Tandhygienistbloggen

Olika kulturer – olika syn på tandvård

I vårt arbete får vi träffa många patienter med olika behov. Patienter med olika bakgrund. Det som får mina tankar att snurra extra är barnpatienterna, främst nyinflyttade barn med utländskt ursprung. Många gånger när jag träffar dessa patienter tänker jag på mitt hemland och min uppväxt. Hur jag hade det när jag var barn, hur jag hade velat ha det när jag var barn, hur jag upplevde hela situationen att flytta till ett främmande land och få nya rutiner. Ett land som då kändes främmande är idag mitt andra hemland. »

Vi måste fånga upp våra äldre – innan de blir sköra

Varför är det så viktigt att fånga upp äldre innan de blir sköra? Och hur kan jag som behandlare hjälpa de äldre? När allmänhälsan försämras, försämras även munhälsan. De äldre patienter som jag har mött berättar att munhälsan kommer sist när hälsan försämras. Munnen prioriteras helt enkelt bort. Därför är det så viktigt att vi inom tandvården uppmärksammar när äldre lämnar sena återbud eller uteblir.   »

Ingen dag är den andra lik

Många patienter vet inte riktigt vad en tandhygienist gör och jag får ofta frågor som: ”Är det dig jag ska träffa? Är du tandläkare? Gör ni också undersökningar? Jag trodde att ni bara skrapade tandsten?”. Men vi gör ju så mycket mer. »

Varför tandvård?

Vad är det som är speciellt med tänder? Vad är det som lockar med jobbet? De frågorna ger vår nya bloggare Jill Kvarnström svar på i sin första krönika på Dental24. Hon arbetar som tandhygienist på Folktandvården Kvillebäcken som är en allmäntandvårds- och utvecklingsklinik i Göteborg. »

Genom ”Bota karies” försöker vi förändra vanor

I mitt jobb som tandhygienist möter jag många patienter med pågående kariessjukdom. Jag försöker samtala om till exempel kost utan att skuldbelägga och ge patienterna rätt verktyg för att bota karies. Men att förändra människors vanor är svårt. »

Jag utvecklar – och utvecklas – i Folktandvården

En utvecklingsklinik, vad är det? Men framförallt, hur är det att arbeta där? När jag såg annonsen för tandhygienisttjänsten på Folktandvårdens utvecklingsklinik blev jag nyfiken direkt. Jag var nyutexaminerad och kände mig redo att börja jobba och göra skillnad. Att dessutom få arbeta på den första utvecklingskliniken kändes mer än spännande. »