering. Det hade använts av studenter som inte klarade av de hårda studierna på Stanford och resulterade i en 30%-ig ökning av studietakten samtidigt som stressen minskade med en tredjedel.

Gunilla bistod med dagliga övningar, test för typ-A-beteende och jag tog fram ett mera omfattande stresstest och skrev boken ”Öppna ditt hjärta” tillsammans med Stefan Hofvendahl. Novartis gav ut boken och den blev en ”bestseller” på så sätt att en stor del av läkarkåren fick den av Novartis.

Det visade sig att Effektiv Stresshantering fick likartade resultat som Carl Thoresen hade fått på Stanford. Många tandkliniker ökade sina intäkter med upp till 30% samtidigt som stressen minskade.

Undvik Burells bomber i Jul!

Julen kan orsaka stress på många olika sätt som leder till att denna högtid också ger många hjärtinfarkter och hjärnblödningar, strokes. Prestationsångest inför allt som skall göras. All fet och tung mat. Alkoholen som kan göra att konflikter blottas eller uppstår. I Finland sker de flesta hjärtinfarkterna i samband med fest med mycket mat, alkohol, efterföljande bastubad med dopp i isvak.

Stressen orsakar att de röda blodkropparna vill klistra ihop sig. Den feta måltiden ökar på denna förklistring, hettan är en oberoende stressfaktor för kroppen som stegras vid det efterföljande doppet i isvaken eftersom stark nedkylning också är en oberoende stressfaktor. Allt dessa saker kallar Gunilla Burell för bomber som kan utlösa allvarliga följder hos den som redan finns i riskzonen. Lycka till med att undvika dem!

Vi önskar er en lugn och stressfri Jul 2019!

Tore Sahlin
Curomed

 

Kom med på någon av våra kursresor 2020:

  1. Kursresa till Sikkim och Bhutan, 20 mars – 6 april 2020. Anmälan före 15 januari.
  2. Effektiv Stresshantering, Umeå, 7-8 maj, 2020
  3. Kurs och studieresa till Rumänien, 7 -16 september 2020. Anmälan före 15 mars.
  4. Effektiv Stresshantering, Umeå, 1-2 oktober 2020
  5. Nyårsresa till Tahiti och världens vackraste öar, 28 december 2020 – 10 januari 2021. Anmälan före 30 april.

Tore Sahlin är specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult. Sedan 1988 driver han Curomed Utbildning AB, Umeå.

Senaste inläggen