En tandsköterskas tankar

Har du kunder eller patienter?

Sitter och tittar på dokumentärfilmen ”Human”, som finns på SVT Play nu. Slås av insikten att jag behöver påminnas om vår mänsklighet. Jag behöver möta blickarna och orden om öden som filterlöst delges mig från TV-rutan. Ska man verkligen behöva påminnas om sådant? Ja kanske. För så som vi lever här och nu krymper tiden för att bara vara människa och se varandra för det. »

Moderslejonet

Nu är jag hemma med mina båda barn, en på 2,5 år och minstingen är nu tre veckor. Före min första föräldraledighet levde jag med fantasin om att jag då skulle kunna skriva och skapa med så mycket tid hemma. När verkligheten sedan nådde mig och barnlösa människor frågade ”Vad GÖR du hela dagarna då?” eller ”Det måste bli långtråkigt?” svarade jag med ett lite för gällt frustande skratt. Det där med att ha tid fick jag omvärdera på djupet. »

Sista dagen med gänget

Då var det klappat och klart för start! Bebis i avfyrningsrampens startposition och jag i någon form av strandad val-position i soffan. Inget mer jobb på nio månader. Även om jag gjort detta förut så känns det lika konstigt att inte vara på jobbet mer. »

Att få vara människa på jobbet

Idag hör jag om alldeles för många som inte får lov att vara människor på jobbet. Vi förväntas ofta vara mer arbetsmaskiner, trots att vi ska arbeta med omhändertagande av människor! Detta återspeglas i arbetsgivares distans till den anställde, där endast utfört arbete som syns på papper i form av ekonomi premieras. Vi ser det även i Försäkringskassans syn på människan, då läkarutlåtanden från fysiskt möte med patienten inte sällan skrivs över till förmån för F-kassans förtroendeläkare som aldrig mött patienten. »

Outbildad tandläkare sökes

Så är det ibland för oss tandsköterskor. Vi saknar skyddad yrkestitel och rent krasst så kan vem som helst få jobb som tandsköterska idag. Därav blir det svårt för oss som värnar om vården att hålla fast vid yrkesstoltheten och kunna vara med och ställa krav på en högkvalitativ vård. Stämningen sotas när vi hör om kliniker som anställer outbildade ”tandsköterskor” och snacket går redan glödhett genom landet. Det både syns och hörs för den som söker tandsköterska med icke krav på utbildning. »

Vad en tandsköterska ser fram emot

Ny start hörrni! Då tycker jag om att fundera över vad jag ser fram emot med hösten, annars blir det lätt mest sommaren-är-slut-ångest och begynnande mörker i huvudet. Sensommar och höststart är fint, då kan man börja om och göra nytt. En bra chans. »

När jag älskar måndagar

I måndags när jag var på väg till jobbet infann sig den där fantastiska känslan som är ganska så ovärderlig... Att jag såg fram emot dagen, och att det skulle bli roligt att jobba! Det är underbart att få känna så, och att det dessutom är regel och inte undantag. Jag vet inte varför, men just denna måndag var känslan extra stark. Det blev en väldigt bra dag. »

Kalla mig inte för Göran

För det känns konstigt att bli kallad Göran när jag är kvinna och heter Johanna. Men då det är mer regel än undantag nu så kanske jag bör byta namn? Eller så kan folk ta och skärpa sig när de svarar på mail i arbetet. Om man nu läser ett mail så tycker jag att man kan anstränga sig så pass att blicken vandrar den extra raden till ”Med Vänliga Hälsningar Johanna, tandsköterska” för att ta reda på vem man har att göra med. »

Vad är lön?

Är det bara pengapåsen i slutet av månaden? Möjligheten till en vecka i solen? Lön för mödan eller besvikelse i sifferform varje månad? Vi säger ofta att vi vill ha högre lön, men vad menar vi med det, vad är det vi faktiskt vill ha? Så här ser jag på lön...
»

Lyckligt spysjuk?

Jag har ibland önskat mig att få spy den senaste tiden. Spy ut skiten som får mig att må så dåligt. För något skräp måste jag ha fått i mig, hur kan man annars må så här i flera månader? Jo tusan det var ju det där... med att jag är gravid! Ibland glömmer jag av att det är så, för det känns mest som om jag är långvarigt sjuk av någon elakartad parasit. »