Artiklar taggade med ERGONOMI

Bra cirkulation – viktigare än man kan tro

Blodcirkulationen är viktig, det vet de flesta. Men hur viktigt det faktiskt är med en bra cirkulationen av vätska, dvs blod och lymfa, är det kanske inte många som känner till.

Nyttan av en bra hållning

Hållning beskriver hur olika kroppsdelar förhåller sig till varandra och är positionen som du intar för att hålla dig upprätt mot gravitationen medan du står, sitter eller ligger. En bra hållning är en position där vikten är jämnt fördelad över kroppen, så att ingen sida utsätts för mer belastning än någon annan.

Hur undvika ont i ryggen och spända skuldror?

Måste vi verkligen fortsätta att se så många tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor och tandtekniker gå i pension tidigt på grund av olika problem i axlar, nacke och ländrygg?
Nästan samtliga inom tandvården påverkas negativt av dålig cirkulation i ben och fötter, problem i rygg-, höft-, knä- och axelleder eller hälsoproblem i underlivet.

Specialglasögon minskar värken för tandvårdspersonal

Upp till sju av tio tandläkare har nästan daglig smärta i nacken eller axlarna, eller både och. Ett forskningsprojekt som har pågått mellan 2008 och augusti 2016 visar att specialglasögon som vinklar blicken nedåt med hjälp av prismor kan minska och förebygga sådan värk.

Vad är det som orsakar smärta?

Muskuloskeletala åkommor eller belastningsbesvär är en av de vanligaste sjukskrivningsorsakerna i Sverige. Ofta beror belastningsskador på monotont arbete med ensidig belastning.