Vad motiverar dig att gå till jobbet

Alla behöver vi fylla på med ny kunskap för att kunna utföra vårt arbete på ett tillfredställande sätt, men också för att vara motiverade och ha roligt på jobbet. Goda kunskaper och bra kompetens är en tillgång för både individ och organisation. Det är också roligt att göra saker tillsammans. Nyfikna personer är också mer optimistiska och ser möjligheter.

Hans Thulin, Curomeds mest vetgirige resenär.

En sådan person är vår meste och mest nyfikne kursdeltagare i Curomeds historia, läkaren Hans Thulin från Jönköping. Under 25 år deltog han i 26 kurser och kursresor med Curomed. Dessutom brukade han köpa fackböcker för ca 20.000 kr per år som han läste och kom ihåg! Redan när vi träffades var han en nyfiken och erfaren resenär.

Hans Thulin, Curomeds mest vetgirige resenär.

I början på 1960-talet reste Hans runt i Afrika på många olika håll. När han kom för att besöka Albert Schweitzer på hans sjukhus i Lambarene i nuvarande Gabon 1965, visade det sig att Schweizer hade dött, 90 år gammal, några månader innan Hans kom dit. Albert Schweitzer var från början präst och känd uttolkare av Bachs orgelkompositioner. Han var både teologie, filosofie och medicine doktor och förespråkade vegetarisk livsföring. Schweizer hade hört talas om nöden i Afrika och startade därför ett sjukhus i nuvarande Gabon dit han flyttade 1913. Schweizer fick bl.a. Nobels Fredspris 1952 för sina insatser.

När Hans intervjuade personalen om Albert Schweitzer visade det sig att han hade jobbat till dagen innan han dog. Schweizer arbetade 12 timmar per dag och efter middagen brukade han spela flygel för personalen, så att de lättare skulle kunna slappna av och sova gott, då de ju jobbade så hårt.

Albert Schweizer

Hans var då nyutexaminerad läkare och tog till sig av budskapet. Under sin tid som privatläkare hade han 3.500 patienter listade på sin mottagning. Hans har ett synnerligen gott minne och är också synnerligen välutbildad. Han blev en tillgång på alla våra kursresor med sin otroligt breda kunskap. Han är specialist i allmänmedicin, infektionssjukdomar och tropiska sjukdomar. Dessutom kan han allt annat också, geologi, fåglar, växter och flygplan. I Kina 1989 var vi tveksamma till att stiga in i ett konstigt ryskt plan, men Hans lugnade oss och sa att det här var en kopia av DC 4 och ett av världens säkraste plan, bättre än originalet.

Madagaskar Fish Eagle

Hans var med oss på den förra resan till Madagaskar 2007. Jag hade tagit en fin bild av en African Fish Eagle. Hans tittade på bilden och sade genast: ”Jag är inte säker, men jag tror att det här är en endemisk Madagaskar Fish Eagle. Får jag skicka bilden till en expert? När svaret kom fick Hans än en gång rätt, det var en Madagaskar Fish Eagle.

Madagaskar Fish Eagle

Distriktsläkare Hans Thulin med medarbetarna vid Rosenlunds vårdcentral i Jönköping efter sin senaste resa. Foto: Mikael Bergström

Efter att ha slutat som privatläkare började Hans på en vårdcentral och fortsatte med sitt resande, nu privat. För ett par år sedan hade han varit i 198 självständiga stater, eller 985 av världens 1281 territorier, något som firades på hans vårdcentral. Han är nu åttioett, fortsätter att jobba, ständigt lära nytt, och är nu den som varit längst på Rosenlunds vårdcentral i Jönköping. Dessutom har han jobbat med Regionens kvalitetsutveckling, i sanning en god efterföljare till Albert Schweitzer fast i Sverige.

Det är nu hög tid att anmäla sig till våra två unika kursresor under hösten!

Det ena är vår kursresa till Mongoliet, där vi besöker Örnfestivalen i Ölgii under den privata tilläggsresan. Ett hundratal örnjägare, berkuter samlas för att tävla med sina örnar och umgås sinsemellan. De är etniska kazakher och bor så långt västerut man kan komma i Mongoliet. Vi åker hem via Sibirien efter att ha passerat gränsen vid Tashanta. På vägen till Barnaul varifrån vi flyger hem besöker vi flera mycket intressanta platser som är Word Heritage klassade. Här har vi 2 – 3 platser kvar.

Den andra kursresan är naturligtvis vår resa till Madagaskar, lemurernas ö, dit vår Nyårsresa går och där vi var med Hans Thulin. Allt är otroligt speciellt på Madagaskar och de som var med förra gången sade att de skulle komma nu också. Tyvärr tror jag att de flesta från den gången nu är pensionärer, utom Hans.

Välkommen att följa med oss till Mongoliet eller Madagaskar!

Med vänlig hälsning
Tore Sahlin

Alla våra kursresor klimatkompenseras.

Tore Sahlin är specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult. Sedan 1988 driver han Curomed Utbildning AB, Umeå.

Senaste inläggen