Artiklar taggade med Tandhälsa

Hela världens tandhälsa kartläggs

Hur många specialisttandläkare finns det i Argentina? Hur mycket socker äter belgarna? Och hur många tolvåringar i Georgien har hål i tänderna? På uppdrag av FN ansvarar Malmö universitet för en databas över den globala tandhälsan. Med en helt ny sajt blir det nu mycket enklare att jämföra och analysera data från olika källor.

Ojämlikheter i tandvården

Tandvården är en del av det övriga samhället och återspeglar samhällets problem i sin verksamhet. Ojämlikhet är ett samhällsfenomen, dvs. att människor har olika förutsättningar beroende på bland annat individernas socioekonomi och förutsättningar. Ojämlikheten i samhället avspeglar sig således både vad gäller allmän hälsa och tandhälsa/munhälsa.

Bättre tandhälsa – men skillnader finns

Tandhälsan fortsätter att bli bättre hos befolkningen. Samtidigt syns skillnader beroende på utbildningsnivå och var i landet man bor. Det visar nya siffror från Socialstyrelsen.

Stora skillnader på barns tandhälsa

Det är stora skillnader på barns tandhälsa beroende på var i de bor och vilken samhällsgrupp de tillhör. Friska barn blir friskare och övriga grupper får det allt sämre. Bodil krokodil ska hjälpa barnen att skapa bättre vanor.