Artiklar taggade med Arkiv

Tobaksfria dagen sätter fokus på marknadsföring

Temat för Tobaksfria dagen, som anordnas av World Health Organization (WHO), är i år tobaksindustrins aggressiva marknadsföring mot flickor och kvinnor. Det som bidrar till att andelen kvinnliga rökare i världen nu åter ökar.

Fler än väntat utnyttjar tandvårdsstödet

Sedan tandvårdsstödet infördes den 1 juli 2008 har nästan 5 miljoner personer gjort totalt drygt 9 miljoner förebyggande besök hos tandläkare eller tandhygienist. Det motsvarar 67 procent av den vuxna befolkningen. Det skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande.

Få tandläkare registrerar sina priser

Många tandläkare och tandhygienister har ännu inte registrerat sina priser på Försäkringskassan jämförelsesajt. Det rapporterar Sydsvenskan.

Oral Care säljs till riskkapitalist

Riskkapitalbolaget Procuritas köper Oral Care. Köpeskillingen är inte känd, men uppskattas till  120 miljoner kronor, uppger Dagens Industri.

Tandvårds- reformen utvecklas

Regeringen planerar för att införa ytterligare steg i tandvårdsreformen. Det rör sig om insatser riktade mot patienter som har försämrad munhälsa på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning. Det framkom när socialutskottets ordförande Kenneth Johansson (c) träffade representanter för den privata och offentliga tandvården i Borlänge.

Tydligare och enklare regler för subvention av tandvård

Den 1 juli uppdateras TLV:s föreskrift för subvention av tandvård. Tanken är att förbättra tandläkarnas information till patienter om vilken tandvård som subventioneras. Åtta nya åtgärder tillkommer i högkostnadsskyddet för tandvård.

Miljoner att hämta

Tandläkare som har missat att i tid begära ersättning från Försäkringskassan för gamla åtgärder får en ny chans. Det skriver tidningen Riksdag och Departements webbupplaga.

Noll ränta på kvarskatt

Räntorna är just nu rekordlåga och därför blir det ingen ränta på kvarskatt upp till hela 30 000 kronor. Du kan därför lugnt avvakta med att betala in den. Så här hänger det ihop.

Hårdare kontroll av tandläkare som skriver ut narkotika

Regeringen vill att apotekspersonal ska bli skyldig att anmäla till Socialstyrelsen om en läkares eller tandläkares förskrivning av narkotiska läkemedel eller andra särskilda läkemedel anses stå i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet. Det framgår av en proposition.

Tandläkare anmäld 16 gånger

En tandläkare verksam i Göteborg har anmälts till HSAN 16 gånger. Nu kräver Socialstyrelsen att legitimationen dras in.

Hälften av alla tandläkare på kurs om nya tandvårdsstödet

I slutet av maj och början av juni får omkring 3 000 tandläkare information om det nya tandvårdsstödet på fem platser i landet.

Tio knep för att få bra publicitet

Ibland händer något på kliniken som man vill berätta för omvärlden. Ett sätt är att skriva ett pressmeddelande. Här är tio knep som gör att medierna nappar.

Örebro får största mobila kliniken

Den 6 april öppnar Sveriges största mobila tandvårdsklinik. Det är Folktandvården I Örebro län som ersätter sin klinik i Pålsboda och senare även den Storå med en mobil klinik.

Muntorrhet ny folksjukdom

Muntorrhet är en av de vanligaste läkemedelsbiverkningarna. Det kombinerat med att förskrivningarna av läkemedel ökar med patientes ålder och att allt fler får behålla sina tänder långt upp i åren håller på att skapa en ny folksjukdom. Brist på saliv kan skada tänderna och sänka livskvaliteten.

Larm om brister i tandläkarutbildningen i Umeå

Medicinska studentkåren slår larm om brister inom tandläkarutbildningen vid Umeå universitet. Studenterna klagar över dåligt bemötande och känner rädsla för att framföra kritik.

Odontologen vid KI har blivit grönare

Institutionen för odontologi vid KI blev nyligen KI:s första miljöcertifierade institution. Energianvändningen minskade direkt.

Nya rön om tänder som fattas från födseln

Oligodonti och ektodermala dysplasier är två tillstånd som innebär medfödd avsaknad av tänder. Databaser över ovanliga diagnoser och kvalitetsregister för uppföljning av behandlingen skulle förbättra vården, skriver doktoranden Birgitta Bergendal i en avhandling vid Umeå universitet.

Jönköping får ny käkkirurgisk klinik

En ny käkkirurgisk klinik kommer att öppnas i nya lokaler vid Länssjukhuset Ryhov.

Sitter du på ett guldägg?

Aldrig har så många svenska tandkliniker bytt ägare som nu. Vissa säljs, andra gå i arv och några likvideras. Även den som inte tänker sälja kan vara nyfiken på vad den egna kliniken är värd. Här får du hjälp att sätta pris på din verksamhet.

Datainspektionen kritiserar dålig journalhantering

Tandläkarmottagningar brister i kontrollen över vem som kan läsa patientjournaler. Det visar en granskning som Datainspektionen har utfört i Stockholm.

6 råd när du vill starta webbshop

E-handelns omsättning ökar för varje år. Inte konstigt att många företag därför överväger att börja sälja på nätet. Här är råden som hjälper dig komma igång.

Flickas död leder till Lex Maria-anmälning

Folktandvården i Östergötland har anmält en händelse till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Skälet är att en nioårig flicka har dött av vad som kan vara blodförgiftning. Hon hade vid flera tillfällen sökt hjälp hos tandläkare. Det skriver DN.

Tänder från polsk neandertalare har hittats

Arkeologer i Polen har hittat tre tänder från en neandertalare som levde för 80 000–100 000 år sedan. Han hade varit mån om sin munhälsa, för det fanns även rester av en tandpetare. Se filmen på DN:s webb-tv.

Hon vill sätta Göteborg på den kirurgiska kartan

GöSTA står för Göteborg Surgical Training Academy och är ett nytt utbildningsnätverk för avancerade kurser i praktisk kirurgi i Göteborgsområdet. Initiativtagare är Margareta Berg, som har bildat företaget Surgical Training Concept vars affärsidé är uppdragsutbildning. ”Jag vill sätta Göteborg på kartan”, säger hon.

Blivande klinikchefer hålls på halster

Om mindre än en månad, den 1 mars, sjösätts en ny klinikstruktur inom Folktandvården i Stockholm. Men vilka de nya klinikcheferna blir, är ännu höljt i dunkel. Det blir klart först om ett par veckor, skriver Tandläkartidningen på sin webbplats.

Folktandvården inför Friskvård

Folktandvården i Stockholm inför Friskvård, där patienterna erbjuds teckna avtal om tandvård under tre år till ett fast pris. Kostnaden för patienterna beror på patientens tandstatus när avtalet ingås.

Psykosociala problem vanligt hos tandvårdsrädda barn

Barn och ungdomar med svår tandvårdsrädsla kommer ofta från familjer med trasslig bakgrund. De har samtidigt fler stödkontakter med psykolog. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Praktikertjänst skänker 2 miljoner till Haiti

Pratikertjänst har beslutat skänka 2 miljoner kronor till stöd för Rädda Barnen och Läkare utan gränser.

Bästa sättet att kalla patienter?

Det finns trevliga och effektiva sätt att kalla patienter – och så finns det olämpliga. Bilden här intill är ett exempel på det senare. Erfarne tandläkaren Sven Simonson reder ut vilken metod som är bäst.

Barn slipper betalningsansvar för vård

Efter den 1 juni 2010 kan barn under 18 år aldrig få betalningsanmärkningar för vård och tandvård. I morgon tar regeringen beslutet som räddar många unga vuxna från att behöva starta vuxenlivet som skuldsatta.

Tigran tar hem order från Israel

Malmöbaserade Tigran Technologies har tagit hem sin största order hittills. Ordern kommer från Israel och har ett värde på 63 000 euro. Samtidigt meddelar bolaget att man anställer personal i Tyskland.

Dålig munhygien bland 19-åringar

Svenska 19-åringar behöver sköta sin munhygien bättre. Sju av åtta ungdomar har oacceptabel munhygien vilket ökar risken för framtida tandproblem. Det visar en ny studie från Sahlgrenska akademin.

Ljus privatekonomi 2010

Dina patienter – och även du själv – kan se fram emot en god privatekonomi det närmaste året. Det gäller alla som får behålla jobbet. Nu är rätt läge att föreslå behandlingar utöver det nödvändigaste.

Högt kreditbetyg till tandläkare

Vart femte tandvårdsaktiebolag ligger i topp när det gäller kreditvärdighet. Det visar unika siffror från kredit- och affärsinformationsföretaget Soliditet. Däremot har branschen som helhet blivit något sämre på att betala sina fakturor i tid.

Så vill Skatteverket locka hem sparpengar

Tillhör du dem som har sparat undan pengar på utländska konton i hopp om att svenska skatter ska sänkas? Då kan det vara läge att ta hem dem nu - och betala skatten. Då kan du slippa skattetillägget.

Ändringar i tandvårdsstödet

Från och med årsskiftet ändrar TLV i föreskrifterna för subvention av tandvård. Bland annat kommer en närmare förklaring av definitionen ”slutförd åtgärd”.

Ungdomar sliter sina tänder

Tandläkare i hela Europa är bekymrade för att barns och ungdomars tänder slits så fort. Enligt en brittisk undersökning är det sju gånger så vanligt hos barn i skolåldern som hos vuxna att tänderna slits. Det skriver den finlandssvenska tidningen Huvudstadbladet.

Halvbra utsikter för tandläkare och tandhygienister

Saco räknar med balans på arbetsmarknaden både för tandhygienister och tandläkare om fem år. Det framgår av rapporten Framtidsutsikter.

Tandvården har flest nöjda kunder – igen

Tandvården får än en gång högst betyg i index för kundnöjdhet, som mäts årligen av Svenskt Kvalitetsindex.

Tandläkare kan avgöra vem som riskerar hjärtinfarkt

Tandläkare kan medverka till att identifiera patienter som ligger i riskzonen för att dö av hjärtinfarkt eller stroke. Det visar en ny studie från Sahlgrenska akademin. Tack vare studien kunde sex män som trodde de var helt friska få förebyggande behandling i tid.

Så slipper du köpa kassaapparat

Lagen om kassaregister träder i kraft om bara drygt en månad. Då måste alla företag som tar betalt med kontanter eller kort ha en kassaapparat med en certifierad kontrollenhet. Men det finns ett sätt att slippa skaffa en ny, dyr kassaapparat utan att bryta mot lagen.

Christina vann En kväll för två

SWEDENTAL. Christina Bengtsson, tandsköterska vid Karl X Gustav-kliniken i Helsingborg, är den lyckliga vinnaren i DentalMagazinet/Dental24:s utlottning av ett presentkort till En kväll för två, som ägde rum under Swedental.

Tandsköterskorna ska bli vassare

SWEDENTAL: Den nationella kursplanen för tandsköterskor kommer att ge alla tandsköterskor samma kompetens efter utbildningen, vilket höjer yrkets status och i bästa fall även löneutvecklingen. Det menar Siv Widholm, ordförande i Tandsköterskeförbundet.

Tandhygienisterna positionerar sig

SWEDENTAL. Tandläkarna minskar i antal de närmaste åren medan tandhygienisterna ökar i antal. Nya ordföranden i förbundet, Yvonne Nyblom (bilden), är i full färd med att positionera sina medlemmar inför nya tider.

Thea Tandhälsa öppnar i Jönköping

Tandvårdskedjan Thea Tandhälsa öppnar i Jönköping i specialdesignade lokaler.

Brånemark-symposier återupptas vartannat år

I oktober hölls sett symposium om osseointegration med Per-Ingvar Brånemark som hedersordförande i Göteborg. Det var 25 år sen sist, men nu ska symposierna äga rum vartannat år.

Allt fler tandläkare letar på webben

Nyheter, instruktionsfilmer och diskussionsforum - allt finns på webben, som håller på att bli den viktigaste kanalen för all information. Snart byggs dessutom tv:n och datorn ihop. Allt du behöver för att hålla dig informerad är en bekväm soffa och en fjärrkontroll.

Bli en bra chef – det lönar sig!

Vill du ha friska och välmående medarbetare ? bli en bra chef! Anna Nyberg, med dr Karolinska Institutet, visar i en avhandling att risken för hjärtinfarkt ökar bland medarbetare som tycker att de har en dålig chef. Här är råden som hjälper dig bli en bra chef.

FTV Stockholm säljer tio kliniker

Folktandvården i Stockholm säljer tio av sina kliniker till det privata bolaget Distriktstandvården Sverige AB. Priset uppgår till 23 miljoner kr. Den nye ägaren tar över verksamheten redan i mitten av december.

Ostech lanserar nytt fräst titanskelett

Implantatföretaget Ostech lanserar en ny pressionsfräst bro, Ostechbridge, som konstrueras på ett enkelt sätt med befintlig programvara.

Kaupthing Bank tar över dpnova

Isländska Kaupthing Bank ökar sitt ägande i dentallabbet dpnova och är nu största ägare i bolaget. Ny vd sedan tre veckor tillbaka är Hans Hammar, tidigare senior director på Kaupthing Bank hf. Tidigare delägare och vd Magnus Emmoth har därmed petats från dpnova.

Prisportalen är försenad

Den 15 oktober skulle Försäkringskassans prisportal för tandvård ha öppnats, men nu visar det sig att den blir åtminstone två veckor  försenad. Anledningen är osäkerhet om hur stabilt systemet är.

Nya grepp ska få unga till tandläkaren

Nu drar Försäkringskassan igång en kampanj för att informera ungdomar om tandvårdsbidraget. Men kritiker tycker att kampanjen går över gränsen för vad en statlig myndighet ska göra.

Möt kollegerna på Facebook

För ett tag sedan landade Facebook i Sverige, en mötesplats på nätet för vänner och bekanta. Marie Gustafsson tog denna funktion till en ny nivå och startade SOMWeb – Facebook för tandläkare.

Fint pris och kungligt besök

Tandvårdshuset Älmhult har erhållit utmärkelsen Svensk Kvalitet 2008. Utmärkelsen delas ut av självaste kungen.

Stigande guldpris fördyrar tandbehandlingar

Det snabbt stigande guldpriset fördyrar många tandvårdsarbeten, skriver TT. Priset för omfattande guldimplantat har stigit med 3 000-4 000 kr på ett par år. Prognosmakare förutser fortsatt hög guldpris.

Svensk tandläkare ESCD-certifierad

Barbro Berg har som andra svenska tandläkare någonsin blivit certifierad av ESCD i estetisk tandvård. Det skedde vid en procedur i Paris nyligen. Barbro Berg har länge varit engagerad i estetisk och kosmetisk tandvård och har bland annat varit med och startat SACD (Swedish Acadamy of Cometic Dentisiy) i Sverige.

Spara pengar – anmäl dig nu!

Anmäl dig till Odontologiska Riksstämman före den 16:e oktober och spara flera hundra kronor.

Nya krav för tandläkare som vill jobba med djur

Tandläkare som vill arbeta med djurtandvård måste godkännas av Jordbruksverket. Det framgår av ett förslag som Jordbruksverket har skickat ut på remiss.

Tandhygienisterna får konkurrens från ny produkt

Nu lanseras en ny produkt avsedd för oral egenvård. Ta bort tandstenen själv! Uppmanar tillverkaren entusiastiskt. Bäva månde tandhygienisterna.

Prisa Gud – här kommer avbetalningen

Det händer att patienter inte kan betala hela räkningen direkt. Därför uppfann Gud avbetalningen. Men delbetalningar kan bli osäkra fordringar, speciellt i dåliga tider. Så här gör du för att minska riskerna.

Tandläkare lyckas inte locka unga patienter

Tandvårdsreformen har hittills inte inneburit att fler unga går till tandläkaren, visar en ny undersökning som presenteras av Ekot. Många tycker fortfarande att det är för dyrt.

S-motion vill ha bort godis och läsk i skolan

I en motion till socialdemokratiska Skånedistriktets distriktskongress föreslår Stefan A Johansson (S) att det genomförs åtgärder för att få bort läsk, godis och söta mellanmål från skola och förskola. Han stöder sig på en undersökning som Vårdförbundet, Läkarförbundet och Tandläkarförbundet låtit genomföra bland 1 000 föräldrar.

Dags att planera Swedental

Många ser fram emot att åka till Swedental och Odontologiska Riksstämman i Stockholm. Det blir ett trevligt avbrott i vardagen och ger möjligheter till utveckling. Programmet är omfattande och för att du skall få ut maximalt av ditt besök bör du börja planera redan nu.

Tigran: käkben kan återbyggas med titangranuler

Dentalföretaget Tigran, noterat på Aktietorget, har publicerat en studie som visar att porösa titangranuler fungerar effektivt för benuppbyggnad i samband med implantatisättning.

Framtidens protetik snart här

Deltagandet i årets Tylösandsdagar, som arrangeras av SFOP, var rekordstort. Över 240 tandläkare, många allmänpraktiserande, fick ta del av det senaste inom protetiken. Somliga föreläsningar förde tankarna till science fiction - men snart är de nya teknikerna verklighet.

Sickla-klinik demonstrerar laserteknik

På lördag firas för första gången internationella munhälsodagen, med aktiviteter runt om i Sverige. På kliniken i Sickla i södra Stockholm, som är en av landets modernaste kliniker, håller Folktandvården öppet hus för patienter hos tandläkare som behandla karies med laser.

Sickla-klinik demonstrerar laserteknik

På lördag firas för första gången internationella munhälsodagen, med aktiviteter runt om i Sverige. På kliniken i Sickla i södra Stockholm, som är en av landets modernaste kliniker, håller Folktandvården öppet hus för patienter hos tandläkare som behandla karies med laser.

Ekotrenden har nått tandborstarna

Natalya Taylor, tandläkare i Australien, tröttnade på att se hur alla tandborstar i plast kastades i soporna. Nu har hon tagit fram världens första nedbrytbara tandborste och fått ett fint pris på köpet.

Magnus Persson tillbaka till Nobel Biocare

Nobel Biocare har utsett Magnus Persson till Head of Nordic Countries.

Jan Lindhe får amerikansk utmärkelse

Jan Lindhe, professor emeritus vid Sahlgrenska akademin, är årets mottagare av den amerikanska utmärkelsen Norton M Ross Award.

Stort intresse för vaccin

Intresset för att låta vaccinera sig mot nya influensan  A(H1N1) är oväntat stort. Drygt 70 procent av svenskarna tänker vaccinera sig enligt en undersökning som SKOP gjort på uppdrag av Socialstyrelsen.

Tandläkare kan få vaccinera mot svininfluensan

Nu mobiliseras alla resurser inför höstens massvaccinering mot svininfluensan. Det kan även bli aktuellt att anlita tandläkare.

Prisjämförelsetjänst på gång

Nu är Försäkringskassan prisjämförelsetjänst för tandvården på gång. Den lanseras för allmänheten den 20 oktober. Som tandläkare kan du redan nu lägga in uppgifter.

Tandvårdsreformen bättre än sitt rykte

När tandvårdsreformen genomfördes för ett år sedan var många skeptiska. Övergången innebär också en rad problem för många tandläkare. Men nu är det bättre, i alla fall för patienterna. Det anser tre av fyra tandläkare, enligt en Sifo-undersökning beställd av TLV.

Lär dig mer om tandvårdsstödet

Sveriges Tandläkarförbunds kursnämnder anordnar i samarbete med TLV (Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket) under hösten extra kurser i det statliga tandvårdsstödet. Kursen är en heldagskurs som hålls på fyra orter i landet och riktar sig till alla tandläkare.

Ny vd vid Thea Tandhälsa

Fredrik Florberger har utsetts till ny vd vid Thea Tandhälsa. Hans uppgift blir att leda företagets offensiv, där man siktar på att ha 15 kliniker runt om i landet.

Behovet av tandvård ökar starkt i framtiden

Behovet av tandvård kommer att öka starkt i framtiden. Det framgår av en kartläggning av forskare vid odontologiska fakulteten vid Malmö Högskola. Forskarna kallar situationen för en tickande bomb.

Vänersborgs Tandteknik vann Emaljägget

Forshaga Dentaldepå startade i vår en tävling för sina kunder och Sveriges övriga tandtekniker och tandläkare. Uppdraget var att skapa ett vinnande ägg. Segrarna kommer från Vänersborgs Tandteknik, som tog hem förstapriset med sitt bidrag Eggad Våryra - närproducerat från ibland frigående höns.

Brister i tandvård på äldreboenden

Knappt var tionde av Oral Cares patienter i äldreboenden får den tandvård man behöver. Det visar en undersökning som företaget självt har gjort.

Ökad oro för periimplantit

Oron för problem med tandimplantat ökar, skriver Svenska Dagbladet. Flera åtgärder har dragits igång för att möta denna utveckling, av många beskriven som en "tidsinställd bomb". De populära tandimplantaten lever inte alltid upp till vad de lovar i reklamen, enligt artikeln i SvD. Det kan bildas svåra infektioner runt implantaten, vilket kan leda till käkbensförlust och i värsta fall bortfall av implantatet. Sjukdomsprocessen har fått namnet periimplantit. - De inopererade titanskruvarna beläggs med sjukdomsframkallande bakterier. Implantaten stoppar alltså inte inflammationen, säger Jan Håkansson, tandvårdsansvarig vid Försäkringskassan. Än så länge vet ingen hur många som drabbas av periimplantit. 20 procent är den siffran som oftast anges, och risken ökar ju längre patienten har sina implantat. Symtomen visar sig oftast först efter fem år, enligt Jan Håkansson. En del bedömare talar om att uppåt 70 procent av alla patienter kan få problem av sina implantat. Åtgärder dras i gång på flera håll: Göteborgs Universitet på med en kartläggning på Försäkringskassans uppdrag. 4 400 patienterna som fått implantat under 2003 har kontaktats för att frågas ut om eventuella symtom. Socialstyrelsen arbetar med att ta fram nationella riktlinjer för svensk tandvård, och där kommer ett kapitel om periimplantit. Odontologiska Institutionen vid Karolinska Institutet  bygger upp ett kvalitetsregister som enligt planen ska omfatta alla patienter som får implantat i Sverige.

Har du fått för mycket betalt?

Försäkringskassan har betalat ut för mycket i tandvårdsstöd till tandläkare. En riktad kontroll vad gäller impantat visar att en för hög ersättning har betalats ut i 20 procent av fallen. Nu kräver Försäkringskassan tillbaka pengar från tandläkarna.

Dentala standarder väcker känslor

Standardiseringsarbetet kring biologisk utvärdering och märkning av material engagerar allt fler. En stor fördel med att följa en standard är att det faktiskt kan höja din lönsamhet.

Tekniken som revolutionerade radiologin

I slutet av 1990-talet introducerades en ny teknik för tand- ansikts- och käkradiologi, som på mindre än ett decennium kom att totalt förändra möjligheterna att bedriva diagnostik inom dessa områden. Tekniken går under flera namn, de vanligaste är Cone Beam Computed Tomography och Digital volymtomografi.

Högkostnadsskyddet byggs ut

Den 1 juli träder nya föreskrifter för subvention av tandvård i kraft. Förändringarna innebär bland annat att ytterligare fyra diagnoser inkluderas i högkostnadsskyddet och att regelverket kompletteras med allmänna råd.

Rekordmånga anmälningar mot City Dental

Lågpriskliniken City Dental har rekord i antal anmälningar mot sig, skriver Dagens Nyheter. Bland annat kritiserar Socialstyrelsen kliniken för bristande journalföring. Men på City Dental tillbakavisar man kritiken.

Malmöforskare upptäckte nya proteiner

En forskargrupp ledd av docent Julia Davies (bilden) vid Odontologiska fakulteten på Malmö högskola har upptäckt två nya proteiner som har betydelse för bakteriers överlevnad och kolonisering av människokroppen. Fynden ökar kunskapen om bakteriers spridningsförmåga, ock kan även leda fram till en effektivare behandling av endokardit och infektioner associerade med implantat.

Peter vann pris på att mäta effekten av tandvård

Studenternas eget Nobelpris delades nyligen ut i Blå Hallen. I kategorin Medicin & Forskning segrade Peter Ueda, med en lösning på problemet hur man kan mäta effekten av tandvård.

Hon ska skapa nya tandborstar

TePe rekryterar nu en odontolog till sitt huvudkontor i Malmö. Anna Nilvéus Olofsson är specialist i barn- och ungdomstandvård och kommer närmast från tjänsten som övertandläkare i pedodonti på Centrum för specialisttandvård i Lund.

Oklart hur tandfyllning med laser håller

Det finns ett visst stöd för att laser fungerar lika bra som borr när det gäller att laga en kariesskadad tand. Men lasermetoden tar längre tid, och det är inte klarlagt hur tandens pulpa påverkas eller hur länge fyllningarna håller. Det visar en granskning av forskningen på området, som presenteras av SBU.

Idol-Danny ska locka unga till Folktandvården

Alla sätt är bra, utom de tråkiga. Så resonerade Folktandvården i Uppsala när man funderade över hur man kan locka fler unga att gå till tandläkaren. Därför har man engagerat flickidolen Danny Saucedo, som redan är kund hos Folktandvården, som affischnamn.

Patienter får fel antibiotika

Tandläkare följer inte riktlinjerna för förskrivning av antibiotika. Det visar en ny undersökning från Malmö Högskola.

Ditt varumärke har makt bortom borren

Som tandläkare tänker man kanske inte i termer av varumärke. Men faktum är att du som varje annan yrkesgrupp är utsatt för konkurrens. Varför ska patienterna välja just dig? Jo, för att ditt varumärke inger förtroende. Så här gör du för att bygga upp ditt eget varumärke.

”Tandvårdsstödet räcker”

Socialminister Göran Hägglund (KD) ser ingen anledning att lägga över tandhälsan i den vanliga sjukvården. Högkostnadsskyddet i tandvårdsreformen kommer att hjälpa låginkomsttagare till en bättre tandhälsa, säger han till DentalMagazinet.se.

Så vill Björn Klinge förbättra svenskens tandhälsa

Björn Klinge, professor på KI, brinner för tanken att tandhälsan ska tillhöra socialförsäkringssystemet. Men han medger att han är ganska ensam i professionen att driva den frågan. Här reder han ut vad han egentligen menar med att munnen ska tillhöra kroppen.

Här är din tjänstepension

Det finns en pension som alltför ofta glöms bort när man talar om pensioner - tjänstepensionen. Det är den pension som är minst känd, men som kommer att ge dig en bra guldkant på tillvaron som pensionär. Så här fungerar den.

Gå inte i pensionsfällan när du byter jobb

När tandläkaren Henrik Raber skulle byta jobb ville han vara hygglig mot sin gamla arbetsgivare. Han erbjöd sig att jobba kvar två dagar i veckan och tre dagar på det nya jobbet. Det kunde ha kostat honom lägre pension.

Expertens bästa råd till unga chefer

Unga tandläkare klagar över äldre medarbetare som hävdar att det var bättre förr. Medan de äldre suckar när deras unga chefer inte lyssnar på råd från dem som varit med förr. Känner du igen dig? Här får du som är ung och chef hjälp att leda och förstå dina äldre medarbetare.

Ny professor i odontologisk folkhälsovetenskap

Magnus Hakeberg är ny professor i odontologisk folkhälsovetenskap. Anställningen är förenad med en befattning som övertandläkare vid Folktandvården.

Brist hotar på lokalbedövningsmedel

Produktionen av lokalbedövningsmedel har tillfälligt stoppats. Redan nu har tandläkarna på Folktandvården i Stockholm uppmanats att inte använda vissa bedövningspreparat.

TLV förenklar föreskrifterna

Från och med den 1 juli träder nya föreskrifter för subvention av tandvård i kraft. Förändringarna innebär bland annat att ytterligare fyra diagnoser inkluderas i högkostnadsskyddet och att regelverket kompletteras med allmänna råd.

Nytt verktyg ska höja tandvårdens kvalitet

Inom Socialstyrelsen pågår ett arbete med att ta fram indikatorer för att kunna jämföra tandvårdens kvalitet och kostnader. På sikt är det tänkt att man ska kunna jämföra tandvården både lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Hon startar Tandläkare utan gränser

När Nikoo Bazsefidpay tog sin tandläkarexamen på Tandläkarhögskolan i Huddinge förra våren, bara 23 år gammal, visste hon att hon ville börja sitt yrkesliv med att jobba i tredje världen och hjälpa människor som inte har råd med tandvård. Så startade hon svenska Tandläkare utan gränser.

Inga belägg för att tandvården botar eller hindrar tandlossning

Påverkas sjukdomsförloppet hos en patient med kronisk parodontit av att tandläkaren eller tandhygienisten skrapar bort tandsten och bakteriebeläggningar? Troligen inte! Det finns i varje fall inga studier som visar på några positiva effekter. Det hävdar Kerstin Knutsson, tandläkare och docent i kliniskt beslutsfattande vid Malmö högskolas odontologiska fakultet.

Tandvårdsstödet billigare än väntat

Tandvårdsreformen har blivit billigare än regeringen räknade med. Någon stor tillströmning av patienter har det inte blivit, framgår det av en rapport från Försäkringskassan. Prognoserna för kostnaderna för tandvårdsstödet har därför skrivits ned från 3,5 till 2,4 miljarder kronor, enligt tidningen Riksdag & Departement. En förklaring kan vara att tandläkarnas arbete framför datorn tar mycket tid, varför man har fått mindre tid för patienterna.TT/DentalMagazinet

Visa mig ditt väntrum…

... och jag ska säga dig vem du är. Väntrummet är ibland en eftersatt del av kliniken. När tidboken är full av patienter är det svårt att få tid att hitta ny inredning. Men det finns enkla sätt att få det trevligt. För att få några råd och tips om hur man kan göra väntrummet trevligare, vände vi oss till inredningsarkitekten Elizabeth Thompson. Hon driver sitt eget företag, Transition Design, som hon startade när hon flyttade till Sverige från Australien för fem år sedan.  Uppdragen är både små och stora. Hon samarbetar med fastighetsmäklare och går hem till bostadsägare som står i begrepp att sälja. De får goda råd om hur de ska förändra inredningen i sina bostäder inför flytten. Och så arbetar hon för Ikea, just nu på köksavdelningen.

Om du blir anmäld: Journalen är din bästa vän

Det händer att tandläkare bli anmälda för felbehandling. Många gånger är det då advokat Kjell Bastling som är försvarare. Här delar han med sig av en hel rad konkreta tips för hur man ska bete sig om man blir anmäld - och hur man undviker det. Nyckelordet är journalföring.

Kär i borren? Här är alternativen

Allt fler alternativ till tandläkarborren utvecklas, och medierna är snabba med att presentera dem. Trots det borras det flitigt. Är kåren så borrglad som patienterna tror? Dental Magazinet har tittat närmare alternativen. Lasern är kanske det borralternativ som rönt störst intresse. Men att hitta bra objektiv information om laserbehandling och vilka konsekvenser som kan uppstå är svårt.

Tandhälsan avslöjar var barnen bor

Det är stor skillnad på barnens tandhälsa i Göteborgsområdet. I Bergsjön har sju av tio tolvåringar skadade tänder. I Torslanda har åtta av tio tolvåringar friska tänder. Därför startar Folktandvården i Göteborg en särskild satsning på ekonomiskt utsatta områden i höst.

Lätt som en plätt att sälja praktiken

I våras sålde tandläkare Göran Carlsson sin praktik. Det var slutet på en ett år lång process, där han hela tiden fick höra att praktiker som hans i princip var osäljbara. Inget var mer fel - i slutändan hade han till och med två spekulanter.Efter 34 år sålde Göran Carlsson sin praktik i småländska Mullsjö. Han hade genomlevt ett tiotal tandvårdsreformer och kände att han inte orkade med en till.

Tandläkare riskerar fängelse för grovt skattebrott

45 svenska tandläkare har fastnat i en skatterazzia och riskerar minst sex månaders fängelse, uppger Dagens Industri. Det hade inte behövt hända.

Nytt tandvårdsstöd för sjuka

Socialminister Göran Hägglund aviserar nu att det nya tandvårdsstödet kommer att kompletteras med ett nytt stöd riktat till sjuka.

Besked om landstingsbetald tandvård

Vissa patienter kan ha rätt till landstingsbetald tandvård. Men det kan ibland vara svårt att veta vilka. Här är listan över telefonnummer till respektive landsting, dit du kan ringa för att få besked.

11 procent avstår från tandläkarbesök

Inte mindre än 11 procent av svenska folket har avstått från att gå till tandläkaren under det senaste året trots att de är i behov av det. Ungefär hälften av dessa uppger att de inte har haft råd. Det visar en undersökning som Statistiska centralbyrån (SCB) gjort.

Så hjälper du oroliga barn genom behandlingen

Alla inom tandvården möter barn som är extra svåra att behandla. Barn som vägrar gapa, gråter och lämnar stolen, petar på allt, pratar om annat. Det barnet kan ha ADHD, ett neuropsykiatriskt funktionshinder. Så här gör du om du får ett sådant barn som patient.My Blomqvist är medicine doktor och tandläkare vid Karolinska Institutet i Huddinge.

Tandläkare måltavla för domänskojare – så skyddar du dig

Tandläkarpraktiker är domänskojarnas senaste måltavla. Dental Magazinet tipsar om vad du ska tänka på för att inte gå i fällan. Och hur du ska agera för att slippa betala om skojarna redan lyckats snärja dig.

Odontologins pedagogiska pris 2008 till K-G Westberg

Institutionen för odontologis pedagogiska pris går 2008 till fysiologen Karl-Gunnar (K-G) Westberg. Pristagaren nomineras av studenterna. 2008 års pedagogiska pris går till K-G Westberg, verksam vid Institutionen för integrativ medicinsk biologi (IMB), fysiologi, och lärare i tandläkarutbildningen.

Förtroendet för tandvården i topp

Svenska folket är mest nöjda med tandvården. Det visar resultatet av en undersökning av förtroendet för olika samhällsområden som genomförts av Svenskt Kvalitetsindex.

Hon jagar nya bakterier i munnen

Bakteriefloran i våra munnar innehåller betydligt fler bakteriearter än vi hittills kunnat ana. Det visar Eleni Kanasi i den avhandling hon försvarar vid Umeå universitet 28 november.

Vårdval införs för barntandvården

Specialisttandvården för barn och unga i Stockholm ska konkurrensutsättas. För att få fler specialitsttandläkare att öppna mottagningar vill landstinget införa en ny modell för remisser.

God tandhälsa grundläggs under småbarnsåren

Treåriga barn med karies har fem gånger högre risk att som femtonåringar få hål i tänderna jämfört med kariesfria treåringar. Det visar en avhandlig från Sahlgrenska akademin.

Tandimplantatbehandling går att göra billigare

Tandimplantatbehandling går att göra billigare än nuvarande standard och ändå behålla en mycket god prognos. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Nu blir tandläkarna betygsatta

Sedan en tid har patienter möjlighet att betygsätta sin läkare på hemsida www.doktorsguiden.se. Nu måste även tandläkare finna sig i samma behandling på www.eniro.se. Dessutom är domännamnet www.tandlakarguiden.se upptaget, vilket tyder på att det snart kan bli fler som betygsätter.Redan på 70-talet började Expressen sätta getingar på filmer, musik, fotbollsstjärnor, restauranger och mycket annat. Sen kom Aftonbladet med sina plus och veckopressen följde efter med mer eller mindre fantasirika betygsmärken.

Bra tandstatus motverkar för tidigt åldrande

Äldre med bra tänder äter nyttigare och är friskare än äldre med dåliga tänder. För att hålla sig frisk långt upp i åldern är det därför viktigt att ta hand om sina tänder, eller att få hjälp att återställa dem. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Tummen upp för Malmöforskare

En internationell bedömargrupp av forskare från USA och Danmark har inbjudits att granska och utvärdera forskningen vid Odontologiska fakulteten vid Malmö Högskola. Gruppen ger överlag goda vitsord, men också förslag på hur fakulteten ska få större genomslag för sin forskning.

Barnskulder för tandvård stoppas?

Nu kräver Barnombudsmannen och Kronofogden att tandvårdslagen ändras, så att barn inte ska skuldsättas för tandvård och sjukvård när deras föräldrar inte har betalat. När barnet fyllt 18 år skickar många kommuner och landsting ut krav , men i stället är det vårdnadshavaren som ska krävas på skulden.

Låginkomsttagare drar in på tandvård

Omkring 850 000 svenskar har inte råd att gå till tandläkaren. Det framgår av en enkät från Folkhälsoinstitutet. - Klassklyftorna syns tydligt i svenskarnas munnar, säger Björn Klinge, professor vid odontologiska institutionen på Karolinska institutet.

Bertil Eklund Årets företagare i Malmö

Bertil Eklund, ägare av TePe Munhygienprodukter, har utnämnts till Årets företagare 2008 i Malmö. Företagets framgångsrika utveckling i konkurrens med multinationella företag gör Bertil Eklund till en värdig vinnare, lyder juryns motivering.

Tydligare regler för djurtandvård

I dag är det oklart vem som bär ansvaret för djurtandvård - är det tandläkaren eller veterinären? Från och med nästa år blir reglerna tydligare. Då blir det tandläkarens ansvar - men samtidigt införs krav på behörighet för djurtandvård.

Fint pris till Per-Ingvar Brånemark

Styrelsen för Västsvenska Industri- och Handelskammaren tilldelar professor Per-Ingvar Brånemark Handelskammarens utmärkelse av första storleken för sina avgörande insatser för det västsvenska näringslivet.

Tandteknikbolag börsnoteras på Aktietorget

Tandteknikbolaget Tigran Technologies tar in 35 miljoner kronor i en nyemission, samt börsnoteras på Aktietorget i höst. Emissionen har riktats till bolagets 200 aktieägare plus flera svenska finansmän. Bland dem finns Martin Bjäringer och Tedde Jeansson Jr, som investerar 6 miljoner kronor tillsammans och därmed blir tredje största ägare.

Svensk tandläkare EU-certifierad för kosmetik

Tandläkare Michael Karlstén har blivit certifierad enligt den europeiska kosmetikorganisation för tandvård, European Society of Cosmetic Dentistry (ESCD). Det är premiär för en svensk tandläkare, enligt ett pressmeddelande från Praktikertjänst Tandvård.

Tio tandvårdsmottagningar ska säljas

Nu är det klart vilka av Folktandvårdens mottagningar i Stockholm som ska säljas . Av sammanlagt ett 80-tal mottagningar kommer tio att utbjudas till försäljning.

Ny tävling för tandtekniker

Värmländska Forshaga Dentaldepå lanserar en konstnärligt inriktad tävling för tandtekniker under namnet Emaljägget.

Ny docent i parodontologi vid Sahlgrenska akademin

Ingemar Abrahamsson, odontologie doktor, har utsetts till docent i parodontologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Privattandläkare i Stockholm kan få ta över områdesansvar

Privattandläkare i Stockholms län kan få ta över Folktandvårdens områdesansvar. De kan då få extrapengar som de etablerar sig i belastade områden, skriver Dagens Nyheter.

Sålt praktiken med vinst? Så här gör du med skatten

Tandläkare och andra i dentalbranschen som har eget företag upptäcker ibland att det går att sälja med vinst. Hur gör man då för att ta ut pengar till så låg skatt som möjligt? Hans Peter Larsson, skattejurist på Öhrlings PricewaterhouseCoopers, har svar.

Folktandvården minglar i tunnelbanan

Under två veckor kommer Folktandvården i Stockholm att driva en kampanj i Stockholm. Med hjälp av stora annonser i tunnelbanan, på annonspelare och tandläkarklädda budbärare på stan vill man stärka varumärket Folktandvården.

Ström av äldre patienter när tandvårdsstödet infördes

Ansökningarna om protetik ökade med 49 procent strax före 1 juli i år, då många över 65 år insåg att deras villkor försämrades. Det skriver DN.

Lär dig rotfylla utan bedövning

På Karolinska Institutet har 60 studenter fått träna olika ingrepp på en patient som är en mask av plast. Den nya simulatorn ger studenterna en realistisk känsla och om borren når pulpan säger även den virtuella patienten "Aj!".

Hela kliniken packas upp på skolan

På Tjörn i Bohuslän kommer tandvården till skolan. En mobil utrustning hos folktandvården i Skärhamn gör att 2 100 barn varje år får tänderna undersökta i skolan. En vinst i tid, pengar och för miljön.

Unga förlorade på gamla tandvårdsförsäkringen

Den 1 juli träder den nya tandvårdsreformen i kraft. Men hur stor betydelse har de statliga subventionerna för människors tandstatus? Svaret är: Helt avgörande. Och hittills är ungdomarna de största förlorarna.

Läkartidningens webb: Parodontit underskattat problem hos diabetiker

Tandköttsinflammation kan påverka utvecklingen av komplikationer vid typ 2-diabetes. Det rapporterade tandläkare under en diabeteskonferens i San Francisco. Svenska läkare underskattar problemet, menar diabetologen Stig Attvall.

Sveriges första tandtekniker som doktorerar

Anna Persson är den första tandteknikern som tar doktorsexamen i Sverige. I sin avhandling, som läggs fram vid Institutionen för odontologi vid Karolinska Institutet, har hon bland annat utvecklat en tredimensionell virtuell analysmetod och studerat hur den kan användas vid framställning av kronor och broar.

”Be alltid om intyg på att affären håller”

Skattejuristen Hans-Peter Larsson på Öhrlings PriceWaterhouseCoopers är inte förvånad över att de 45 tandläkarna har avslöjats för skattefusk. Upplägget saknar enligt honom sans och förnuft.

Tandklinik ger till Läkare utan Gränser

Fredagen den 21 november arbetar hela personalen på Citypraktiken i Jönköping för Läkare Utan Gränser. Ägaren, tandläkare Magdalena Alyas, hade själv velat åka ut i världen och arbeta med dem som har det  svårt. Men eftersom det inte går just nu, väljer hon och hennes personal att denna dag ge alla intäkter och delar av lönen till Läkare Utan Gränser. På bilden står Magdalena Alyas längst till vänster.

Mobil tandvård i Pålsboda och Storå

Många av tandvårdsklinikerna i Örebro län har ett alltför litet patientunderlag och svårigheter att rekrytera tandläkare till de minsta orterna. Därför har politikerna nu beslutat att tandvårdskliniken i Pålsboda ska ersättas av en mobil enhet, som tas i bruk så fort landstinget har införskaffat en sådan.

Otippad ny ordförande för Folktandvården

Svenska Spels tidigare vd Meg Tivéus har utsetts till ny ordförande för Folktandvården i Stockholm.

Arbetsmarknaden för tandtekniker bättre än mediebilden visar

Högskoleverkets rapport som visar att tandtekniker tillhör de yrken som har minst chans till arbete efter examen har fått stort genomslag i medierna. I verkligheten är dock dagens arbetsmarknad för tandtekniker mycket god, visar en undersökning från Umeå universitet.

Titta på vårt väntrum…!

Reportaget om hur man inreder sin klinik i DentalMagazinet nr 1/2009 inspirerade Allétandläkarna i Kungsbacka till att visa sina nya, fina lokaler. Så här ser de ut!

TLV växer med uppgiften

För att klara sina nya uppdrag behöver TLV en ny organisation och chefsstruktur. Tandvårdsreformen och den förestående avregleringen av apoteksmarknaden ställer nya krav på myndigheten. Den nya organisationen ska vara klar redan till sommaren.

Dålig tandhälsa hos svaga grupper

Tandhälsan är mycket dålig hos socioekonomiskt svaga grupper, till exempel förtidspensionärer, långtidsarbetslösa och ensamstående föräldrar. Det konstaterar Socialstyrelsen i sin Folkhälsorapport 2009.