Tandläkare varnar: Använd inte munskölj varje dag

Torkar ut slemhinnorna och kan skada bakteriefloran

Munsköljsmedel utlovar fräsch andedräkt och bättre munhälsa.

Men daglig användning kan göra mer skada än nytta.

– Det kan torka ut munnens slemhinna, säger tandläkare Elisabeth Philip.

Många populära munsköljsmedel innehåller klorhexidin, som verkar bakteriepåverkande, och alkohol. Både klorhexidin och alkohol kan torka ut munnens slemhinnor och skada den naturliga bakteriefloran.

– Inte så många av oss skulle komma på idén att skölja munnen med 22-procentig alkohol, som exempelvis munsköljsmedlet Listerine innehåller, säger Elisabeth Philip.

Tandläkarförbundet backade

Svenska Tandläkarförbundet hade tidigare sin logotype på munsköljsmedlet Listerine. Men nu är logotypen borttagen. Orsaken är att medlet innehåller för lite emaljstärkande fluor. Företaget McNeil som marknadsför Listerine rekommenderar sköljning med Listerine direkt efter tandborstning. Detta motsätter sig Tandläkarförbundet eftersom fluoret i tandkrämen, som ska stärka tänderna, då sköljs bort.

 

Skapad för dagligt bruk

– Listerine Munskölj är skapad för ett dagligt bruk, som ett komplement till tandborstning. Tack vare många kliniska studier och daglig användning världen över, vet vi att medlet är säkert och effektivt. Alkoholen torkar inte ut slemhinnorna, säger Anna Bentinger, vid McNeil Sweden AB.

Men tandläkaren Elisabeth Philip är tveksam.

– Man måste vara restriktiv med starka och bakteriepåverkande medel. Man kan använda munskölj med fluor varje dag, det är nyttigt för tänderna. Jag skulle rekommendera en vanlig fluorsköljning, säger Elisabeth Philip.

 

Risk för alkoholberoende

Elisabeth Philip råder sina patienter att först och främst satsa på en mekanisk rengöring av tänderna, alltså den gamla hederliga tandborsten och tandtråd.

– Att använda bakteriehämmande medel, i stället för mekanisk rengöring, är inget att rekommendera, säger hon.

Munsköljsmedel med alkohol kan fungera effektivt vid en infektion i munnen eller efter ett kirurgiskt ingrepp. Men dagligt bruk avråder Elisabeth Philip starkt från.

– Samtidigt kan munskölj med alkohol innebära en risk för alkoholberoende. Munslemhinnan tar så snabbt upp alkoholen och för en nykter alkoholist kan det trigga i gång behovet av att dricka.

Marknad som ökar

Enligt Listerine själva har lanseringen av deras munsköljsmedel femdubblat försäljningen inom kategorin munskölj. I en undersökning som Listerine genomfört med 1000 deltagande svenskar svarade 66 procent att de är mer intresserade av att köpa munsköljsmedel i dag än för fem år sedan.

År 2008 omsatte munskölj 122 miljoner kronor i dagligvaruhandeln. Detta kan jämföras med 26 miljoner kronor år 2005.

Emma V Larsson

www.aftonbladet.se

Läs mer…
Munsköljet kan förstöra din magsäck ”Tandborste och tandtråd räcker för att hålla munnen fräsch.”
”Munvatten kan orsaka cancer” Forskare i Australien: Munsköljmedel ger fyra till fem gånger större risk att få muncancer
Tandläkarfobin tog Sophies liv Tandläkaren drog ut åtta av Sophies tänder samtidigt*
Räls bäst för tänderna Dubbelt så effektivt med fast tandställning
Så sänker du notan hos tandläkaren Många får inte den subvention de har rätt till – här är knepen som ger dig full statlig rabatt.
Laga dina tänder – rekordbilligt Alla metoderna – spara tusenlappar
Så slipper du tappa tänderna 40 procent av alla 40-åringar riskerar tandlossning – så vet du om du är drabbad. Tandborstarna som ger dig vitare tänder Nya supertekniken polerar dina tänder