Ta bort dina tidstjuvar

tid.jpgGör du väldigt mycket men hinner ändå inte med det du vill? Du är inte ensam. Allt fler ägnar mer och mer tid åt att jaga tid och spara tid.  Men eftersom tiden i sig inte går att påverka handlar det istället om att påverka hur du utnyttjar tiden. En onödig minut här och en onödig minut där låter inte så mycket, men tio intjänade minuter per dag blir på ett år 61 timmar eller 7,5 arbetsdagar! Tid som du istället skulle kunna lägga på att göra andra saker mer ordentligt eller till att få ett lugnare arbetstempo. Ofta är de här tidstjuvarna sådant som du tycker är tråkigt att göra.

 

Skilj på vad som är bråttom och vad som är viktigt
De akuta uppgifterna är inte alltid de som är de viktigaste. Men de akuta uppgifterna är de som pockar mest på uppmärksamhet. Det är också de uppgifter som får dig att framstå som duktig och handlings-kraftig när du har utfört dem.

Börja med att fastställa vilka roller som du har:

På jobbet kan de vara t ex ledare, medarbetare, ägare, personalansvarig, behandlare, beställare, ekonomiskt ansvarig, och mötesledare.  Hemma kan de vara: partner, förälder, ansvarig för ekonomi, trädgård, underhåll, städning etc. Vilka av dessa roller måste du egentligen ha? Vilka av dessa roller vill du ha? Försök att få ner antalet roller till så få som möjligt. Ett sätt att göra det är t ex genom att lägga uppgiften på någon annan. Ett annat sätt är att ta bort rollen helt. Nu är det dags att prioritera. Ta med dig ett block under en veckas tid och skriv ner allt det du gör. När veckan är slut sätter du dig i lugn och ro och rangordnar det du har gjort utifrån hur viktigt det var för dig. Skriv ”1” för en mycket viktig uppgift, ”2” för en ”halvviktig” och ”3” för inte viktigt alls. Skriv ”tidstjuv” på allt som du inte hade behövt göra alls. Titta igenom dina prioriteringar. Är allt som du har markerat som ”mycket viktigt” verkligen viktigt eller var det akut? Tänk över alla prioriteringar igen. Du kanske kan omprioritera något eller införa en rutin, be någon annan att utföra det eller fysiskt ändra något i din miljö?

Sluta ”dutta”
Många tidstjuvar består av att vi ”duttar” i stället för att utföra saker under längre tidsblock. Vi handlar litet varje dag efter arbetet istället för att storhandla en gång i veckan. På jobbet duttar vi med pappers-arbete mellan patienterna och beställning av varor utförs när en patient uteblivit eller ringt återbud. Inför istället en rutin och sätt av tid när du kan utföra uppgiften koncentrerat och göra dem färdigt. Då utför du uppgiften bättre och med mindre stress.  För viktiga saker som kräver både koncentration och kreativitet bör denna kvalitetstid också kombineras med att man får vara ostörd.

Säg Nej!
I varje del av vårt liv och för varje sak eller pryl som vi har, har vi gjort ett val. När vi väljer till något måste vi också välja bort någonting annat. Det är när vi väljer till en del eller sak utan att välja bort en annan som vi upplever att tiden inte räcker till. För att få tiden att räcka till måste vi göra medvetna val om vad vi ska välja till och om vad vi ska välja bort.

Även det omvända gäller. Att säga ”nej” till saker innebär att du kan säga ja till något annat. Du kan också säga nej till något utan att säga ja till någonting annat och skaffa dig litet extra tid. Fundera på vilka ”måsten” du kan säga nej till.

Att komma igång – och att fullfölja
Förändring innebär ofta att man måste släppa det invanda och skapa nya vanor och mönster. Man ändrar inte vanor över en natt.  Men varför hålla kvar i något som inte känns bra? Tryck på ”Paus-knappen” och tag dig tid för att fundera hur du vill ha din dag, arbetsdag, tempo etc. Tryck nu! Varför skjuta upp saker när du har så ont om tid?

Åsa Meland

 

 

Åsa får tid att räcka till!sa_meland_8_lgupplst.jpg
Åsa Meland är verksam som mentor, föreläsare, konsult och författare. Grunden i Åsas arbete är Kaizen, en metod och filosofi som handlar om att med små medel förbättra det som redan finns. Att nå sina mål genom att lösa problem istället för att leta syndabockar och att upptäcka och ta bort tidstjuvar. Åsa tänker och lever kaizen vilket gör att hon engagerar och inspirerar samtidigt som hon är konkret och tydlig.
 
Åsa Meland har skrivit boken ”Våga välja – planera ditt liv med kaizenmetoden” som nominerades till Årets Ledarskapsbok 2007.
Tillsammans med sin man Gordon Meland har Åsa Meland också skrivit boken ”Kaizen – sakta ner och gör mer” .
 
Länktips:
www.uppsala-publishing.se
www.kaizensupport.se
www.talarforum.se  

   Åsa Meland           Foto: Johan Carlén