Frisk i munnen med frisk personal

Klockan är 9:40. Det är dags för rast. Doften av nybryggt kaffe sprider sig i korridoren till lunchrummet. I dag är det fredag. Det bjuds på fika, färska frallor, pålägg och frukt. Man hör roade skratt. Härligt tycker jag! Har ni också det så på er arbetsplats?

Jag personligen tycker att det är viktigt att trivas på sin arbetsplats och lika viktigt är det att trivas med sina arbetskamrater. Att kunna kommunicera och öppet diskutera viktiga frågor för att komma överens om en lösning gör att jobbet blir roligare, lättare och arbetsdagen flyter på som den ska. Det är viktigt att kunna visa våra styrkor och svagheter, att ta lärdom av varandra.

Fredag är en speciell dag här på vår klinik. Vi har möten uppsatta, bland annat FOKUS, som är ett sätt att jobba med klinikens förbättringsfrågor. Förbättring handlar också om utveckling, och utveckling gillar vi på vår klinik. Vi vill bli bättre men också förstärka det vi redan gör som är bra.

Idag fortsätter vi med grupparbete som handlar om friskfaktorer. Vad vi har för positiva faktorer på vår klinik? Vilka vill vi behålla och lyfta fram? På Folktandvården är vi måna om vår kultur och värderingar. Det är viktigt att vi diskuterar våra värderingar med både medarbetare och ledning för att vidare kunna skapa en god kultur på jobbet. Har vi till exempel en gemensam syn på vårt jobb? Vilka är vi? Hur har vi det och hur vill vi ha det?

Det som vi alla är överens om är glädje på vår klinik, att vi trivs med varandras sällskap och att vi tycker om det vi gör. Och det vill vi bibehålla! På Folktandvården har vi även möjlighet till friskvård för att stärka samt bibehålla en god hälsa. En god hälsa och trivsam arbetsplats bidrar till frisk och glad personal. Vår vision är frisk i munnen hela livet och för att nå dit behöver vi också jobba för en frisk personal hela livet.

De små sakerna räknas, som fredagsfika – att kunna avsluta veckan med gott fika, skratt i fikarummet och nya tag.

/Jill

Jill Kvarnström är tandhygienist på Folktandvården Västra Götaland. Hon jobbar på kliniken i Kvillebäcken, Göteborg, som är en kombinerad allmäntandvårds- och utvecklingsklinik.

Senaste inläggen