Artiklar taggade med Tandsköterska

Ny föreskrift om tandsköterskeutbildning

MYNDIGHET: Alla yrkeshögskoleutbildningar till tandsköterska kommer från ansökningsomgång 2015 att omfattas av nationellt likvärdigt innehåll.

NIOM: Stora brister både för importerade och norskproducerade kronor

STUDIE: Tandtekniska arbeten bestående av 24 utländska och 18 norskproducerade tandkronor undersöktes för att ta reda på om de uppfyller kraven i det Medicintekniska direktivet (93/42 / EEG). Överensstämmelse mellan beställd och levererad legeringssammansättning, innehåll av toxiska ämnen (Ni, Cd och Be) och uppfyllelse av det tidigare nämnda direktivet undersöktes.

Tandsköterskan Johanna Ene ny bloggare på Dental24

Dental24 är en informations- och kunskapskanal för hela tandvårdsteamet men vi har länge saknat tandsköterskans röst bland våra bloggare. Nu har vi lyckats knyta till oss Johanna Ene som i sin blogg kommer att väcka liv i frågor för sin yrkesgrupp och lyfta fram tandsköterskans roll i teamet.

Nominera Din kandidat till Årets tandsköterska 2014

Nu är det dags att nominera den tandsköterska som du anser förtjänar att bli utsedd till ”Årets tandsköterska 2014”. 

Köpta utbildningsplatser ökar tillgången på tandsköterskor

TANDSKÖTERSKA24: De närmaste åren kommer många tandsköterskor i Jönköpings län att gå i pension. För att möta den kraftiga pensionsavgången har Folktandvården i Landstinget i Jönköpings län valt att köpa 15 av höstens platser på tandsköterskeutbildningen på Tranås Yrkeshögskola (TUC).

Årets tandsköterska 2013 korad

Utmärkelsen ”Årets tandsköterska 2013” gick till Anita Sjulander Wennerberg från Distriktstandvården i Kallhäll. Priset delades ut av Svenska tandsköterskeförbundet och apoteket ApoEx vid en ceremoni i Stockholm den 6 februari.

Tandsköterskeutbildning startar i höst i Värmland

Från och med hösten 2014 blir det tandsköterskeutbildning i Värmland. Det blir första gången på 20 år som det går att utbilda sig till yrket i Värmland.

Tandsköterskor lär sig mer om konsekvenser av smärttillstånd

Var tionde vuxen i Sverige har kronisk orofacial smärta. För att möta det ökande behandlingsbehovet har en ny diplomkurs för tandsköterskor utvecklats vid Avdelningen för orofacial smärta och käkfunktion på Malmö högskola.

Tandsköterskornas strejkvilja kollas av

Strejk eller inte? För att undersöka om tandsköterskorna är beredda att ta strid för alla ska vara garanterade en löneökning kallar Unionen till medlemsmöten nästa vecka.

Tuffa förhandlingar för tandsköterskorna

Är det värt att strejka för garanterade löneökningar? Den frågan ställde Unionen redan i början av juli till sina drygt 2 000 medlemmar bland landets tandsköterskor.

Debatt: Är vi bara kvinnor?

Nu går tandsköterskor i protest mot de låga lönerna – och med all rätt. Hör och häpna, 18 000 kronor per månad!

Vision startar upprop för högre löner

Låg lön avskräcker nya tandsköterskor. På folktandvården i Dalarna är lönerna för nyutbildade tandsköterskor så låga att folk säger upp sig. Nu startar Vision ett upprop för högre löner.

20 tandsköterskor examinerade i Malmö

Fredag 31 maj examinerades 20 tandsköterskor vid Rönnens gymnasium. De flesta har redan fått anställning.

Om tandvård då resurserna är begränsade

I veckan arrangerades för femte gången Inspirationskväll för tandsköterskor på Odontologiska fakulteten vilken denna gång lockade drygt 80 besökare. Kvällen i regi av Vidareutbildningsnämnden (VUN) syftar till att förena social samvaro med vetenskap. Särskilt inbjuden att föreläsa var tandläkare Lena Irwe som berättade om sina erfarenheter av tandvård med begränsade resurser och om sitt arbete för Tandläkare Utan Gränser.

Vision erbjuder samtalsstöd för förbundets medlemmar

Ibland suger livet – hemma eller på jobbet. Då kan man behöva någon att prata med. Så tänkte fackförbundet Vision när de startade sin telefontjänst Samtalsstöd i januari 2013. Tio veckor och omkring 140 samtal senare kan de konstatera att stödet behövs. - Det här är ett viktigt förebyggande arbete, säger Carola Löfstrand, arbetsmiljöexpert på Vision.

Stor brist på tandsköterskor att vänta

Det börjar bli riktigt ont om tandsköterskor i Blekinge. Och om någon är sjuk eller borta finns ingen att ringa in. Många av de som jobbar i länet idag går dessutom snart i pension och vem som ska ersätta när de slutar, det är en gåta.

Fler tandsköterskor utbildas i Malmö

Rönnens gymnasium i Malmö har nu fått klartecken från myndigheten för Yrkeshögskolan att fortsätta utbilda tandsköterskor. Yrkeshögskoleutbildningen till tandsköterska är framtagen tillsammans med Folktandvården Skåne, privattandläkarna Skåne och Odontologiska fakulteten vid Malmö högskola. Folktandvården i Kronobergs landsting och Folktandvården i Blekinge landsting står också bakom vår utbildningen.

Tandsköterskor kräver 20 000 i lön

Minst 20 000 kronor i månaden och 1 000 kronor utöver lönerevisionen. Det kräver tandsköterskor i Västra Götalands regionen, som nu startar en namninsamling.

950 tandsköterskor får bonus

Omkring 950 tandsköterskor inom folktandvården i Västra Götalandsregionen kommer att få en bonus på mellan 1 000 och 15 000 kronor. Pengarna betalas ut på junilönen.

Årets tandsköterska 2012 korad

Utmärkelsen ”Årets tandsköterska 2012” gick till Ann Britt Hansson, Folktandvården i Björkekärr. Priset delades ut av apoteket ApoEx och Svenska tandsköterskeförbundet vid en ceremoni i Stockholm fredagen den 8 februari.

”Årets tandsköterska 2012” utses i samband med Tandsköterskeförbundets 70-årsjubileum den 8 februari.

Ett hundratal tandsköterskor är nominerade till utmärkelsen som tillkommit för att uppmärksamma en ytterst kompetent yrkesgrupp som ofta hamnar i skuggan och sällan får det erkännande som de förtjänar.

Stor brist på män bland landets tandsköterskor

Det är ont om män som väljer att jobba som tandsköterska. Bland landets över 10 000 tandsköterskor finns inte ens tjugo män och på utbildningen i Umeå är alla studenter kvinnor. En av de få männen inom yrket är Nick Armstrong på utbildningstandsvården i Umeå.

Tandsköterska vill hålla kvar barn i skolan

Vill minska konsumtionen av läsk En tandsköterska i Smålandsstenar i Gislaveds kommun vill att eleverna ska vara kvar i skolan längre om dagarna. Då dricker de mindre läsk menar hon.

Domstol godtar att ”alltför attraktiv” tandsköterska fick sparken

Arbetsgivare i USA-delstaten Iowa har rätt att avskeda medarbetare de uppfattar som alltför attraktiva och ett hot mot deras äktenskap. Delstatens högsta domstol fastslog i en dom på fredagen att avskedandet av en tandsköterska på denna grund inte var att betrakta som diskriminerande.

Balanserad tillgång på nyutexaminerade tandsköterskor

SCB Arbetskraftsbarometern 2012 I årets Arbetskraftbarometer uppger fyra av tio arbetsgivare att de har sökt tandsköterskeutbildade under året. Enligt arbetsgivarna är det brist på yrkeserfarna sökande och balanserad tillgång på nyutexaminerade. Resultaten bör dock tolkas med viss försiktighet då osäkerhetsintervallen är stora. Rekryteringsbehovet de närmaste tre åren uppskattas vara ungefär som idag.

Linnéa och Elionor vill rädda barnens tänder

Det ska börjas tidigt för att få bra tänder som vuxen. I Falköping görs 20 000 lackningar per läsår i skolorna. Kommunen är ett socioekonomiskt tungt område och får därför förstärkt tandvårdspeng.

Tandsköterska expanderar i Örkelljunga

Nu står det klart att det blir fortsatt tandvård i Örkelljungas lokaler sedan Mikaela Anton, tandsköterska som driver Bjuv Dental, köpte kliniken för 300 000 kronor.