Artiklar taggade med Verksamhetsnytt

”Vi vill vara bäst på allting som vi gör”

Den svenska tandvårdskedjan Aqua Dental inleder samarbete med Armand “Mondo” Duplantis och möjliggör att fler får gå till tandläkaren.

Folktandvården Västernorrland fasar ut frisktandvårdsavtalen

Folktandvården Västernorrland har lämnat in ett förslag till hälso- och sjukvårdsnämnden om att fasa ut frisktandvårdsavtalen. Förslaget berör drygt 27 000 patienter i Västernorrland.

Praktikertjänst fortsatt i topp när Svenskt kvalitetsindex mäter kundnöjdhet i tandvården

Praktikertjänst landar återigen i toppen när Svenskt kvalitetsindex, SKI, mäter kundnöjdhet i tandvården. Med ett index på 79,4 (82,4) är Praktikertjänst fortsatt ohotad etta när patienterna får bestämma.

Vogler & Vogler tar över Götaplatskliniken

Tandläkarna Sara och Jonas Vogler har tagit över Götaplatskliniken i Göteborg. Tidigare verksamhetschefen tandläkare Elisabeth Rasmusson, fortsätter på Götaplatskliniken och blir en del i den nya power-trion.

Malmö universitet i topp bland lärosäten som forskar kring käkbesvär

I en ny bibliometrisk studie av forskningsområdet TMD (käkbesvär) hamnar Malmö universitet på andra plats i världen. Rankningen visar bland annat produktivitet och citeringar per publikation.

Tandvårdskedjan Oral Care får nya ägare och fortsätter sin framgångsrika expansion på nordiska tandvårdsmarknaden

Investeringsbolaget Axcel går in som ny majoritetsägare i Oral Care. Tillsammans med Axcel fortsätter kedjan sin framgångsrika expansion samtidigt som både varumärket och bolaget stärks. Tandvårdskedjan har under de senaste åren vuxit i både Sverige och Norge och målsättningen är att fortsätta växa både organiskt och genom förvärv.     

Frost Dental Lab i Norge blir en del av Nordentic

Nordentic förvärvar Frost Dental Lab, Norges största fristående dentallaboratorium. Nordentic får därmed sitt första dentallaboratorium i Norge etablerat.

Ptj öppnar ny tandvårdsmottagning i Helsingborg

PTJ Dental tar över tre tandvårdsverksamheter i Helsingborg och slår ihop dem till en, och idag, den 1 november, öppnar PTJ Dental Helsingborg på Norra Strandgatan 21. Samtidigt tillträder tandläkare Jacqueline Lundblad som verksamhetschef.

Full fräs i Helsingborg – ARC Solutions bygger för framtiden

I oktober inviges ARC solutions nya produktionsanläggning i Helsingborg. Bolaget har behov av mer yta för ökad produktionskapacitet, fler medarbetare och utbildningsmöjligheter för sina kunder. ARC är ett kunskapscentra som sätter stort värde på support och utveckling av nya protetiska lösningar.

En exceptionell upplevelse

De flesta människor går regelbundet till tandläkaren och är måna om sin munhälsa, men långt ifrån alla kan säga att de associerar besöket med något som de ser fram emot. Traditionellt sett har det årliga tandläkarbesöket varit ett nödvändigt ont i sterila miljöer och med stela bemötanden. Många har dessutom dåliga minnen från besök hos tandläkaren som barn eller unga vuxna, vilket har satt sina spår.

Skaraborgs ledande tandtekniska lab under ett tak invigt

Fredagen den 10 september slog Nordentic Skaraborg upp portarna och välkomnade under ett par timmar drygt 100-talet tandläkare och sköterskor. Det som tidigare var Billinge Dental, Mariestads Tandteknik, Tandprotetik i Väst och Lident är nu samlat under ett tak i Skövde. I nyrenoverade lokaler på Storgatan 17 huserar sedan i våras Nordentic Skaraborgs Dentallab.

Aqua Dental och Stadsrum Fastigheter öppnar fyra nyskapande kliniker ritade av modehusens favoritdesigner

Tandvårdskedjan Aqua Dental öppnar kliniker på fyra nya orter i samarbete med Stadsrum Fastigheter. Alla kliniker har designats av Specific Generic, en designstudio ledd av den internationellt erkände arkitekten Andreas Bozarth Fornell som har ritat flaggskeppsbutiker runtom i världen åt modevarumärken som Acne, Kenzo och DKNY. Därmed går de fyra nyetableringarna långt utanför ramarna för hur vanliga tandvårdslokaler brukar designas.

Varför Neoss Pelle Pettersson?

Pelle Petterson är något av en levande legend inom svensk tandvård. Han var en av de ”Flying Fixtures”, lärjungar till Per-Ingvar Brånemark, som för 40 år sedan tog implantologin till USA. Nu sluter han, efter 35 år i kliniken, cirkeln och tar sig an Neoss. Det lite ”glömda” svenska implantatbolaget.

Tobaksförebyggande arbete i Folktandvården Gävleborg

WHO:s World No Tobacco Day, tobaksfria dagen, uppmärksammas den 31 maj varje år och syftar till att förebygga tobaks- och nikotinbruk. I år är temat ”Commit to quit”. Under pandemin har man kunnat notera allt fler som vill sluta röka och på Sluta-röka-linjen ser man en ökning på 30 procent.

Karin Melander ny vd för Folktandvården Skåne

Folktandvården Skåne AB:s styrelse har utsett Karin Melander till ny vd. Hon kommer närmast från rollen som HR-direktör i Region Skåne, och tillträder den 1 juli.

Mattias Torell förstärker Neoss och ARC organisation

Neoss, med säte i Göteborg och egen tillverkning av individuell protetik genom ARC i Helsingborg, fortsätter att expandera både globalt och i Sverige.

Pelle Petterson tillträder som ny Säljchef Skandinavien för Neoss

Neoss, med säte i Göteborg och egen tillverkning av individuell protetik genom ARC i Helsingborg, fortsätter att expandera både globalt och i Sverige.

Praktikertjänst bildar nytt och modernt dentallaboratorium i Stockholm

Den 1 april slog Praktikertjänst ihop Isodental med det nyförvärvade laboratoriet SDIC Tandteknik. Därmed bildas ett av ett av Sveriges modernaste dentallaboratorium med fokus på kvalitet, moderna tekniklösningar, leveranssäkerhet och omsorg för kunderna och deras patienter.

Barnspecialisttandvården Kronan expanderar verksamheten och bygger ny klinik

Barnspecialisttandvården Kronan expanderar verksamheten och flyttade i slutet av mars in i nya större lokaler i centrala Sundbyberg. Den nya kliniken är på 450 kvm och kommer att ha nio behandlingsrum helt anpassade för pedodonti (specialiserad barn- och ungdomstandvård). Expansionen innebär även en utökad narkosverksamhet på kliniken.

Snabb digital utveckling för Folktandvården VGR under 2020

Den 3 februari presenterade Folktandvården Västra Götaland sin årsredovisning för 2020 i tandvårdsstyrelsen. Trots coronapandemin har Folktandvården lyckats hålla öppet under hela perioden.
– Detta har varit möjligt tack vare en snabb omställning till digitala verktyg och ett stort fokus på att skapa en trygg miljö, både för medarbetare och för patienter, säger Linnea Wall (S), vice ordförande i tandvårdsstyrelsen.

Axel Johnsons investeringsbolag Novax blir storägare i Aqua Dental

Axel Johnson-gruppens Novax investerar i Aqua Dental och blir därmed en stor minoritetsägare i det entreprenörsdrivna bolaget. På sex år har tandvårdskedjan Aqua Dental vuxit från 27 medarbetare till över 400. Investeringen lägger grunden för en ny fas i företagets tillväxtresa, där syftet är att driva utvecklingen av kvalitet och patientupplevelse inom svensk tandhälsa.

GHP Specialisttandläkarna Nacka välkomnar till ny toppmodern klinik

GHP Specialisttandläkarna Nacka har flyttat in i vård- och hälsohuset Curanten som tillhör Sickla Köpkvarter och välkomnar nu kollegor att remittera patienter till den nya mottagningen.

GHP Specialisttandläkarna Nacka satsar 20 Mkr på klinikflytt

De startade för 35 år sedan, som en av de första klinikerna specialiserade inom implantat och rehabilitering av tandlöshet. Den 18 december flyttar GHP Specialisttandläkarna Nacka till det nybyggda huset för vård och hälsa, CURANTEN, alldeles intill Sickla köpcentrum. Ägaren, GHP, vill genom en av sina största investeringar hittills i landet bygga en klinik som står rustad att möta höga framtida krav från patienter, remittenter och medarbetare.

Happident får ny VD

Marika Qvist blir ny VD för tandvårdskedjan Happident från och med februari 2021.

ARC Solutions förvärvar serviceenhet från Kulzer

Neoss-bolaget ARC Solutions i Helsingborg har förvärvat Kulzers serviceenhet med ingående 3shape-support.

Folktandvården Skåne har öppnat ny toppmodern klinik på Mobilia

Den andra november slog Folktandvården Skånes nya klinik på Mobilia i Malmö upp portarna.

Ny VD för Unident Group

Helena Grubb tillträder som ny VD för Unident-koncernen den 26 oktober, 2020. Helena kommer in i bolaget med en bred erfarenhet från chefsroller inom bolag som Husqvarna, Assa Abloy och Hultafors Group. Hon har där haft verksamhetsansvar för affärsenheter och framgångsrikt drivit såväl tillväxt som strategiska initiativ. Helena efterträder Robert Dackeskog, som lämnar posten för nya uppdrag utanför bolaget.

Grönt ljus för Hälsans hus i Södra Ryd, Skövde

I Södra Ryd i Skövde planeras ett Hälsans hus där Folktandvården, Närhälsan och familjecentralen Symfoni arbetar tillsammans. Första spadtaget tas tidigast sommaren 2021.

CelinDental växer med fler tjänster

Som en av de första att jobba professionellt med att förmedla tandvårdskliniker har CelinDental blivit en välkänd aktör i branschen. Även kompetensutvecklingen i form av korta kurser har nått många tandvårdsteam. Nu tar CelinDental ytterligare ett kliv i sin roll som oberoende affärspartner genom att även erbjuda affärsutveckling och bemanning.

Tillgängligare tandvård med nya arbetssätt

Tillgänglig tandvård och digitala arbetssätt var i fokus när delårsrapporten för Folktandvården Västra Götaland presenterades i tandvårdsstyrelsen den 30 september. Inom några månader kommer alla kliniker ha utrustning för distanskonsultation och Folktandvården online fortsätter att utvecklas.

Folktandvården Skånes tandfé fyller två år

Nu fyller Folktandvården Skånes tandfé Lea två år. Sedan 2018 har över 100 000 barn som besökt tandläkaren fått en bok och kunnat läsa om hennes äventyr.

Dental24 expanderar

Dental24 utökar med fler kommunikationsmöjligheter och medarbetare.

PTJ Dental växer med två nya tandläkarmottagningar

Praktikertjänsts verksamhetsområde PTJ Dental växer med två nya tandläkarmottagningar – en i Visby och en i Sigtuna. Båda enheterna öppnade den 1 juni och är sammanslagningar av mindre verksamheter som nu ska arbeta under gemensam flagg.

Folktandvården öppnar digital klinik

Folktandvården har öppnat sin första digitala klinik. Patienter kan nu träffa tandläkare i videosamtal och få råd och hjälp på distans.

Praktikertjänst startar pilotprojekt för tandvård i mobilen

Praktikertjänst kommer under fyra veckor i maj att driva ett pilotprojekt med en digital tandläkarmottagning för patienter i Stockholmsregionen. I projektet erbjuds patienter som är 24 år och äldre kostnadsfri tandvårdsrådgivning via chatt eller video. Syftet med projektet är att utvärdera hur digitala verktyg kan användas för att möta patienter inom tandvården.

Oral Care erbjuder dedikerade tider och transporthjälp för patienter som tillhör riskgrupper

Oral Cares klinikmottagningar i Stockholm och Göteborg erbjuder en unik tjänst för dem som tillhör en riskgrupp. Med öronmärkta tider där personalmängd minskas och väntrummet är tomt ges symtomfria patienter, som tillhör en riskgrupp, möjligheten att få tandvård på ett tryggt sätt.
Patienter som bokar en dedikerad tid har även möjlighet att kostnadsfritt bli hämtade och hemkörda i en Oral Care bil utan extra kostnad.

Uppdaterade rutiner för aerosolbehandlingar

Nu öppnar Folktandvården Västra Götaland återigen upp för att utföra aerosolbildande behandlingar. Anledningen är nya rutiner som innebär en trygg och säker miljö för både patienter och medarbetare.

Folktandvården Skåne inför korttidsarbete

Med anledning av den rådande situationen har Folktandvården Skåne i överenskommelse med de fackliga organisationerna Vision, Tjänstetandläkarna, SRAT och Ledarna beslutat att införa korttidsarbete med start 22 april.

Innovationsklinik nyckeln när nytt taligenkänningssystem breddinförs i tandvården

Med hjälp av taligenkänning kan folktandvårdens personal nu registrera tandstatus direkt i journalsystemet, utan att behöva använda tangentbord och manuellt skrivande. Detta har möjliggjorts av att regionens innovationsklinik Idun fungerat som utvecklingsmiljö för anpassning av ett digitalt system som ska möta tandvårdens specifika behov.

Tillfälligt stopp för viss tandvård

Tandvårdsledningen har beslutat att tillfälligt stoppa aerosolbildande behandlingar i Folktandvården Västra Götaland på grund av coronaviruset.

Styrelsen i Praktikertjänst AB föreslår årsstämman 2020 att ställa in aktieutdelningen

Styrelsen i vårdkoncernen Praktikertjänst AB har beslutat att föreslå årsstämman 2020 att ställa in aktieutdelningen för 2019. Bakgrunden till beslutet är den snabba spridningen av det nya coronaviruset och hur viruset påverkar samhället och Praktikertjänsts verksamheter.

Tysk materialleverantör hotas av insolvens

Det tyska dentalföretaget Pluradent har beviljats självadministration fram till sommaren för att avvärja hotet om insolvens.

Plandent och GHP i ny stor affär

GHP Specialisttandläkarna Nacka är en av landets största privata enhet för specialisttandvård. GHP Specialisttandläkarna har nu valt Plandent som leverantör i samband med sin stora nybyggnation i vårdhuset Curanten i Sickla.

MyDentist vill förändra den svenska tandvårdsmodellen

Tandläkarbröderna Alex och Mikael Nikittjenko har flera års erfarenhet av tandvårdsbranschen utomlands. De ser nu stor potential hos MyDentist och det nya konceptet som svensk tandvård inte tidigare har sett.

Praktikertjänst har öppnat ny klinik för specialisttandvård i Örebro

Praktikertjänst har öppnat en ny specialistklinik för endodonti, alltså rotbehandlingar, rotspetsoperationer och smärt- och infektionsutredningar, i Örebro. Kliniken drivs av Erik Ardesjö som flyttat tillbaka till hemtrakten efter många år i Uppsala.

Samarbete med kommuner, utökad dialog med patienter och utveckling av AI (Artificiell Intelligens)

Tandvårdsstyrelsen i Västra Götaland har fattat beslut om att godkänna Folktandvårdens affärsplan för år 2020. I affärsplanen prioriteras bland annat utveckling av digitala vårdformer och tjänster, artificiell intelligens, och utveckling av Frisktandvårdskonceptet.

VD-byte i Praktikertjänst i november

Praktikertjänsts vd och koncernchef Erik Strand har informerat styrelse och ordförande att han önskar sluta innan årsskiftet. Styrelsen har därför beslutat att utse Carina Olson, ekonomi- och finansdirektör samt vice vd, till ny vd och koncernchef för Praktikertjänst. Hon tillträder den 1 november och kommer fram till dess att fortsatt arbeta nära Erik Strand för att säkra kontinuiteten i bolaget.

Tandläkare Viveca Hansson Gidlund ny styrelseledamot i Praktikertjänst

Vårdkoncernen Praktikertjänsts årsstämma har beslutat att välja in tandläkare Viveca Hansson Gidlund i styrelsen. Viveca Hansson Gidlund är verksamhetsansvarig på Krontandläkarna i Kungsbacka och har arbetat i Praktikertjänst i över 20 år.

Ny tandvårdsdirektör i Region Örebro län

Ola Fernberg har sedan september 2018 varit tillförordnad tandvårdsdirektör. Han har arbetat inom Folktandvården, i dåvarande landstinget och nuvarande Region Örebro län sedan 1978 och bland annat varit tandläkare samt klinikchef i både Askersund och Örebro. Sedan 2004 har han varit biträdande tandvårdsdirektör och chef för verksamhetsutveckling sedan 2012.

PTJ Dental en bra lösning för alla parter

Tandläkarna Antoinette Nordin Tjäder och Bengt Nilson har under de senaste 20 åren byggt upp och drivit en klinik i Praktikertjänsts regi i Vetlanda. I januari sålde de kliniken till moderbolaget Praktikertjänst och den 1 maj övergår mottagningen i den nya verksamhetsgrenen PTJ Dental.

Lars Grundström Dalarnas första specialist i orofacial medicin

Tidigare hette vår avdelning Sjukhustandvård/Oral medicin, nu heter den Orofacial medicin /Sjukhustandvård och är dessutom en helt ny specialitet inom tandvården. Nu har Dalarna fått sin första specialist i den nya specialiteten inom tandvården – orofacial medicin.

Ftv inleder samarbete med Generation Pep för en bättre folkhälsa

Folktandvården Sverige tar ännu ett steg i kampen mot karies.
Genom ett samarbete med Generation Pep vill Folktandvården Sverige ta hjälp av förskolor och skolor för att visa hur kul det kan vara att borsta tänderna.

Ny organisation för specialist-tandvården i Malmö och Lund

Folktandvården Skåne organiserar om specialisttandvården i Malmö och Lund. Syftet är att minska väntetiderna och öka tillgängligheten för skåningarna.

Två nya folktandvårdskliniker och ett specialisttandvårdscentrum i Västra Götaland

Den 19 december tog tandvårdsstyrelsen beslut om investeringsplan 2019 för Folktandvården Västra Götaland. Nästa år kommer två nya kliniker att stå färdiga i Kungälv och i Göteborg. Dessutom flyttar större delarna av specialisttandvården i Skövde till nya lokaler vid Skaraborgs sjukhus.

NIOM får ny ägare

Nordic Institute of Dental Materials (NIOM) får nya ägare. Det är UniRand AS, ett aktiebolag under Universitetet i Oslo säljer sina aktier i NIOM AS till NORCE AS, som från den 1 januari 2019 blir ny majoritetsägare. Norska staten kommer fortsättningsvis att vara ägare till 49% av aktierna i NIOM.