Artiklar taggade med Digital Kommunikation

Digital tandvård: Appar och videosamtal

Corona-situation har satt fart på utvecklingen av digital tandvård. Det digitala mötet mellan patient och tandläkare blir allt vanligare. Fler och fler tandläkare introducerar appar och digitala webbtjänster med videosamtal. Syftet är att underlätta kommunikation med patienten. Det är en utveckling som kommit för att stanna, där tjänsterna kommer att utökas, tror många.

Om att skriva på nätet

Tandläkare Tore Sahlin driver Curomed Utbildning sedan 1988 och har under många år skrivit krönikor på Dental24. Krönikorna har blivit ett bra komplement till de egna mejlutskicken. Tore känner att det är viktigt att ha ett intressant budskap, gärna kombinerat med en god berättelse.

Rykten och troll på nätet behöver inte vara katastrof, säger säkerhetsexpert

Illvilliga rykten och hatpropaganda på nätet är ett växande problem för tandläkare. Alla kan drabbas, till och med dem som inte har en egen hemsida. Rykten och troll på nätet behöver inte vara katastrof för ett varumärke, enligt en svensk Google-expert.

Dental24 slår rekord och når ny ”All Time High”

Den 6 november passerade Dental24 2017 års totala antal visningar. Det innebär ett ”All Time High” i årliga visningar lagom till Dental24s tioårsjubileum.

10 år med Dental24, Del 3: Dental24 imorgon – Värdefull, information gratis precis som förr

För tionde året i rad ökar visningarna på Dental24. Det var på Swedental i Stockholm 2008 som Dental24 började att publicera dentala nyheter och kunskap på nätet. Sedan dess har visningar ökat med över tio procent varje år. I denna del av miniserien om Dental24s historia skildrar vi oss själva om tio år.

10 år med Dental24: Del 2: Dental24 idag – stark mix av värdeskapande innehåll

För tionde året i rad ökar visningarna på Dental24. Det var på Swedental i Stockholm 2008 som Dental24 började att publicera dentala nyheter och kunskap på nätet. Sedan dess har våra visningar ökat med över tio procent varje år. I en miniserie om Dental24s historia skildrar vi oss själva som vi är idag.

10 år med Dental24: Del 1: Starten

För tionde året i rad ökar visningarna på Dental24. Det var på Swedental i Stockholm 2008 som Dental24 började att publicera dentala nyheter och kunskap på nätet. Sedan dess har visningar ökat med över tio procent varje år. I en miniserie om Dental24s historia tar vi idag en titt på de första åren.

Nya webbsidor från Försäkringskassan förenklar för tandvården

Försäkringskassan lanserar nya webbsidor för alla som arbetar med tandvård. Sidorna gör det enklare att förstå hur det statliga tandvårdsstödet fungerar och ger stöd och information.

Ny intressegrupp för digital kommunikation inom Life Science

Det är inte bara inom det praktiska yrkesutövandet som den digitala tekniken revolutionerar utan även inom media och kommunikation. Därför har vi startat en Facebook grupp för alla som är intresserade av digital kommunikation inom Life Science. Gruppen är en sluten grupp men alla som vill är välkommen att vara med och följa eller dela relevant information.

Dental24 startar ny Play-kanal i samarbete med iTeve

Rörligt media håller på att bli ett allt vanligare sätt att kommunicera på, både på webben, i läsplattan och i mobilen. I samband med Swedental inleder Dental24 ett samarbete med iTeve på den nya kanalen Dental24 Play.

Ivoclar Vivadent lanserar en ny digital plattform

Ivoclar Vivadent har skapat en interaktiv plattform som hjälper tandteknikern att möta utmaningarna dagens laboratorier står inför. Många har inte möjlighet hålla reda på det ständigt ökande utbudet av produkter, produktsystem och processer som kommer in på marknaden, det kan vara svårt att hitta rätt inriktning.

Kundenkät via mobilen – nytt grepp av Folktandvården Halland

Nu använder Folktandvården Halland ett nytt grepp för att få reda på vad kunderna tycker, och för att få förslag på hur verksamheten kan utvecklas ytterligare. 3 500 kunder kommer erbjudas att svara på en enkät via sina mobiltelefoner.

Tycker du att det är viktigt att kommunicera med dina patienter/kunder?

Att prata i kombination med att lyssna är en form av kommunikation. En annan är att skriva och i bästa fall få återkoppling inför nästa möte.

Rasera inte klinikens goda renommé med en dålig webbsida

En uppdaterad och instruktiv hemsida lockar nya patienter till kliniken och skyddar samtidigt mot negativa recensioner. En amerikansk studie1 visar att positiva respektive negativa omdömen arbetar för eller emot ditt renommé.

Hur man lyckas bäst på webben

DIGITAL KOMMUNIKATION: Nästan inget är som förr när det gäller marknadsföring. Tidigare satte man upp skyltar, annonserade i kataloger och tidningar, tryckte broschyrer etc. Nu gäller det att bli synlig på webben. Nästan alla söker numera information på nätet och många undanber sig traditionell reklam. Det betyder att den verksamhet som vill få uppmärksamhet måste synas på nätet.

När datorn själv får välja

Intressant läsning i senaste nyhetsbrevet från SBU.

Går ur tiden

Windows XP går ur tiden och supportas inte längre efter den 8:e april. Detta kan ställa till med problem för en del trogna användare.

Allt fler känner till och använder 1177 Vårdguiden

Allt fler invånare känner till och använder 1177 Vårdguiden på webb och telefon. Webbplatsen har idag runt 6 miljoner besök i månaden och 1177 Vårdguiden på telefon tar emot cirka 5,5 miljoner samtal per år.

Din profil på nätet påverkar allt fler

Dental24: Oavsett om du vill det eller inte så bedömer allt fler dig och dina kunskaper genom att se på hur du eller ditt företag ser ut på nätet. Google har fått en dominerande ställning på både gott och ont. Vad som händer på nätet är ingen slump utan i det minsta detalj utstuderat. Det gäller bara att vara medveten om det och försöka förstå hur allt hänger ihop.  

Himmelsk utveckling

Dental24: Allt inom IT är kanske inte lika intressant men ”The Cloud” är det! The Cloud, eller ”molnet” som vi numera säger innebär att man är uppkopplad, lagrar och kommunicerar med datorservrar som finns på Internet, d.v.s. nästan var som helst men exekveras inte i den lokala datorn. Det du får tillgång till är informationen / innehållet och slipper allt annat trassel såsom egna säkerhetslösningar, back up, uppgraderingar, begränsad minneskapacitet, etc.

Möten allt mer exklusiva

Dental24: Att mötas och utbyta idéer och kunskap är viktigt. Men möten och kunskapsöverföring kostar också mycket. Många arbetsgivare anser sig helt enkelt inte ha råd att skicka sin personal på utbildningar och evenemang. Det gäller inte minst anställda i den offentliga sektorn men drabbar även privatanställd personal. Detta är ett dilemma i en föränderlig värld där utvecklingen går allt snabbare och där tidigare införskaffade kunskaper snabbt blir gamla.

Mest läst 2013

Dental24: 2013 blev ännu ett rekordår för Dental24 både vad gäller antalet besökare, lästa artiklar och omvärldsbevakning.  Totalt har nästan 600 artiklar, videos och events publicerats på Dental24 under 2013. Många av dessa artiklar är gjorda av vår redaktion, frilansskribenter eller samarbetspartners och finns inte publicerade någon annanstans.

Ny undersökning: Tandvårdens nätvanor

Dental24 genomförde under Swedental en undersökning med 872 personer för att ta reda på professionens nätvanor. Vi frågade besökare på Swedental: ”Vilken webbsida med nyheter och/eller kunskap inom tandvården besöker du vanligtvis?” Och svaret blev: Google men...

Den första maxillofaciala operationen i världen som direktsänts med Google Glass

Tre tandläkare på Hospital de Molina i Murcia i Spanien har genomfört en historisk implantatoperation vid en master class för tandläkare med direktsändning via Google Glass. Google Glass är avancerade glasögon som kan ta bilder, spela in videoklipp och surfa på Internet. De kan också användas för direktkommunikation mellan kirurgen och publiken.

e-Hälsa för tandvården. Vem bryr sig?

Öppet brev till tandvårdens aktörer: Nu finns det ett gyllene tillfälle att sätta tandvården på IT-kartan i Sverige. Den nye chefen för Cehis och tillförordnad vd för Inera, Johan Assarssons har uppdrag att bygga den nya organisationen för e-hälsa som inleds med en analys av tidigare utfört arbete.

Malmö högskola lanserar ny tandvårdssida

Den 17 oktober lanserade Tandvårdshögskolans en ny tandvårdssida. Förutom ett uppdaterat gränssnitt med en lättillgängligare navigering finns det nu också möjlighet att enkelt anmäla sitt intresse att bli patient vid fakulteten.

Digital kommunikation: Annonsering tar nya former

Dental24: Förr i tiden när man ville sälja något satte man in en annons i någon lämplig tidning. Så är det allt mer sällan. Idag ser man till att visa upp det man vill sälja på nätet på en hemsida, portal eller varför inte via sociala medier såsom exempelvis YouTube.

Förslag om hälsobibliotek på nätet ger vården samlad kunskap

I en utredning som har genomförts på regeringens uppdrag föreslår SBU en nationell kunskapsbank på internet – ett hälsobibliotek.

Snabba klipp ger mer tid i vården

Ett smart tillägg till journalsystemet vid Karolinska Universitetssjukhuset sparar inte bara tid för läkarna, utan minskar även missförstånden mellan sköterskor och läkare. Överläkare Joakim Crafoord har utvecklat programmet vars affärspotential nu förädlas av Flemingsberg Science.

Den digitala vägen till morgondagens välfärd

Det är dags att höja tempot i digitaliseringen av det offentliga Sverige. Det är bakgrunden till de 32 initiativ som finns i den handlingsplan för e-samhället som SKL:s styrelse antagit.

Dental24 startar nya specialiserade tandvårdssajter

Dental24 startar nu tillsammans med olika samarbetspartners inom svensk tandvård flera nya sajter för tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker och företagare. Dessutom introduceras ett antal nya specialsajter inom olika ämnesområden bl.a. restorativ tandvård, tandteknik, Cad/Cam och laser.  

Patientjournaler på nätet klart i oktober

Inom kort kommer alla landsting att vara anslutna till NPÖ, Nationell Patientöversikt. Just nu är 15 landsting, 22 kommuner plus Capios S:t Göran sjukhus i Stockholm, anslutna till NPÖ. Men senast till månadsskiftet ska samtliga landsting ha åtminstone delar av sina patienters journalinformation tillgänglig i systemet.

Inga tomma stolar mer – fyll luckorna i tidboken via nätet och öka lönsamheten

Sena avbokningar inom tandvården stör verksamheten och minskar lönsamheten. Numera är det möjligt att ta hjälp av olika datasystem för att snabbt fylla luckorna. Två studenter på Handelshögskolan i Stockholm har nyligen lanserat en ny sista minuten-tjänst. Med online-deals hoppas de också kunna locka patienter som inte regelbundet går till tandläkaren.

Problemfri IT i praktiken

IT: Rätt IT-stöd förenklar vardagen! Det tog tandläkare Håkan Dewill och teamet på Tandvårdsgruppen i Kungälv fasta på i samband klinikflytten. De satsade och fick ett system som både ger god kontroll och mer tid för patienter och fritid.

Vad tycker du?

Dental24 har nu funnits i 3 ½ år och utvecklats till den ledande tandvårdsportalen i Sverige. Vi har gått över traditionella gränser och skapat ett nytt forum för hela tandvårdsprofessionen. Alla dentala nyheter, events och lediga jobb finns nu publicerade på ett och samma ställe. Det vill vi fortsätta att göra med din hjälp!

Ännu en bokningstjänst på nätet

Tidigare har vi berättat i artiklar på Dental24 om www.1177.se och om www.vården.se. Nu dyker det upp nya söktjänster på nätet. En i raden av nya tjänster är www.bokavard.se.

Patientsäkerheten kräver bättre IT-stöd

Satsningar på utbildning räcker inte för att svara på de utmaningar som sjukvården möter. Vad som krävs är också effektiva IT-lösningar som integrerar vårdkedjan och frigör tid för vårdpersonalen.

Ny sökmotor för patienter – Vården.se

I dagarna startade ännu en ny nationell söktjänst på nätet för patienter som söker vårdgivare t.ex. tandläkare eller tandhygienist.

Vem har den bästa webbshopen?

Allt fler beställer allt mer via leverantörernas webbshoppar. Nu har du som läsare av Dental24 möjlighet att utse den bästa webbshoppen i dentalbranschen.

Tandvårdens hemsidor – Bäst i test!

Dental24 har granskat och jämfört olika hemsidor från de vanligaste tandvårds kedjorna, Praktikertjänstkliniker, Folktandvårdskliniker, enskilda privata kliniker och en budgetvariant. I denna artikel får du många tips och uppslag kring hur en hemsida bör se ut. Testa er egen hemsida. Kanske kan den bli bättre?

Hög tid att registrera sig i HSA-registret

Detta är extra viktigt att känna till för enskilda privatpraktiserande vårdgivare som inte är anslutna till någon kedja.

Hemsidor inom tandvården granskade

Dental24 har granskat några olika tandvårdsklinikers hemsidor.I denna första av två artiklar beskrivs vad hemsidor bör, kan eller inte bör innehålla.