En tandsköterskas tankar

Kalla mig inte för Göran

För det känns konstigt att bli kallad Göran när jag är kvinna och heter Johanna. Men då det är mer regel än undantag nu så kanske jag bör byta namn? Eller så kan folk ta och skärpa sig när de svarar på mail i arbetet. Om man nu läser ett mail så tycker jag att man kan anstränga sig så pass att blicken vandrar den extra raden till ”Med Vänliga Hälsningar Johanna, tandsköterska” för att ta reda på vem man har att göra med. »

Vad är lön?

Är det bara pengapåsen i slutet av månaden? Möjligheten till en vecka i solen? Lön för mödan eller besvikelse i sifferform varje månad? Vi säger ofta att vi vill ha högre lön, men vad menar vi med det, vad är det vi faktiskt vill ha? Så här ser jag på lön...
»

Lyckligt spysjuk?

Jag har ibland önskat mig att få spy den senaste tiden. Spy ut skiten som får mig att må så dåligt. För något skräp måste jag ha fått i mig, hur kan man annars må så här i flera månader? Jo tusan det var ju det där... med att jag är gravid! Ibland glömmer jag av att det är så, för det känns mest som om jag är långvarigt sjuk av någon elakartad parasit. »

Mobbingen finns

Varför är det de som blivit utsatta för mobbing eller orättvis behandling på en arbetsplats som tysta går och skäms? För så är det i de allra flesta fall. Varför? Svaren som kommer är oftast ”Jag vågade inte”, ”Tänk om ingen tror på mig”, ”Det kanske är mig det är fel på”, ”Ingen skulle lyssna”. Är det en bra arbetsgrupp om en enda person går och tänker så här? »

Vikten av att få ifrågasätta

Vilken sorts samhälle får vi om vi aldrig ifrågasätter, om vi bara snällt ställer oss i ledet när ett nytt direktiv kommer vår väg? Det samhälle vi just nu är på väg att bygga upp... höll jag på att säga. Jag vågar påstå att det börjar med just dig och mig, här i vår vardag där vi faktiskt än så länge får lov att fråga varför och hur då. »

Strålskydd bäst på pappret

Några måste ha kört huvudena i torktumlaren vad gäller det här med kvalitet och röntgen, för nu är det riktigt uppochned och hej kom och hjälp mig så snurriga de blev. Nu ska tandläkarna inom Praktikertjänst skriva strålskyddsberättelse och svara på hur många av deras tagna röntgenbilder som 2016 var över/underexponerade, ej friprojicerat och som missat apex. Det är alltså inte bara Försäkringskassan som tror att varje tandläkare är en fullfjädrad quiz-kampsfantast som blir till sig så fort en liten ruta får kryssas i. Det är ett gediget gäng som tycker att det är sådant som gör kvalitet, och sådant som tandläkare bör ägna sig åt. Det där gänget som aldrig själva behöver tandvård, får vi nog tro. »

Tandsköterskornas Yrkeskonferens 2017

Alla behöver få känna sig betydelsefulla. Viktiga och värdiga något eget att bilda ring runt. Jag misstänker att många av oss tandsköterskor kan känna oss ganska bortglömda och skuffade åt sidan i sammanhang där tandläkare och hygienister räknas lite, lite mer. De andra yrkena inom tandvården har många alldeles egna sammanhang. Eller så är det någon som vill verka hylla oss, men i grund och botten handlar det om att tjäna pengar på oss rätt och slätt. »

Pappas flicka

Är det verkligen en fas så här länge? Ofrivilliga tankar om jag var ämnad att vara mor. Hårt. Försöker tänka på att det inte är konstigt när hon har en helt fantastisk far. Logik är futtigt just nu. »

Erbjud praktik och lär dig om dig själv

Man tar sig sällan självmant ur den fyrkant man satt sig i. Även idoga försök att förbättra sig hindras av väl inarbetade rutmönster. Ibland är det svårt att ta klivet ur rutan och få perspektiv. Då kan man ta in en student som kritiskt synar linjerna och kanske till och med gör fyrkanten till en sexkanting! Tada! »

En tandsköterska på Swedental

Ensam tuffade jag upp med tåg till Stockholm. Där strålade jag samman med skrivarligan på Dental24, fick en megafin pin med texten ”Bloggare på Dental24” och kände mig mallig när jag satte den på tröjan. Det är verkligen fint att få vara en i ett gäng och känna sig lite mallig. Heja gängkulturen! »