En tandsköterskas tankar

Hemmajobbarnas ekonomiska snabbspår under pandemin

Jag sitter och läser artiklar om människors olika ekonomiska situation i pandemins kölvatten. I fackförbundet Visions tidning ställs frågan ”Ska de som inte kan jobba hemifrån få ekonomisk kompensation?” »

Herregud mitt barn har karies!

Dottern ligger på badrumsgolvet med huvudet i mitt knä. Jag vrider hennes huvud hit och dit medan jag vinklar munspegeln för att kunna se bättre. Där. Ja, DÄR! En sabla brun fläck som definitivt inte går att borsta bort. Ångestormen genom kroppen, har tandsköterskans dotter karies?! »

Stjärnögonblick

Nu om någonsin måste vi sätta fart och samla på dem i en liten påse. Sedan ta upp dem, rada upp dem framför oss och studera dem. Dela dem. »

Att bearbeta oro

Det gnager i hjärttrakten och lungorna känns tyngre. Nu är jag hemma sjuk för tredje gången på tre månader på nytt jobb och denna gång är det ingen regelrätt förkylning som ger mig ångest för att den tar sådan hiskelig tid att bli av med. Nu är det något ovisst med kraftig huvudvärk, illamående och andra små luriga symptom jag inte riktigt kan fånga in. Hjärnan slår på sirenen och maler det ovälkomna mantrat ”covid covid covid”. Hjärtat bankar och lungorna fylls med bly. Så känns det. »

Jag var den sämsta kollegan

Det finns ett år i mitt arbetsliv som jag bär med mig i livet som en deformerad skatt. Värdefull bara då jag ser på den ur rätt synvinkel. »

Nätverka dig till framgång, tandsköterska!

Det är så mycket man ska stå i, hej och hå, nu ska vi hålla på att nätverka oss blå dessutom. Vad ska det vara bra för? Vad ska en sån som jag med nätverkande till? »

Nöjd i smyg

Jag går fort genom bygden och det bränner bakom ögonen. Jag går för fort, något jagar mig. En blick bakåt, där kommer ett hätskt och fördömande djur frustande. Det är Samhället och dess Förväntningar. »

De utsparkade byrackorna

Nu vaknar vi upp till insikten att många företag idag har varken buffert eller Plan B för en eventuell oförutsedd kris. (Jag inser givetvis att småföretagare har svårt att ha det.) Jag förstår att vi har vaggats för tryggt för länge i den lilla jollen i ankdammen Sverige. Den är helt enkelt inte gjord för någon sjögång, utan för jämna, trevliga små vågor. Pengar in – pengar ut – pengar in – pengar ut… »

Viruset i våra hjärnor heter Oro

Jag står ute i trädgården bland vårsprickning och solstrålar med mina barn som leker bekymmerslöst. Det är verkligen en perfekt dag. Så länge vi är här ute, river bort höstens efterlämningar och förbereder nytt, så är allt bättre än vanligt. För hur ofta har jag sådana dagar utöver helgen annars? »

Förändringar

Stora förändringar är inte vad jag oftast önskar mig, åtminstone inte när de kommer ofrivilligt i en rad av stötar. När man kastas ut ur något öppnas andra dörrar. Hisnande spännande, men man måste också få lov att ha sin lilla sorg över det man just mist. »