Hur ska vi jobba smart utan att slita ut kropp och själ?

Vi lever i en värld där prestation och stress växer, både på jobbet och privat. Måndag till söndag, repeat-knappen är konstant på on. Ibland behöver man stanna upp, reflektera och känna nuet. Vad gör du, vad ser du, vad känner du? Dessa frågor fick jag och mina kollegor när kliniken hade utvecklingsdagar i Lysekil.

Vår föreläsare, terapeuten och författaren Ann-Charlotte Nordensson, pratade bland annat om hur viktigt det är med reflektion, och om tallriksmodellen för hjärnan. Sömn, vila, aktivitet och lek är några av de bitar som behövs för att vi ska må bra. Hjärnan behöver jobba för att hålla sig i form, men det är lika viktigt att hjärnan får “leka”, låta tankarna flöda fritt till exempel genom att fixera på ett fint objekt. Svårt eller hur! Men vi behöver återhämtning för att fylla på med ny energi. Så stäng av mobilen en stund, ha slötid med kroppen och hjärnan och varva ner.

Det pratas en del om hållbar utveckling i den teknologiska världen, men vad är hållbar utveckling för kroppen? Hur ska vi jobba smart utan att slita ut kropp och själ? Vad tycker ni?
På vår klinik jobbar vi med FOKUS-modellen* och andra förbättringsarbeten hela tiden. Det var så vi kom fram till temat för utvecklingsdagarna. Vi var överens om att vi behöver mer reflektion. Under utvecklingsdagarna övade vi på att reflektera och ge varandra feedback. Positiv feedback! Lyfta varandra och vidareutveckla vad vi är bra på, men också vad vi behöver jobba på.

När dagen var slut lovade vi varandra att ta med oss det vi pratat om tillbaka till kliniken och skapa tid för reflektion och feedback. Att jobba med människor tar kraft och ibland behöver man ventilera för att kunna lämna jobbet när man går hem. Då är det guld värt att ha någon som lyssnar, utan att vara dömande eller ge råd.

*FOKUS står för Formulera, Organisera, Kontrollera, Utforma och Stabilisera. Modellen används inom Folktandvården Västra Götaland för att arbeta med ständiga förbättringar.

Vi hörs!
Jill

Jill Kvarnström är tandhygienist på Folktandvården Västra Götaland. Hon jobbar på kliniken i Kvillebäcken, Göteborg, som är en kombinerad allmäntandvårds- och utvecklingsklinik.

Senaste inläggen