Tandläkare tjänar på asiatisk teknik

Fler och fler tandläkare importerar tandproteser och övrig tandteknik från Asien, där priserna är 50 procent lägre än i Sverige. På så sätt minskar tandläkarnas kostnader, men patienten får oftast inget veta och betalar samma pris avsett var protesen har tillverkats.

 

 Klicka på länken ovan så kan du höra hela inslaget på Ekonyheterna.

 

– Om jag som patient när jag sitter i stolen vet att jag behöver en krona, så måste jag få reda på var den är gjord och vad den kostar. Har jag sedan en ekonomi som gör att jag kanske inte vill betala en svensk tand och får ett erbjudande om en utländsk tand är det helt okej. Men då ska det tillfalla patienten, i dag gör det inte det, säger Bo Ekberg, ordförande i Tandteknikerförbundet.

Bo Ekberg menar att svensk tandteknik har många fördelar i jämförelse med den från Asien. Man har inte samma möjlighet att kontrollera kvalitén på tänderna från Asien och man vet inte om proteserna har tillverkats under schyssta arbetsförhållanden.

Olle Sahlin är tandtekniker och har sitt laboratorium i Solna utanför Stockholm. Han menar att det geografiska avståndet är ytterligare en aspekt att ha i åtanke när man väljer mellan svensk och asiatisk tandteknik.

– Vissa saker är akuta. Det är inte kul att vara utan sin tandprotes för många dagar om den ska lagas eller något sådant. Du kan inte ju inte äta. I det hänseendet tar det längre tid att skicka de här jobben som också i miljöhänseende är lite fel, tycker jag. Hela vägen till Kina och tillbaka.

Enligt den nya tandvårdsreformen som trädde i kraft i juli 2008, måste tandläkarna visa upp fakturorna från tandteknikern för patienterna. Trots det finns det tandläkare som importerar från Asien utan att informera sina patienter. Det här är inget man känner till på Tandläkarförbundet.

– Det här är något som är en uppgörelse mellan patienten och den som utövar tandvården. Jag vet inte alls hur man diskuterar priset med patienten, säger ordförande Roland Svensson.

Ungefär nio av tio svenskar över 40 år har någon typ av ersättning i munnen som en tandtekniker gjort. En stor del av Sveriges tandteknikerlab är små företag, 80 procent har färre än fyra anställda och deras kundkrets består av några få tandläkare.

Tandteknikern Olle Sahlin är orolig att hans kunder ska börja importera mer.

– Både ja och nej. Jag har redan kunder som har lämnat för att göra sådant. Det är befogad oro.

Källa: Sveriges Radio Ekonyheter 31/12 2008 kl 16:00

Jenny Lagerstedt
jenny.lagerstedt@sr.se