Artiklar taggade med Podcast

Tandpodden- Möt Java Walladbegi, 32, forskare på biverkningar i munhålan vid cancerbehandling

Oral mukosit är en allvarlig och ofta mycket smärtsam biverkning hos patienter som erhåller höga doser av cellgifter. Java och hans team håller på att ”digitalisera”  den traditionella metoden att helt enkelt tugga på is. De är på väg att göra den mer kontrollerbar, förutsägbar och behaglig för patienten. Lyssna på Java och lär känna honom i det nya avsnittet av Tandpodden!

Anders Rohlin gästar Tandpodden – Clear Aligners, hur gör man, blir det bra, är det lönsamt?

Möt Anders Rohlin, allmäntandläkare med stor erfarenhet av Clear Aligners och som provat flera olika system.

Blodad Tand: Attraktiv klinisk handledning

Är du nyutexaminerad tandläkare? Leder du en verksamhet i en svårrekryterad ort? Är du inte längre kliniskt verksam som tandläkare men vill inte släppa odontologin ännu? Då är detta avsnitt precis för er.

Tandpodden på Dental 24 blickar in i framtiden!

Nu drar Tandpodden igång här på Dental24. Podden som produceras av vår samarbetspartner Björn Adielsson tjuvstartar det nya året med en spännande blick in i framtiden.

Tandpodden: Vad är viktigast att tänka på i Dentalvärlden 2021?

Först ut i den nya poddserien Tandpodden är Marcus Dagnelid, klinikchef på Dagnelidkliniken i Göteborg. Marcus berättar om hur kliniken hanterar situationen med Covid, och vilka förändringar de gjort och gör för att bättre möta patienters och kunders behov under 2021.

Blodad Tand: Fokus på kvalitet

Möt Marcus Dagnelid som driver två stora privatkliniker på Västkusten med ett exceptionellt fokus på hög kvalitet i verksamheten. Vare sig du är klinikchef eller medarbetare, vare sig du vill utveckla din verksamhet eller vässa din odontologiska kompetens så kommer ni att hitta bra tips och tankar att ta med er in i er egen verksamhet.

Blodad tand: Estetisk tandvård

Vad är estetisk tandvård? Hur utför man sina behandlingar så estetisk som möjligt? Hur kan man fördjupa sig inom ämnet estetisk tandvård? Det finns många frågor och det har länge efterfrågats ett avsnitt i podden om estetisk tandvård.

Blodad Tand: Framtidstro

I detta avsnitt av Blodad tand får ni möta två rykande färska tandläkare, Mira Florin och Arthur Artlock. De har precis tagit examen och ska ut i arbetslivet och har dessutom givit ut den så användbara boken ”Handbok för tandläkare”. Ett tips: check it out!

Dentbizpodden: Dental business as usual?

Sommaren visar sig med värme och grönska. I huset på landet, vattnandes den gigantiska odlingen à la Coronaprepp och efter ett glas rosé tyckes allt vara normalt.

Podden Vårdfrågan – coronaspecial

Det nya coronaviruset har lamslagit nästan hela världen och uppemot 10 miljoner människor har bekräftats smittade, varav nära en halv miljon avlidit. I Vårdfrågan förklarar läkaren Kenneth Jacobsson och tandläkaren Anders Jonsson hur viruset slagit mot sjukvården och tandvården och hur hösten kan komma att se ut.

Blodad Tand: Covid-19-Tandvårdsspecial-Smittskydd

Covid-19 har förändrat mycket i vår vardag. Var står tandvården och dess verksamheter i detta tumult? Åsa Lindgren och Maria Stiernstedt från Dental Business group gästar podden. Genom handfasta tips och kloka tankar hoppas vi kunna bidra till att tandvårdsverksamheter och dess medarbetare tar sig igenom Coronakrisen på bästa sätt utan att skapa allt för stor vårdskuld eller få en ekonomisk kollaps.

Vetenskap & Hälsa: Varför är inte experterna överens?

Varje dag kommer nya rapporter om coronaviruset men många blir förvirrade och undrar varför slutsatserna skiljer sig åt. Varför kommer man fram till så olika svar? Varför är inte forskarna överens? Och finns det några handfasta tips för hur man kan lära sig att se vilka rapporter och studier som kanske är mer trovärdiga än andra?

Vetenskap & hälsa: Covid-19-special

Vll du veta mer om Coronavirus, SARS-Cov-2, covid-19, vaccin, m.m. rekommenderas du lyssna till denna podcast.

Blodad Tand: Covid-19-Tandvårdsspecial-Smittskydd

Har ni saknat information om hur vi inom tandvården ska tänka i dessa Corona-tider? Det har i alla fall vi på Blodad tand gjort. Därför kommer här detta rykande färska avsnitt inspelat fredag kväll och rekordpublicerat idag. Det är en intervju med Tandläkaren och Docent Mikael Zimmerman som besitter gedigna kunskaper om hygien inom tandvården. Hoppas det kommer er till nytta!

Dentaltown: COVID-19 Coronavirus Guidance from Drs. Gordon and Rella Christensen

Här kan du lyssna på när de amerikanska tandläkarna Gordon och Rella Christensen pratar om Coronaviruset med Howard Farran på Dentaltown.

Vårdfrågan – kvalitet i tandvården med Ivan Rosengren

Tandläkare Ivan Rosengren på Tandvårdskompaniet i Borås brinner för kvalitetsfrågor och är aktuell med utbildningsinitiativet PTJ Exklusivt, som siktar på att hålla minst ett kurstillfälle per termin. I Vårdfrågan #18 förklarar han att tandvården saknar ambitioner och berättar vad han vill göra för att vässa kvaliteten ytterligare.

Blodad Tand: Diabetes, motion i verksamheten, politiker med makt i tandvården och kompetensförsörjning

Det sista avsnittet med intervjuer från Future Lab Scenen på riksstämman 2019 kommer här. Missa inte denna chans att lyssna på det ni missade eller lyssna igen på det ni tyckte var lite extra intressant!

Blodad Tand: Virtual reality, Modern kompositteknik, Digitala Hjälpmedel, Implantatregister 3.0, DarkDent

På Future Lab Scenen på riksstämman 2019 avhandlades flera intressanta ämnen. För er som missade intervjuerna där så finns nu en chans att ta igen det.

Blodad Tand: Medicinsk screening i tandvården, Utländska tandläkare samt hur tandvården ska räcka till i framtiden.

Samarbete mellan sjukvård och tandvård samt hur tandvårdens personal och resurser skall räcka till för vår befolkning diskuterades på riksstämman 2019. Ett sätt att få fler tandläkare yrkesverksamma är att snabbare se till att utländska tandläkare som kommer till Sverige kan komma i arbete.

Vårdfrågan – långsiktighet och engagemang med Carina Olson, koncernchef på Praktikertjänst

I det sextonde avsnittet av Praktikertjänsts podd Vårdfrågan intervjuas Carina Olson, nytillträdd vd och koncernchef på Praktikertjänst, om frågor kring ledarskap, långsiktigt ägande och engagemang.

Tidskriften Kvartal: Om Facebook

Vid detta möte mellan de två chefredaktörerna handlar Jörgens Huitfeldts spaning om hur Facebooks regler för annonser hindrar journalistik från att nå människor – trots att de följer mediet i fråga.

Ledarskap i tandvården med Carl-Emil Rexman

I Praktikertjänsts podd Vårdfrågan intervjuas Carl-Emil Rexman, tandläkare på Tandvården Skeppsbron i Malmö, om ledarskap i tandvården.
Tandvården brottas precis som många andra välfärdsyrken med stora pensionsavgångar och kraftiga rekryteringsbehov, framförallt i glesbygd, men också i områden i de större städerna.

Blodad Tand: Anders Hansen, betthöjning, framtänder och sköterska on fire

Blodad Tand i vimlet på Odontologiska Riksstämman.

Vårdfrågan – tandläkarstudenten som sommarjobbade på sex kliniker

I Praktikertjänsts podd Vårdfrågan intervjuas Zeinab Chith, tandläkarstudent på Karolinska Institutet i Stockholm, som under sommaren arbetade på hela sex olika mottagningar i hemstaden Borlänge.

Blodad tand; Intraoral scanning

The digital revolution is all over the odontological world. Blodad tand podcast was visiting the 3shape Nordic symposia with several international speakers with great knowledge of intraoral scanning. Listen to the podcast interviews with Dr. Naren Rajan from New Jersey and Dr Jonathan Ng from Vancouver and other voices from the symposia and learn from their experiences. Enjoy!

SR: Dokumentären om tandvårdsfusket

Sveriges Radio har granskat en tandvård där miljoner betalas ut i ett system som inte kontrolleras.

Vårdfrågan – Tandvård i glesbygd med Anders Sundh, Tandkliniken Stjärnan

I det tionde avsnittet av Vårdfrågan pratar vi om entreprenörskap, tandvård i glesbygd och tandvårdsrädsla med tandläkare Anders Sundh, som driver en mottagning i Storrödningsberg, en by med tio invånare mitt i Västerbotten. Det är ett samtal om hans personliga resa från lastbilschaufför till tandläkare till börs-vd till doktor i materiallära och slutligen till deltidspensionär och tandläkare mitt i skogen.

Blodad Tand: Teamwork

Årets tandsköterska Hannah Sjöholm gästar podden med mycket intressanta inspel på ämnet Team work.

Litteratur genom örat – allt fler lyssnar på ljudböcker

Ljudboksmarknaden växer kraftigt. Varför väljer allt fler att läsa med öronen istället för med ögonen?

Dentaltown om digital tandvård

Podcast lyssning blir allt mer populärt. Här kan du lyssna på avsnitt nr 1170 ur Dentaltowns dentistry uncensored med Dr Howard Farran.

Blodad Tand: Från tanke till handling

I detta avsnitt får ni möta Göran Friman. Han har lyckats med konsten att kombinera privat tandvård och klinisk forskning.

Vårdfrågan – Elisabeth Rasmusson, tandläkare, Götaplatskliniken, Praktikertjänst

I det sjätte avsnittet av Praktikertjänsts podd Vårdfrågan intervjuas Elisabeth Rasmusson, tandläkare på Götaplatskliniken i Göteborg samt ordförande för Svenska akademin för estetisk tandvård, SACD.

Vårdfrågan: Rekrytering i tandvården med Urban Englund, Tandläkarhuset

I Praktikertjänsts podcast Vårdfrågan diskuteras kompetensförsörjning i tandvården med tandläkare Urban Englund, som också är styrelseordförande i Praktikertjänst.

Blodad Tand: Tandvård i världsklass med Chaim Zlotnik

Chaim Zlotnik, nytillträdd Ordförande i Sveriges tandläkarförbund och även ordförande i Tjänstetandläkarna. Nu har ni möjlighet att få höra vem han är och hur han tänker.

Blodad Tand: Evidensgranskaren och årets studenter

Hur ska vi hantera informationsflödet i vår odontologiska vardag? Hur ska vi värdera information i vetenskapliga artiklar, på Youtube, Facebook, Instagram eller från influencers? Hur ska vi göra inom tandvården för att sprida seriös information ett på attraktivt sätt?

Vårdfrågan: Rolig barntandvård – finns det? Med Anna Wraxe

I det här avsnittet pratar vi barntandvård med Anna Wraxe, tandläkare och verksamhetschef på Hötorgstandläkarna i Stockholm.

Vetenskap & hälsa – lyssna på forskning om medicin och hälsa

Vetenskap & hälsa, en poddserie om forskning inom medicin och hälsa. På ett intressant men samtidigt enkelt sätt ges möjlighet att ta del av spännande forskning som utförs vid Lunds universitet, Malmö universitet och Region Skåne.
Första avsnittet handlar om "Vänner och ovänner i munnen".

Blodad Tand: Erosionsgenerationen

Erosionsskador på tänderna - ett allt vanligare tillstånd hos framför allt våra unga patienter? Hur ska vi göra för att upptäcka dessa skador i tidigt skede? Hur ska vi behandla det?

Blodad Tand: Munnen – Riksstämman 2018. Del 2.

I detta avsnitt kommer ni att få lyssna på:
Roger Molin, Analytiker SKL
Hannah Sjöholm, Tandsköterska
Thomas Söderberg, Stena Recycling

Blodad Tand: Munnen – Riksstämman 2018. Del 1. Digitalt lärande.

I detta avsnitt kommer ni att få lyssna på:
Lars Gahnberg - registerhållare på tandvårdsregistret Skapa.
Tina Sayed Nestius - Konsult inom Sociala media.
Operation smile- Välgörenhetsorganisation för barn i utvecklingsländer med läpp-käk-gomspalt (LKG).

Praktikertjänst startar pod

Vårdkoncernen Praktikertjänst har startat podden Vårdfrågan, där företagets medarbetare intervjuas om aktuella ämnen inom tandvård och hälso- och sjukvård. Podden tar upp en bred palett av ämnen – från ledarskap och digitalisering till barntandvård och IBS. Genom podden växlar Praktikertjänst i större utsträckning över kommunikationen till digitala kanaler.

Lotta Sundelin, ny tandvårdsdirektör på Folktandvården i VGR, ser ljust på framtiden

Lyssna till Västra Götalandregionens nya tandvårdsdirektör, Ann-Charlotte ”Lotta” Sundelin, i Dental24s podcastintervju eller läs referatet där hon bl.a. ger sin syn på skillnaden mellan Folktandvården och privat tandvård, vilken hon menar kan bli mindre i framtiden. Håller du med? Hör hennes förklaring.

Borde tandvården finansieras på samma sätt som sjukvården i övrigt? 

DEBATT: Sjukvården i Sverige är skattefinansierad och därför behöver patienter inte betala mer än vad de har råd med. Men när det kommer till tandvården, ser det annorlunda ut. Ska tandskador inkluderas i sjukvården, eller är kostnaden för en sådan satsning helt enkelt för stor?

När pengarna inte räcker till tandläkarbesöket

Många upplever att de inte har råd att gå till tandläkaren regelbundet. En av dem är fyrabarnsmamman Nataly, som bara går om hon får akut ont i tänderna - hon prioriterar hellre barnens utgifter. En annan är pensionären Marianne, vars senaste tandläkarbesök kostade runt 10 000 kronor. En summa som hon hade svårt att få pengarna att räcka till. Har tandvården blivit en klassfråga? Och varför finns inte samma högkostnadsskydd för tandvård, som det finns för sjukvård?

Blodad Tand: Tandvårdsrädsla

De tandvårdsrädda patienterna. De drar sig in i det sista för att komma till oss. Hur bemöter och behandlar vi dem på bästa sätt för att de skall kunna få den behandling de behöver?

Om tandvårdsutvecklingen i Sverige

Tandhälsan bland äldre förbättras snabbt, och fler behåller sina tänder längre. Vilka nya utmaningar innebär det för tandvården? Björn Klinge, professor i parodontologi vid Karolinska Institutet och Socialstyrelsens tidigare sakkunnige Andreas Cederlund diskuterar utvecklingen. Samtalet leds av Ola Billger, kommunikationschef på Socialstyrelsen.

Blodad tand: Hälsofrämjande och förebyggande

I detta avsnitt kommer ni att få lyssna på Yvonne Nyblom, Ordförande i Sveriges tandhygienistförening och President i European Dental Hygienist federation.

Blodad tand, Underutnyttjad skatt

Ni kommer här att få lyssna på Andreas Cederlund, klinikchef på Röntgen Eastmaninstitutet i Stockholm. Fram till december-17 arbetade Andreas som odontologiskt sakkunnig vid Socialstyrelsen och delar här med sig av sina kunskaper och insikter därifrån och från den radiologiska världen.

Världens bästa jobb!

Birgitta Obrant, specialist i ortodonti på Smile Tandvård i Trelleborg intervjuas av Per Ahlberg på Dental24. Birgitta säger sig ha ”Världens bästa jobb”. Hon berättar om sina erfarenheter och yrkets intressanta utveckling tack vare nya behandlingstekniker och spännande metaller. Nu i slutet på sin yrkeskarriär kombinerar hon det kliniska arbetet med kunskapsöverföring i rollen som coach och mentor.

Blodad tand, Zirconia

I detta avsnitt pratar vi med Lisa (Evaggelia) Papia, verksam vid Malmö universitet. Hon är en Sveriges fyra disputerade tandtekniker och delar med sig om sina kunskaper inom dentala keramer.

Blodad Tand: Antibiotika – Vår tids största hot?

När antibiotika inte längre fungerar kan en vanlig operation bli livshotande. Europeiska smittskyddsmyndigheten uppskattar att 25 000 dödsfall inom EU varje år beror på antibiotikaresistens. I USA är de nästan lika många. Efter 2050 beräknas 10 miljoner människor dö årligen på grund av antibiotikaresistens – om vi inte vidtar åtgärder nu.

Blodad Tand: Riksstämman special – Fluor

Nu alla lyssnare! Är det något avsnitt ni inte får missa så är det detta. Oavsett om du jobbar inom tandvården eller inte så kommer du här att kunna få handfasta tips på hur du ska använda och tänka kring fluor från en som verkligen kan detta område! Dowen Birkhed, professor emeritus med hemvist Malmö sedan 4 år är vår gäst. Tidigare var han professor i cariologi vid Sahlgrenska akademin under 25 år Han har handlett närmare 50 doktorander till disputation, publicerat över 300 artiklar och lärobokskapitel och har därmed bidragit stort till den vetenskapliga kunskapen som vi har idag kring fluor.

Intervju med tandläkare Jens Sandros på Ett4 – numera Smile Tandvård

Arbetsplatsen ska vara förstahandsval för de som jobbar där.

Blodad Tand: Den mångsidiga tandläkaren

Nu kommer ett avsnitt för riktiga implantatnördar. Ta en timme och sjunk djupt ner i implantatvärlden.

Martin Janda Specialist i oral protetik, odont. dr, övertandläkare vid Folktandvården Skåne, Honorary Associate Professor, Hongkong Universitet gästar oss.

Vi vill beskriva honom med orden: driven, kompetent, implantatkomplikationer och energisk, tydlig, grundad

Värdebaserad försäljning 4.0

Intervju med Bengt Gejrot föreläsare som i dagarna släpper sin andra bok "Värdebaserad försäljning 4.0". Boken beskriver hur försäljning fungerar nuförtiden efter att vi fått allmän tillgång till information via internet.
Här kan du lyssna på en introduktion.

Blodad Tand: Inga sura miner i Örebro

Nytt avsnitt från Blodad Tand med Calle Arnelund

Intervju med hälsominister Gabriel Wikström

Hälsominister Gabriel Wikström intervjuas av Dental24 Per Ahlberg på Socialdemokraternas kongress i Göteborg 8-12 april 2017 Under samtalet berördes en mängd frågor som: Tillgänglighet/köer inom tandvården, Personalresurser, Utbildning, Olika patientgruppers ekonomiska möjligheter/socioekonomiskt svaga individer, Fri tandvård för unga, Rättvise- och jämlikhetsfrågor, Evidens och FoU/eller inte, ”Avarter och oseriösa vårdgivare" inom tandvården, Problem med offentliga upphandlingar (LOU) av tandtekniska produkter, Brister i journalföring, Tandvårdsregister, Rapportering av incidenter, Mer tillsyn och kontroller av myndigheter, Ev. fusk inom tandvården, Ökad patientmedvetande, Prisjämförelser, Vinster i vården (specifikt tandvården), eHälsa, Kommande utredning/tandvårdsreform, "Munnen en del av kroppen”/skall tandvård likställas och ingå i den allmänna sjukförsäkringen, Företags- och forskningsklimatet i Sverige mm. (26:18) /Dental24

Blodad tand: Via polis och helproteser

Efter nyår tillträdde hon som Folktandvården Stockholms nya VD. Vi tänker att företagsledarna för de stora tandvårdsbolagen sätter prägel på hur Svensk tandvård bedrivs och utvecklas. Vi hoppas därför att ni kommer att tycka att det är intressant att höra vem Eva Ljung är och vad hon har för tankar.

Blodad Tand: Kröka, röka, göka

Erytroplaki, Leukoplaki, blåröda färgförändringar, småknottriga förändringar. De där orala läsionerna som vi inte vill hitta hos våra patienter. De som vi är så oroliga att missa och inte känna igen, de som vi undrar hur länge de funnits där om vi borde sett dem tidigare, de som vi inte vet om vi ska våga ta en biopsi ifrån eller inte. Om vi tar en biopsi, var ska vi skicka den?

Nytt avsnitt av podcasten Blodad Tand: ”Digitalize now?”

Dags för det femte avsnittet av Blodad tand. Denna gång med Michael Braian som gäst! Michael är tandläkare, tandtekniker och doktorand på avdelningen för oral protetik på Malmö tandvårdshögskola. Michael berättar om sina specialområden intraoral scanning och 3D-printning. Något som många av oss vill nosa på fast vi kanske inte riktigt vet var vi står idag.

Blodad Tand: Digitalize now?

Femte avsnittet av Blodad tand. Denna gång med Michael Braian som gäst! Michael är tandläkare, tandtekniker och doktorand på avdelningen för oral protetik på Malmö tandvårdshögskola. Michael berättar om hans specialområden intraoral scanning och 3D-printning. Något som många av oss vill nosa på fast vi kanske inte riktigt vet var vi står idag.

Podcast med ST-tandläkare Wissam Dirawi om ett dynamiskt skede i tandvården

Tandläkare Wissam Dirawi, som går sin specialistutbildning i Oral Protetik och arbetar på Smile, ger i denna podcast sin syn på nya utmaningar, patientinflytande och ökad specialisering i tandvården.

Intervju med Tobias Wirén på Colosseum Smile Group om konsolideringen inom tandvården i Norden

Tobias Wirén, förvärvschef och en av grundarna till Smile, berättar i denna podcast om Smiles och Colosseums utveckling under de senaste tio åren. Hur vill den nya generationen arbeta i framtiden och hur kommer man dit?

Intervju med Tobias Wirén på Smile Colosseum Smile Groupe om konsolideringen inom tandvården i Norden

Tobias Wirén, förvärvschef och en av grundarna till Smile, berättar i denna podcast om Smiles och Colosseums utveckling under de senaste tio åren.
Hur vill den nya generationen arbeta i framtiden och hur kommer man dit?

Marcus Dagnelid intervjuas i Podcast från Dentaltown

Tandläkare Markus Dagnelid intervjuas om utbildning, digital utrustning och ovanliga marknadsföringsåtgärder av Howard Farran på amerikanska Dentaltown. På Dentaltown finns över 500 podcasts som täcker in alla tänkbara aspekter av tandvård.

Följ podcasten ”Blodad tand” på Dental24

Nicole Winitsky och Melvin Sohrabi, båda specialisttandläkare i protetik på Eastmaninstitutet i Stockholm, driver tillsammans den nystartade podcasten ”Blodad tand”. Där delar de med sig av tankar och erfarenheter från sin kliniska vardag, forskning och kursgivning. Podden vänder sig till tandvårdspersonal och branschfolk. Nu hittar du den även på Dental24!

Svensk tandvård uppmärksammas i USA och övriga världen

Svensk tandvård och flera innovationer från Sverige uppmärksammas av Dentaltown, en amerikansk världsomspännande community för tandvård på nätet liknande Dental24.
I en podcast intervjuar Dentaltowns grundare Howard Farran Per Ahlberg på Dental24 om skillnaderna inom tandvård i olika delar av världen. Howard Farran hyllar nordisk tandvård och nordiska välfärdssamhällen.