En tandsköterskas tankar

Nöjd i smyg

Jag går fort genom bygden och det bränner bakom ögonen. Jag går för fort, något jagar mig. En blick bakåt, där kommer ett hätskt och fördömande djur frustande. Det är Samhället och dess Förväntningar. »

De utsparkade byrackorna

Nu vaknar vi upp till insikten att många företag idag har varken buffert eller Plan B för en eventuell oförutsedd kris. (Jag inser givetvis att småföretagare har svårt att ha det.) Jag förstår att vi har vaggats för tryggt för länge i den lilla jollen i ankdammen Sverige. Den är helt enkelt inte gjord för någon sjögång, utan för jämna, trevliga små vågor. Pengar in – pengar ut – pengar in – pengar ut… »

Viruset i våra hjärnor heter Oro

Jag står ute i trädgården bland vårsprickning och solstrålar med mina barn som leker bekymmerslöst. Det är verkligen en perfekt dag. Så länge vi är här ute, river bort höstens efterlämningar och förbereder nytt, så är allt bättre än vanligt. För hur ofta har jag sådana dagar utöver helgen annars? »

Förändringar

Stora förändringar är inte vad jag oftast önskar mig, åtminstone inte när de kommer ofrivilligt i en rad av stötar. När man kastas ut ur något öppnas andra dörrar. Hisnande spännande, men man måste också få lov att ha sin lilla sorg över det man just mist. »

Ta referenser på arbetsgivaren

Och så trillar det in tips om platsannonser där stresstålighet krävs och bilden som utmålas av kliniken inte stämmer överens med de anställdas bild ur verkligheten. Annonsskaparna missade visst mitt förra inlägg här, så här kommer en påminnelse i all välmening för en framtida personalstyrka med hållbarhet och långsiktig framgång som målbild: Nej, jag är inte stresstålig!
»

Nej, jag är inte stresstålig!

Finns det idag något arbete där man inte eftersöker en stresstålig person i rekryteringsprocessen? Samtidigt som människor blir långtidssjukskrivna för utmattningssyndrom till höger och vänster. Man kunde lika gärna börja formulera platsannonsen ”Personal med framtida sjukskrivning sökes till tjänst som superhjälte”.  Jag har svingat min lie efter det där korttidstänket förr, och kommer fortsätta slå det vissnande gräset.
»

Jobba aldrig helg

Jag vägrar gå med framåt i den här utvecklingen mot alltings ständiga tillgänglighet. Att vissa samhälleliga instanser som akutvård, polis och liknande måste vara tillgängliga dygnet runt går jag självfallet med på. Men att alla andra ska haka på och dras med i denna virvlande tornado av ständighet, att alltid finnas till hands, det är en sjukdom i sig. »

Hurra för den lilla kliniken

Efter tandsköterskeexamen 2011 fick jag jobb på en liten enmansklinik, och i perioder fanns bara en tandsköterska (jag). Min tandläkare, som var lite äldre, frågade många gånger oroat om jag inte saknade kollegor, kanske mer jämnåriga? Mitt svar var alltid nej. Jag trivdes som fisken i vattnet. Efter ett gäng år med erfarenheter från stora arbetsplatser, många kollegor och fyrkantiga organisationer där positiva förändringar från den enskilda anställda var som att skjuta en pil in i en enorm Riesen-kola, var det en lättnad att skala ner så totalt. »

Tandsköterska – en sport

Jag har kommit till insikten att tandsköterska ej är ett yrke, utan en sport. För ni känner väl svetten lacka, systrar och bröder? »

Hur du rekryterar en engagerad tandsköterska

Bra personal är nyckeln till framgång. Hur lyckas man rekrytera en engagerad tandsköterska som faktiskt älskar sitt yrke? Jag ska berätta. Det är enkelt! »