Tandhygienistbloggen

Vi tandhygienister är grymma! Heja oss!

Hipp Hipp Hurra Hurra! Tandhygienistyrket fyller 50 år i år. Årets tandhygienistdagar ägde rum i Stockholm och bjöd på många intressanta föreläsningar. En av dem handlade om hur diabetes och demenssjukdomen påverkar den orala hälsan. Ett viktigt ämne då diabetes och demenssjukdomar idag blir allt vanligare i befolkningen. Under dagarna satte man även fokus på tandhygienistforskning. Hur det har påverkat och påverkar den framtida tandvården.  »

Good food. Good mood.

Visst är det gott med mat? Det är någonting extra när smaklökarna exploderar i munnen. Tänk er en perfekt kolgrillad entrecote. Serverad med krispig klyftpotatis, krämig bearnaisesås och fräsch sommarsallad med en skvätt balsamvinäger. Till höger om tallriken står ett glas rött vin. Kan detta vara en perfekt middag på en uteservering en varm sommardag? Eller kanske en bra avslutning på veckan med fina vänner på afterwork? Ni förstår, njutningen är uppskruvad till max. »

Frisk i munnen med frisk personal

Klockan är 9:40. Det är dags för rast. Doften av nybryggt kaffe sprider sig i korridoren till lunchrummet. I dag är det fredag. Det bjuds på fika, färska frallor, pålägg och frukt. Man hör roade skratt. Härligt tycker jag! Har ni också det så på er arbetsplats? »

New year, new body eller new year, new teeth?

Hoppas att ni har fått vila, äta gott, umgås med nära och kära och fyllt på med ny energi. Nu kör vi igång med år 2019! »

Bli en hjälte och kamoja mer!

Varje år har Folktandvården i VGR utvecklingsdagar, vi får ta del av inspirerande föreläsningar och uppdateringar om organisationen. I år sammanföll dagarna med den odontologiska riksstämman, vilket var väldigt spännande. »

Hur ska vi jobba smart utan att slita ut kropp och själ?

Vi lever i en värld där prestation och stress växer, både på jobbet och privat. Måndag till söndag, repeat-knappen är konstant på on. Ibland behöver man stanna upp, reflektera och känna nuet. Vad gör du, vad ser du, vad känner du? Dessa frågor fick jag och mina kollegor när kliniken hade utvecklingsdagar i Lysekil. »

Vad är viktigt för din patient?

Inom tandvården är vi duktiga på att granska, se fel och diagnostisera. Men ser vi hela människan? Om patienten till exempel har blivit illa bemött tidigare, kanske det inte är antalet hål som är mest intressant utan att få ett bra bemötande. »

Guld att få byta miljö och få ny kunskap

I slutet av april fick jag möjlighet att vara med på Tandhygienistdagarna i Visby. Över 700 kollegor från hela landet samlades. I år var fokus på äldre och periimplantit. Implantaten är en utmaning eftersom de är svåra att rengöra, där har vi tandhygienister en viktig roll i det förebyggande arbetet. »

Tandvårdsrädda behöver tid och trygghet

Pulsen ökar, svetten rinner, det luktar tandläkare... Många patienter, såväl unga som äldre, känner rädsla inför ett besök hos tandvården. Rädslan kan handla om att det ska göra ont, men också om att tappa kontrollen, inte kunna styra behandlingen eller veta hur den ska sluta. »

Olika kulturer – olika syn på tandvård

I vårt arbete får vi träffa många patienter med olika behov. Patienter med olika bakgrund. Det som får mina tankar att snurra extra är barnpatienterna, främst nyinflyttade barn med utländskt ursprung. Många gånger när jag träffar dessa patienter tänker jag på mitt hemland och min uppväxt. Hur jag hade det när jag var barn, hur jag hade velat ha det när jag var barn, hur jag upplevde hela situationen att flytta till ett främmande land och få nya rutiner. Ett land som då kändes främmande är idag mitt andra hemland. »