Bli en hjälte och kamoja mer!

Varje år har Folktandvården i VGR utvecklingsdagar, vi får ta del av inspirerande föreläsningar och uppdateringar om organisationen. I år sammanföll dagarna med den odontologiska riksstämman, vilket var väldigt spännande.

Inspiratören Lisa Ekström var en av dem som fångade mitt intresse. Under utvecklingsdagarna lärde hon oss att kamoja. Ordet kommer ursprungligen från Thailand och betyder att ta, stjäla eller knycka från sig själv eller andra och göra det ännu bättre. Hon pratade också om att varje dag skatta sig själv på en skala från 1-10, och hur det kan påverka dagen som kommer.

Har ni någonsin känt att ni vaknat på fel sida av sängen?

Allt är fel. Höger blir vänster och vänster blir höger. Håret står åt alla håll, ingenting känns bra. Irritationen byggs på under dagen och jobbet kanske är den sista platsen man vill befinna sig på, framförallt inte i patientbehandlingar. Såna dagar ska jag försöka minnas vad Lisa Ekström sa: Tänk att din dag är en film där du kan bli din egen hjälte, eller skapa hjältar. Humöret och kroppsspråket påverkar så klart din omgivning, så ge det bästa av dig själv. Det kanske både gör din, och din patients dag, bättre.

Svårt är kul!

Det är då du utmanar dig själv och sätter dina metoder på prov. Lär dig av dina handlingar och bli en bättre du, var en 10:a!

På årets riksstämma var temat framtidens tandvård. I ett nytt område, Future Lab, kunde man uppleva vad som är på gång inom tandvården. Det visades bland annat simodonter som stimulerade verklig känsla av att borra, till exempel vid lagning.

Den teknologiska världen utvecklas snabbt. Numera kan man träffa sin läkare via en app i mobilen. Är det inte häftigt att vi på Folktandvården också kan använda oss av den teknologin?

På Future Lab demonstrerades en utrustning för distanskonsultationer som just nu testas på flera pilotkliniker, bland annat hos oss på Folktandvården Kvillebäcken. Med hjälp av utrustningen blir det smidigare för landsortskliniker att få specialistkonsultationer till exempel inom ortodonti, protetik och slemhinneförändringar.

Restiderna för specialisterna minskar och förhoppningsvis blir kötiden kortare för patienten.

Tidssparande, effektivt och miljövänligt. Häftigt att få vara en del av den utvecklingen!

Vi hörs!
/Jill

Jill Kvarnström är tandhygienist på Folktandvården Västra Götaland. Hon jobbar på kliniken i Kvillebäcken, Göteborg, som är en kombinerad allmäntandvårds- och utvecklingsklinik.

Relaterat:

Senaste inläggen