Artiklar taggade med Digitalisering

Tandläkarskräck och VR-glasögon

En personlig betraktelse av en dansk tandläkare har i sin klinik visat, att patienter med tandläkarskräck kan bli hjälpta av VR-glasögon under behandlingen. Tanken är att minska stressen och med VR avleda tankarna från ett obehagligt ingrepp till något mer känslomässigt positivt.

Muntra lanserar nästa generations mjukvara för röntgen och bildhantering

Nästa version av Muntras molnbaserade röntgen- och bildhanteringsprogram är nu bättre än någonsin. Ett flertal kliniker har gått från att ha en lokal server till att arbeta helt i molnet.

Sverige – världsbäst på digital tandvård redan år 2025?

Digitaliseringen förändrar nästan allt. Den digitaliseringsvåg som just nu sveper in i vår vardag lämnar tydliga spår. På kort tid har vi sett hur kontanter nästan försvunnit, hur bankärenden görs mest på nätet, digitala möten och hur ljud och bild streamas on demand. Tandvården är redan full av tillämpningar av denna tekniska utveckling. Här kan du läsa mer om vad som är på gång.

Folktandvården Skåne erbjuder tandvård på distans i ny digital tjänst

Nu slår Folktandvården Skåne upp dörrarna för en ny tjänst som sätter skåningarna i direktkontakt med en tandläkare. På www.folktandvardenskane.se kan du boka ett videosamtal för att på distans diskutera behandlingsalternativ, visa synliga förändringar på tänderna eller ställa generella frågor.

Svenskarna och internet 2020: Chockdigitalisering i pandemins spår

2020 såg en chockdigitalisering av samhället som en följd av coronapandemin. Många svenskar har börjat använda digitala tjänster mer frekvent än tidigare.

Folktandvården i VGR investerar i digitalisering

Intraorala scannrar, distanskonsultationer och nya lokaler i Skara – det är några viktiga satsningar i den investeringsplan för 2020 som tandvårdsstyrelsen fattade beslut om den 18 december.

Digtala avtryck – Hög tid att hoppa på tåget!

Tekniken fanns redan på 1970-talet. Kommersiellt fanns den att tillgå redan i mitten på 1980-talet. I Sverige dröjde det till efter 2010 tills att vi fick en grupp som kan betecknas ”early adopters”. Forskning visade att digitala avtryck ger ett mer exakt resultat än den traditionella metoden. Men den främsta fördelen är kanske att de snabbar upp processen radikalt. Det som talar emot är priset på investeringen samt givetvis arbetsomställningen.

Digitalisering inom tandvården – mycket mer än bara teknik

Så fort det börjar pratas om digitalisering och tandvård handlar samtalen direkt om exempelvis digitala avtryck, intra- och extra orala scanners, datortomografi, 3D-skrivare, bildhanteringssystem och datastyrd kirurgi med mera. I denna artikel vill vi lyfta fram ytterligare delar av den digitala transformationen som sker, där faktorer som ledarskap och patientfokus är lika viktiga som själva teknikutvecklingen, men som inte så ofta kommer upp på dagordningen.