Artiklar taggade med Munhälsa

Bevara det friska friskt!

Nu har det gått 2 veckor sedan Riksstämman och Swedental ägde rum. En intensiv period med mycket arbete, många intryck, flera möten, nya erfarenheter, ny kunskap och inte minst nya möjligheter till olika samarbeten. I denna artikel delar ”Curaproxarna” med sig av några insikter de har fått efter deltagandet i årets upplaga av nordens största tandvårdsevenemang.

”Svensk tandvård måste fokusera mer på munhälsa – då kan vi rädda liv”

DEBATTARTIKEL: Svensk tandvård jobbar i dag huvudsakligen med att bekämpa karies. Det är bra. De arbetar även i viss mån med preventiv munhälsa. Det är också bra. Men när forskning på forskning visar att människor med tandlossning i högre grad drabbas av cancer, Alzheimers sjukdom och hjärt- och kärlsjukdomar måste ambitionerna utökas. 
Först när fokus är hela munnens hälsa kan fler svenskar undvika tandlossning och inflammerat tandkött med risk för dödliga följdsjukdomar.

Varsågod och skölj!

Uttrycket är välkänt sedan 60- talet tack vare de så kallade fluortanterna, som kom till klassrummen under den generella fluorsköljningen i svenska skolor och som pågick fram till början av 90-talet. Klorhexidin har funnits lika länge och flitigt används som antiseptikum inom tandvården. Nu kommer en ny generation klorhexidinprodukter från Curaprox, som har en naturligt förbättrad effekt: PERIOPLUS+ med CITROX®.

Tandhygienist i kommun ökar kunskap om äldres munhälsa

Nu satsar Folktandvården på tandhygienister inom kommunal verksamhet (TAIK) tillsammans med Borås, Skövde, Trollhättan och Kungälv.

Munhälsa för gravida kvinnor

Munhälsa är särskilt viktig för gravida kvinnor eftersom parodontala sjukdomar har kopplats ihop med olika graviditetskomplikationer.

Mun-ter monter på Universeum i Göteborg

Folktandvården Västra Götaland är med på Universeums nya utställning Hälsa som öppnar sina dörrar den 11 februari. Utställningen har fokus på den friska människan och Folktandvården har bland annat bidragit med en stor mun som barn och ungdomar kan gå in i och lära sig om anatomi och munhälsa.