Artiklar taggade med Debattartikel

Nej, bra tänder är ingen klassfråga i Sverige

Jag uppfattar Jonas Sjöstedts (V) påstående att bra tänder blivit en klassfråga som ren populism. Här kommer lite fakta i frågan till alla svenska politiker som sprider osanningar om tandvården i Sverige, skriver tandläkare Ian Collin.

Ptj: ”- Inför bastjänstgöring i tandvården”

I en debattartikel publicerad i Dagens Samhälle den 2 juli 2018 föreslår Praktikertjänst att det införs en bastjänstgöring i tandvården, likt AT i sjukvården. Det har funnits ett liknande system tidigare, men det togs bort i mitten av 90-talet eftersom det fanns ett överskott på tandläkare, alltså tvärtemot idag.

Folktandvårdens lösningar på personalbristen

Fler äldre och fler barn kräver mer insatser inom tandvården. Men all tandvård i Sverige, både offentlig och privat, lider brist på personal vilket drabbar den enskilda människan. För att lösa den personalbristen presenteras här fyra lösningar, skriver samtliga tandvårdschefer i Folktandvården från alla 21 landsting och regioner i landet.

Sämre tandhälsa om tandvård blir sjukvård

Jonas Magnusson (S) tycker det är en världsfrånvänd tanke att tandvården fortfarande inte omfattas av högkostnadsskyddet och att tandvården inte ses som en del av kroppen. Han menar också att det 2017 är en världsfrånvänd tanke att behålla ett ”stenålderssystem” där tandvården inte har ett högkostnadsskydd på samma nivå som övriga sjukvården. Vi menar att det vore olyckligt att i grunden förändra ett väl fungerade tandvårdssystem och flytta ansvar från stat till landsting.