Guld att få byta miljö och få ny kunskap

I slutet av april fick jag möjlighet att vara med på Tandhygienistdagarna i Visby. Över 700 kollegor från hela landet samlades. I år var fokus på äldre och periimplantit. Implantaten är en utmaning eftersom de är svåra att rengöra, där har vi tandhygienister en viktig roll i det förebyggande arbetet.

Förutom att uppdatera sina kunskaper är Tandhygienistdagarna, och liknande nätverksträffar, bra tillfällen att träffa andra tandhygienister, både från Folktandvården och privat verksamhet. Det är guld att få pratas vid i lugn och ro i en annan miljö, utbyta arbetsmetoder och ladda om batterierna. 

Under mina tre första år i Folktandvården Västra Götaland gick jag olika fördjupningskurser tillsammans med andra nyutexaminerade tandhygienister. Där fanns chans att reflektera, diskutera och ta del av varandras erfarenheter. I skolan har man lång tid för varje behandling och lärare som ständigt finns till hands. Men efter examen är man plötsligt ensam i behandlingsrummet, man ska vara snabb och fatta egna beslut (med stöd av handledare). Fördjupningskurserna är ett bra stöd för att bli varm i kläderna och självständig i sin yrkesroll.  

Nu är jag inne på mitt sjunde år som tandhygienist och har avslutat fördjupningskurserna. Dialogen med kollegor fortsätter istället på kliniken, bland annat genom kategorimöten en gång i månaden. Då går vi igenom hur vi jobbar, om vi gör likadant och hur vi kan förbättra oss. 

Ett ämne som ibland kommer upp är hur vi hanterar stress. Det var också en punkt på Tandhygienistdagarna som avslutades med en inspirationsföreläsning om mindfullness och stress. Oavsett om man är anställd privat eller inom landsting så upplever vi tandhygienister stress i arbetet. Vi jobbar mot klockan och är ensamma i arbetet. Ibland hinner man inte med allt och stressen kommer ikapp. Samtidigt är stress bra i måttlig mängd, frågan är hur vi hanterar den. Som en föreläsare sa: Hur vet du att du andas? Andas du? Att ta små pauser på jobbet är superviktigt. Andas ut stress och andas in ny energi.  

Sommaren är här, så passa på att låta tankarna flöda, lapa sol och drick paraplydrinkar.

Vi hörs igen i höst! 

Jill

 

Jill Kvarnström är tandhygienist på Folktandvården Västra Götaland. Hon jobbar på kliniken i Kvillebäcken, Göteborg, som är en kombinerad allmäntandvårds- och utvecklingsklinik.

 

Senaste inläggen