Tillit och Hälsa

För en tid sedan såg jag ett program i SVT om tillit och lycka. I programmet berättades att 70% av befolkningen i de Nordiska länderna upplever stark tillit till samhället och sina medmänniskor jämfört med 30% i resten av EU.

Tillit innebär att man litar på samhällsfunktionerna, att politikerna inte är korrumperade och att de människor som omger en vill en väl. Helt enkelt att man är trygg i sin omgivning. I programmet intervjuades en rad experter både i Danmark och i andra länder och den stora tillit vi har i Norden bedömdes vara rätt unik.

Den förste jag hörde tala om tillit var vår mångårige kursgivare och vän Edgar Borgenhammar, då professor vid Nordiska hälsovårdshögskolan i Göteborg. Det var i mitten av 1980-talet. Edgar kom att verka som kursgivare hos oss i mer än 15 år från mitten av 1990-talet.

Karin Borgenhammar, Tore Sahlin, Karin Sahlin och Edgar Borgenhammar efter väl genomförd kurs på Seychellerna 2004

Edgar Borgenhammars bok Tillit och Hälsa kom ut 1985 och trycktes sedan i flera upplagor. I inledningen av boken skriver han om vårt behov av tillit:

Vi vill att våra liv skall betyda något, att våra möjligheter till gemenskap och glädje skall förverkligas, att vi skall få vara medskapare för helhet i den värld som är vår. Hälsan är viktig som medel. Många faktorer medverkar till hälsa: Levnadssätt, relationer, miljö, också skapande bilder av oss själva och andra. Bilder på tillitens grund, rötter och vingar.

Han fortsätter: Ingen slipper livets besvärligheter… Vår biologiska klocka tickar förgänglighet. Vi sörjer våra förluster, de ofrånkomliga såväl som de onödiga. Det är viktigt att ha kraftkällor att hämta styrka från. Sådana som kan ge skydd mot skadlig stress, mot nedrivande rädsla, bitterhet och fixering.

För mig och Karin, och jag hoppas och tror också för många av våra kursdeltagare och kursresenärer, har Curomeds kursresor blivit sådana kraftkällor. Själv har jag också med stigande ålder och erfarenhet fått en allt större tillit både till mina medmänniskor runt omkring mig och till alla våra samarbetspartners runt om i hela världen.

Vi har nu hållit på med våra kursresor i 35 år och bara en enda gång under alla dessa år har vi haft problem med att arrangören inte gjorde sitt yttersta för att lösa problem som uppstått. Den händelsen för många år sedan betraktar jag som ett undantag. Likaväl som många av våra kursresenärer blivit personliga vänner till oss har även många av våra samarbetspartners runt om i världen blivit våra personliga vänner. P.D. Sharma från Indien har till exempel varit hos oss i Håkmark utanför Umeå och lagat sin indiska favoriträtt!

Det fantastiska är också att om man alltid förväntar sig det bästa av människor så gör de också sitt bästa. Tilliten blir på så sätt självförstärkande och vi känner oss mer och mer trygga och tillfreds i våra sammanhang.

Våra kursresor blir ofta minnen för livet. Hör vad Ian Hunter sa om kursen ”Nya sätt att behandla smärta” med Björn och Ulrika Aasa i Indiska Kerala:

En fantastisk kurs med fantastiska kursgivare på en underbar kursort. Den efterföljande båtturen på Kerala Backwaters var en otroligt fin upplevelse. Maten var den bästa jag har smakat. Dessutom blir vi som en stor härlig familj på Curomeds kurser.

En fristående uppföljningskurs kommer i mars 2020, se nr 3 nedan.

Med vänlig hälsning

Tore Sahlin
Curomed Utbildning

 

PS. Nu är det aktuellt att anmäla sig till våra kursresor:

  1. Kursresa till Mongoliet, 25 september – 13 oktober 2019 med Örnfestivalen i Ölgii under den privata tilläggsresan. En ”Once in a lifetime”-kursresa där du troligen får träffa Ashol Pan, 13-åringen som redan är örnjägare. (Se magiska bilder på Expressen.se)
  2. Nyårsresa till Madagaskar, lemurernas ö, med utresa 27 december 2019. Allt är speciellt på Madagaskar och de som var med förra gången sade att de skulle komma nästa gång också!
  3. Kursresa till Sikkim och Bhutan, 20 mars – 6 april 2020.

Alla våra kursresor klimatkompenseras.

Tore Sahlin är specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult. Sedan 1988 driver han Curomed Utbildning AB, Umeå.

Senaste inläggen