Artiklar taggade med Webb tv

Tandhygienistprogrammet läggs ner i Karlstad – personal sägs upp

WebbTV: Karlstads universitet avvecklar ämnena oral hälsa och biomedicin, inklusive tandhygienistprogrammet och det biovetenskapliga programmet.

Jonas Sjöstedt utmanar Göran Hägglund om tandvården

WebbTV: Tandvården är ämnet i kortduellen mellan Jonas Sjöstedt och Göran Hägglund.

Fluortantens dag uppmärksammas

TV4: Nyhetsmorgon uppmärksammar fluortantens dag den 1 september genom att bjuda in tandsköterskan Susanne Magnefelt som förklarar varför fluor är viktigt och vår reporter Maria Forsblom är på besök hos tandläkare Joakim Skott.

Förläng livet med tandborstning

TV4Play: Att inte sköta sin tandhygien ökar riskerna för diabetes, hjärtinfarkt, stroke, reumatism och demens. Björn Klinge som är professor i parodontologi gästar Nyhetsmorgon och redogör för problemet och tipsar om hur då håller dig friskare med hjälp av att borsta tänderna.

Tandvårdsreformen: Miljarder fryser inne

TV4 Play: Tandvården: Så många miljarder blir liggande

WebbTV: Vetenskapens Värld – Apparna som mäter dig

SVTPlay: Med telefonens appar kan vi mäta och kolla vår hälsa, kost och träning. Digital teknik håller på att förändra medicinen i grunden. Här möter vi läkare som är mer benägna att skriva ut appar än läkemedel till sina patienter.

Tandläkare uppges lura staten på miljoner

Tandläkare lurar staten på mångmiljonbelopp, det visar Skatteverkets kartläggning som SVT tagit del av. Nu ska tandläkare över hela landet granskas. Vid branschorganisationen Privattandläkarna välkomnar man Skatteverkets kontroll.

WebbTV: Livskvaliteten hos barn med gomspalt utreds

Livskvaliten hos barn med läpp- käk- och gomspalt utreds just nu i Jönköping i en omfattande studie. Förutom munhälsan kontrolleras också hur missbildningarna i munnen påverkar 5- och 10-åringars psykiska hälsa. Resultaten får visa om det finns behov att ett nytt tandvårdsprogram för dessa barn.

Webb TV: Mindre tandvård för Jönköpings läns barn

Barn och ungdomar upp till 19 år i Jönköpings län kan bli kallade mer sällan till Folktandvården. I ett nytt tandvårdsprogram ska det göras färre kontroller av friska barn, för att lägga mer resurser på de med dålig tandhälsa.

WebbTV: Stora förbättringar i Folktandvården

Varannan blekingebo är patient hos Folktandvården, som i flera år upplevt ett ekonomiskt stålbad som lett till långa köer. Men nu har tandvården börjat nyanställa personal igen, och dessutom har patientkön halverats.

WebbTV Unikt forskningsprojekt på tandhälsa

Vad har den miljö du växer upp i och din inkomst att göra med dina tänder? Det undersöks nu i ett världsunikt forskningsprojekt där 1400 jönköpingsbor får sätta sig i tandläkarstolen.

Webb-TV: Ohygienisk tandläkare kan ha smittat tusentals

Rostiga instrument och gamla nålar Hundratals patienter ville testa sig för hepatit och hiv efter att myndigheterna slagit larm om dålig hygien på två tandläkarkliniker i Oklahoma i USA.

Webb-TV: Debatt tandvårdsstödet

Vad ska tandvård få kosta? Anders W Jonsson (C) och Lena Hallengren (S) om hur fler ska ha råd att gå till tandläkaren.

Webb TV: SVT, Rekryterar också från Portugal

Dalarna tar efter - Det är inte bara Norrbotten som haft svårt att rekrytera tandläkare. För knappt ett år sedan rådde akut tandläkarbrist i Dalarna. Nu har tio portugiser börjat arbeta och situationen har förbättrats.

TV4: Björn Klinge svarar på tittarnas andedräktsfrågor

Björn Klinge, professor på Tandvårdshögskolan, svarar på alla frågor om dålig andedräkt som kommit in från tittarna. Bland annat berättar han hur man kan göra för att testa hur dålig andedräkt man faktiskt har.

Portugiser förbättrade Dalarnas tandvård

"Vi har ökat kapaciteten med 200 procent" För knappt ett år sedan rådde akut tandläkarbrist i Dalarna. Nu har tio portugiser börjat arbeta, och situationen har förbättrats.

Framtidens vård och omsorg

Framtidens sjukvård och omsorg behöver mer empati och mer high tech. Det är en av slutsatserna i en ny rapport från Socialdepartementets så kallade LEV-projekt som studerar den Långsiktiga Efterfrågan på Välfärdstjänster.

Tandsköterska sa upp sig i löneprotest

Tandsköterskorna i Kiruna har kämpat hårt för att få upp sina löner det senaste året. Nordnytt har träffat en tandsköterska som ligger under nuvarande ingångslön trots två år i branschen. Nu hoppas hon på gruvjobb.

Jämlik tandvård största utmaningen i framtiden

Tandvårdsdag i Örebro: Tandhälsan i Sverige har generellt aldrig varit bättre än nu men skillnaderna är stora mellan olika samhällsgrupper. Denna och en rad andra framtidsfrågor diskuterades på årets tandvårdsdag i Örebro den 12 oktober.

Långa väntetider hos tandläkaren i Skaraborg

Längre än tre månader ska man inte behöva vänta för att få komma på kontroll hos Folktandvården i Skövde enligt Västra Götalandsregionens egen information. Väntetider som inte alls stämmer med verkligheten då det i själva verket tar ett år på de flesta kliniker.

Webb TV: Unga får vänta på räls

Behovet av tandreglering fortsätter att öka i Norrbottens län – men specialistkompetensen minskar.

Norge investerar i ultramodern odontologibyggnad i Bergen

Två ministrar var på plats för att fira när Universitetet i Bergen i mitten på augusti invigde sin nya odontologibyggnad.

Tandläkarbussen – en succé

I två år har den mobila tandläkarbussen rullat i Örebro. En banbrytande idé som visat sig vara en succé. Flera andra län är på väg att följa efter.

Höjd skatt i VGR för fri tandvård upp till 23 år

På onsdagen presenterade de rödgröna, som styr Västra Götaland Regionen, ett förslag på skattehöjning med 25 öre från och med nästa år.

Lång väntan på tandbesked i Region Skåne

Väntetiderna för dom patienter som behöver få hjälp med ekonomin för att klara tandoperationer har ökat markant det senaste året. En följd av bristande tillgång på tandläkare inom Region Skåne.

Halmstad satsar på tandvården

Förr var det vanligt med flourtanter i skolan. Men idag är det sällan det pratas tandvård i skolan, men i Halmstad kommun får alla elever besök av en tandsköterska.

Protester när tandkliniker i Skåne läggs ned

Folktandvården i Skåne ska moderniseras. Men det innebär också att nio kliniker på småorter läggs ned. Bland annat får skolbarnen längre väg till tandläkaren. I Örkelljunga möter det protester.

Fluorsköljningen återinförs i Västerbottens län

För ett tjugotal år sedan slutade fluortanten komma och hälsa på i klassrummen. Men nu har barnens tänder blivit så dåliga att sköljning införs igen på flera skolor i Västerbottens län.

Tandläkarbrist i Dalarna också…

Det råder brist på tandläkare i Dalarna och på flera håll i länet kan man få vänta i månader på att få tandproblem åtgärdade.

FTV i Västra Götaland dyrast på tandvård

I en färsk jämförelse av tandvårdskostnaderna i fem län i södra Sverige visade sig Folktandvården i VGR vara betydligt dyrare på nästan samtliga behandlingar. Som exempel får en patient i Västra Götaland betala 400 kr mer än i Skåne, 230 kr mer än i Halland och 200 kr mer än i Stockholm för en vanlig lagning.

Ökat ansvar syns inte i lönekuvertet – tandsköterskorna halkar efter tandläkarna

Utvecklingen har pågått under flera år inom tandvården, där tandsköterskor har fått ett rejält utökat ansvar och numera utför många tandläkaruppgifter.

Ny forskning om tandläkarskräck

Att gå till tandläkaren är mångas värsta mardröm. Nu har forskare tagit tag i problemet för att lugna oroliga besökare.

Ftv-tandsköterskor i Stockholm lämnas utanför bonussystem

Folktandvårdens bonussystem i Stockholms län får kritik. Det som var tänkt att stimulera all duktig personal har blivit en bonus bara för tandläkarna. Det här har retar upp tandsköterskorna.

Stora prisskillnader inom tandvården

Det är stora prisskillnader inom tandvården i Sverige. Hos Folktandvården kan det skilja tusenlappar och hos privata tandläkare ännu mer.

Intervjuer på Kanal Swedental

Här ser du intervjuer och vad som hände på Odontologiska Riksstämman och Swedental i Stockholm den 17-19 november 2011

Thomas DiLeva gillar att gå till tandläkaren

Intervju med Thomas DiLeva.

Äkta trender om bra hälsa

Hälsa är vår nya religion. Aldrig har fokus varit så stort på hälsobranschen.

Tandläkare klär ut sig till superhjältar

Barn som uteblir från kontrollerna hos tandvården är ett återkommande problem, men med dramaföreställningar i förskolorna hoppas man få ändring på det.

Tandvård på kredit

Räkningen efter ett tandläkarbesök kan bli en dyr historia som sätter djupa spår i privatekonomin. Många skjuter upp sin behandling på grund av dom höga kostnaderna. Nu införs ett helt nytt finansieringsalternativ på Folktandvården i Blekinge.

Uppsökande tandvård når inte patienterna

Bara 40 procent av de äldre, sjuka och funktionshindrade i Halland som i år anmält att de vill ha uppsökande tandvård har fått det. Så har det blivit sedan ett privat tandvårdsföretag vann upphandlingen och vid vid årsskiftet tog över den uppsökande tandvården i länet.

Tandläkare vill slå larm

Få tandläkare gör en anmälan när de misstänker att ett barn far illa. Det menar Tandläkarförbundet som nu startat en kampanj för att få tandläkarna att ta sin anmälningsplikt på allvar.

Gratis patientfilm om parodontit på nätet!

Drygt två miljoner svenskar har någon form av parodontit. Nu finns en film som med humor och värme informerar om denna dolda folksjukdom.

BOLiBOMPA: Tandvårdsinformation för barn

Lärorika och roliga barnprogram från SVT. Kolla på Bolibompa i SVT Play.

Hundratals unga erbjuds tandundersökning

Den 10 september var det den internationella munhälsodagen och i Sörmland är det 19-åringarnas tänder som är i fokus, eftersom många slutar att gå till tandläkaren när man fyller 20 och får betala.  

Hur borstar man egentligen?

Tandhygienist Katarina Kovàcs Warnebrant på Folktandvården i Tensta visar hur man skall göra.

Tandläkarbrist i Luleå & i Värmland

Se video klipp från SVT Nordnytt (1:38) ›› och SVT Värmland (2:21) ››

Forskare hittade 780 000 år gammal tand – Rapport

En 780 000 år gammal tand från människoarten kallad Pekingmänniskan har hittats vid undersökningen av de 40 trälådor med fossil som stått oöppnade i Evolutionsmuseet i Uppsala sedan 1920-talet.

Miljonkrav efter journalkrångel

De privata vårdbolagen kräver 20 miljoner i ersättning från Region Skåne för två års dubbelarbete. Anledningen är att det ännu inte finns något gemensamt journalsystem.

Celebert besök på Facebook

I nyligen gästades företaget Facebook (med ett fysiskt besök) av ingen mindre än president Barack Obama i Town Hall, Silicon Valley, San Jose, Kalifornien.

Barn har allt sämre tänder

Det blir allt vanligare i Östergötland att små barn har så dåliga tänder att dom måste dras ur och det handlar framförallt om barn i socialt utsatta områden.

Fler äldre har kvar sina egna tänder

Fler och fler äldre som kommer in på äldreboenden har sina riktiga tänder kvar. Ett gott tecken ur ett tandvårdsperspektiv. Men det medför nya problem för äldreboendenas personal, som är mer vana vid löständer.

Vad är bra mat för tänderna?

Att socker inte är bra för tänderna vet väl de flesta. Men vad ska man då äta som är BRA för tänderna? Just nu pågår ett stort internationellt forskningsprojekt på Sahlgrenska Akademien i Göteborg som tittar på just det. Titta på inslag i SVT Play ››

Protestmöte för tandvården i Junsele

Den sista april stänger Junseles enda tandvårdklinik och nu ordnas ett protestmöte av ortsborna i ett sista försök att rädda kvar mottagningen.

Jämtland tvekar om gemensam folktandvård

Slå ihop Folktandvården i de fyra Norrlandslänen och ge länsborna en bättre tandvård. Det är ett förslag som utreds just nu. Men det finns ett motstånd, från jämtländskt håll.

Tvååringar blir kallade till avgiftsfria besök

Under 2011 ska den allmänna tandvården i Uppsala län utökas så att även tvååringar blir kallade till avgiftsfria besök. Se inslag på TV4 Play ››

Summering av nyheter på Odontologisk Riksstämma och Swedental den 18-20 november, Göteborg

Över 3 000 deltog i Rikstämman i Göteborg. Det är en ökning med 1000 personer sedan året innan i Stockholm. Dessutom gjordes det 13 677 besök (varav 9 348 unika besökare) på Swedental-mässan, vilket även det är en ökning jämfört med förra året (+2 710 besök).

Svenskarna nöjda med sin tandvård

Svenskarna är nöjda med den tandvård de får, visar en ny undersökning. Svenskt Kvalitetsindex (SKI) har undersökt hur nöjda de svenska medborgarna är med samhällsservicen.

Margareta Molin Thorén, professor i protetik fick årets Tylösandspris

Svensk Förening för Oral Protetik, SFOP, står bakom priset som delas ut till en kliniker som verkat för forskningsbaserad protetik.

Allt fler gnisslar tänder

Se inslaget på SVT Play: Allt fler gnisslar tänder Publicerad 16 september 2010 - 13:28 Allt fler svenskar biter ihop och gnisslar tänder. Tandläkare tror att det beror på samhällsutvecklingen. Och det är ungdomar som drabbas mest. Stress tros ligga bakom tandgnissel Claes Brännerud har varit tandläkare i 25 år. När han började gjorde han kanske fyra avgjutningar om året för bettskenor. Nu gör han över hundra. Och förutom ökningen hävdar han att det skett en förändring. - Framför allt kryper det neråt i åldrarna, säger han till Västnytt. Jag blir lite skakis när jag ser 18-, 19-åringar kommer och har flisat sönder sina tänder. Claes Brännerud är inte ensam om sina iakttagelser. På tio år har Paulssons tandtekniska nästan fördubblat sin produktion av bettskenor. Från 1200 till 2 200 om året. Och det finns fler exempel. År 2008 fick Orofaciala smärtenheten i Mölndal in 120 remisser för bettskenor. I år räknar man med en fördubbling. Källa: SVT Play/Lars Wiklund

Dålig kunskap om tandvård

Publicerad 13 augusti 2010 Kunskapen kring tandförluster och olika tandimplantat är slående dålig inom den svenska tandvården. Det visar en helt ny rapport som presenteras idag.

Långa köer till tandvård – Bra efterfrågan eller dålig tillgång?

Folktandvården i Västra Götaland rapporterar just nu att många folktandvårdkliniker har långa köer. Beror detta på god eller dålig tandvård? TV4 Play rapporterar>>

Tonårspojkar slarvar med tandhygien

12 april 2010 Tonårspojkar slarvar med tandhygien Tidigare har man trott att tonåringar var ganska bra på att borsta tänderna, men nu avslöjar en ny studie från Karolinska Institutet motsatsen. Se hela inslaget på SVT Play (1 min 57 sek)

Högre dödlighet med få egna tänder

Publicerad 12 april 2010 - 07:42 Uppdaterad 12 april 2010 - 07:57 Personer som förlorat många tänder genom tandlossning löper mycket högre risk att dö i förtid än de som har de flesta av sina tänder kvar. Ju färre tänder kvar, desto högre är dödligheten. De framgår av en svensk studie, som är den största som gjorts kring sambandet mellan tandhälsa och dödlighet, skriver Upsala Nya Tidning. Studien omfattar nära 7.700 vuxna kvinnor och män som följts i cirka 12 år och under den tiden dog 629 av dem, varav närmare hälften i hjärt-kärlsjukdom. Bland personer som hade färre än tio egna tänder var dödligheten i hjärtinfarkt mer än sju gånger så hög som för dem som hade 26 egna tänder eller fler. Studien har gjorts av tandläkare Anders Holmlund vid avdelningen för parodontologi vid länssjukhuset i Gävle i samarbete med forskare vid Uppsala universitet. Se inslget på SVT Play

Fråga Doktorn med Björn Klinge och Gunilla Nordenram

Tänderna och munnen är ju naturligtvis en del av kroppen, men på något vis så har de inte alltid behandlats så. Men nu är det kanske dags att de på allvar får flytta in i kroppen igen, för hur munnen och tänderna mår, påverkar faktiskt hela människan. Se programmet på SVT Play

Fråga doktorn om tandläkarfobi

SVT1 måndag 15 mars kl 18.15: Fråga doktorn Följ med Fråga doktorns egen tandläkarrädda reporter Malin Viktorsson när hon för första gången på ett år ska ta itu med en trasig tand. Se även:I Sverige skrivs det varje år ut 700.000 recept på antidepressiv medicin. Författaren och kirurgen Nisse Simonson, tandläkaren Sven Simonsons bror från Östersund, har många tankar om varför ett av världens friskaste folk samtidigt är ett folk som mår dåligt. I ett samtal med Suzanne Axell berättar han att antidepressesiv medicin gör kraftiga ingrepp i våra hjärnor, och att det finns andra sätt. Se programmet>>

Upptäck stroke hos tandläkaren

Se inslaget i SVT Play>> Publicerad 27 november 2009 - 07:51Uppdaterad 27 november 2009 - 08:07 I framtiden kan det bli tandläkaren som upptäcker om du riskerar hjärtinfarkt eller stroke. Metoden - att låta tandläkaren ta bland annat blodtryck - har testats i en studie från Sahlgrenska akademien i Göteborg.

Dåliga kunskaper om rättigheter

Få barn i Sverige känner till FN:s barnkonvention. Det visar Barnombudsmannens årsrapport som presenteras under tisdagen och som Lilla Aktuellt tagit del av. Barn känner sig heller inte respekterade av vuxna när de besöker till exempel tandläkaren eller sjukvården. Se inslag i TV den 31/3 2009 ››