Artiklar taggade med VÄLGÖRENHET

Lägesrapport från Tandläkare Utan Gränser (TLUG)

Det går inte att skriva något utan att nämna hur annorlunda det senaste året har varit. Omställningen har varit stor och har krävt att alla våra projekt fått skjutas upp tills läget är mer stabilt. Under tiden har vi fokuserat på att stärka projektuppbyggnaden och genom regelbunden kontakt stötta lokal personal i våra projektländer.

Henry Scheins Practice Pink-program för att stödja den globala kampen mot cancer firar 15-årsjubileum

Sedan starten har Practice Pink samlat in mer än 1,7 miljoner US-dollar till forskning om cancer, förebyggande arbete och medvetenhet.

TePe och Tandläkare utan gränser – startar tandvårdsklinik i Kenya med Zelmerlöw & Björkman Foundation

TePe har nu gått in i ett långsiktigt partnerskap med Tandläkare utan gränser (TLUG). Syftet är att i samarbete med TLUG och Zelmerlöw & Björkman Foundation (ZBF) ge utsatta barn och ungdomar förutsättningar för en god munhälsa genom utbildning samt preventiva och akuta munhälsovårdande åtgärder. För att möjliggöra detta bygger vi tillsammans Kenswed Dental Clinic utanför Nairobi, Kenya.

#Tillsammansmotcancer – TePe lanserar Rosa Bandet-sortiment

TePe är stolt samarbetspartner till Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj och lanserar ett rosa klimatsmart sortiment till förmån för cancerforskning. I oktober säljer TePe rosa klimatsmarta tandborstar och tungrengörare där 1 krona per såld produkt går oavkortat till cancerforskning. Produkterna kommer att finnas till försäljning på apotek, kliniker och i dagligvaruhandel.

Tandläkaren Vera Alstad åkte till Guinea som volontär

Nyligen återkom tandläkaren Vera Alstad från Guinea efter att ha arbetat två veckor som volontär på sjukhusfartyget Africa Mercy. I Guinea är sjukvårdsbehovet stort liksom behovet av tandvård. För Vera är det hennes åttonde resa till fartyget sedan 2006 och i Sverige arbetar hon som ST-tandläkare på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.

Operation  Smile på  Fotografiska!

Under perioden 22 november, 2018 – 3 februari, 2019 visar Fotografiska museet i Stockholm utställningen Smile – and the rest will follow, med bilder från Operation Smiles verksamhet.

Gigantiskt forskningsprojekt hoppas lösa gåtan med LKG, Del 1

Operation Smile har – och kommer alltid ha – en speciell relation till Filippinerna. Det var där den amerikanske plastikkirurgen Bill Magee och hans fru, sjuksköterskan och socionomen Kathy Magee, fick idén och inspirationen till att grunda Operation Smile. Detta efter att själva, under ett medicinskt uppdrag i annan regi, ha bevittnat Filippinernas enorma behov av livsförändrande kirurgi för barn med läpp-, käk-, och gomspalt (LKG).

Sjukhusfartyget Africa Mercy har anlänt till Guinea

Välgörenhetsorganisationen Mercy Ships är nu på plats med sitt sjukhusfartyg Africa Mercy i Conakry, Guinea för att i tio månader erbjuda gratis livsförändrande sjukvård till det guineanska folket. Organisationen planerar att genomföra 2 000 - 2 500 operationer ombord och behandla över 8 000 patienter vid den landbaserade tandläkarkliniken, samt utbilda lokal sjukvårdspersonal.

Äventyrligt tandläkarpar sökes till modern klinik i Gambia

Tandläkare Lars-Göran Wärn från Sverige har verkat i Gambia i flera år. Både i privat regi och genom biståndsorganisationer. Nu letar han efter en efterträdare. Finns det ett äventyrligt svenskt tandläkarpar som vill försöka? Gambia har soligt väder hela året och massor att göra för en tandläkare.

TePe bidrar till munhälsa i Zimbabwe via TUG

TePe skänker 15 000 tandborstar till Tandläkare utan gränser (TUG) och deras arbete för oral hälsa i Zimbabwe.

Volontärarbetar på världens största sjukhusfartyg

Elisabeth Levin är tandsköterska på Citytandläkarna i Borås. Sedan en tid tillbaka är hon ute på sitt livs äventyr och volontärarbetar på sjukhusfartyget Africa Mercy som drivs av globala välgörenhetsorganisationen Mercy Ships. Skeppet ligger just nu för ankar i västafrikanska Benin.

Tack, tack, tack…

I samband med årsmöte och Swedental passade Tandläkare Utan Gränser på att tacka sina sponsorer. Dental24 är sedan ett år tillbaka TUG:s mediasponsor.

Tandläkare utan gränser inleder volontärarbete i Tanzania

En grupp tandläkare och tandhygienister beger sig i slutet av oktober till Tanzania för att inleda Tandläkare utan gränsers arbete i landet. Volontärerna ska undervisa om tandhälsa för barn och lärare i skolor, förskolor och på barnhem.

Svenska tandvårdsinsatser i Kenya kan rädda liv

Tandläkaren Anna Rahm har under fyra perioder arbetat som volontär tandläkare på Mutomo hospital i Kenya genom Rotarys Läkarbank. Här berättar hon om tillvaron som ensam tandläkare på en klinik med små resurser.

Vällingby Dental gav gratis tandvård i julklapp!

Det är jullov och mellandagsrea i Vällingby centrum. Men hos Mikael Laestander och Maria Doverfall på tandläkarkliniken Vällingby Dental är verksamheten i full gång. Hela dagen har avsatts för att ta emot de människor som lever i hemlöshet och i missbruk i Hässelby och Vällingby.

Tandläkare skänker 100 000 tandborstar till flyktingar

Efter den senaste tidens upptrappningar i Mellanöstern har det svenska tandborstföretaget Humble Brush beslutat att skänka 100 000 miljövänliga tandborstar till flyktingar. Utdelningen sker i samarbete med organisationen Assyrier Utan Gränser i Nohadra-området i norra Irak dit hundratusentals interna flyktingar flytt från Islamiska staten, IS. Förhoppningen är att genom en möjlighet till förbättrad munhygien bidra till en ökad allmän hälsa hos de som flytt.