Vi tandhygienister är grymma! Heja oss!

Hipp Hipp Hurra Hurra! Tandhygienistyrket fyller 50 år i år. Årets tandhygienistdagar ägde rum i Stockholm och bjöd på många intressanta föreläsningar. En av dem handlade om hur diabetes och demenssjukdomen påverkar den orala hälsan. Ett viktigt ämne då diabetes och demenssjukdomar idag blir allt vanligare i befolkningen. Under dagarna satte man även fokus på tandhygienistforskning. Hur det har påverkat och påverkar den framtida tandvården. 

Det har varit så inspirerande att få ta del av många av våra duktiga kollegors forskningsresultat. Hur karriären som tandhygienist inte stannar på kliniken. Vi behöver mer forskning för att kunna bli ännu bättre.

Tandhygienistyrket handlar inte bara om att behandla patienter kliniskt. Utan även om att kunna ta det kliniska arbetet ett steg längre. Genom forskning kan vi utveckla, jobba evidensbaserat och bli ännu bättre på vårt jobb. Att utveckla och fortsätta att utvecklas samtidigt som vi jobbar. Hur spännande är inte det? Att vara i framtidens tandvård.

Vårt samhälle utvecklas och förändras dagligen, fler och fler har kvar sina tänder längre. Vilket betyder att flera individer behöver mer vård. Jag tycker att vi ska lyfta vårt yrke och vara stolta över det vi gör, för vi gör stor skillnad i tandvården. Många vet fortfarande inte vad en tandhygienist gör. Vårt jobb är viktigt och vi behöver bli fler! Heja oss tandhygienister!

/Jill

Jill Kvarnström är tandhygienist på Folktandvården Västra Götaland. Hon jobbar på kliniken i Kvillebäcken, Göteborg, som är en kombinerad allmäntandvårds- och utvecklingsklinik.

Senaste inläggen