Erbjud praktik och lär dig om dig själv

Man tar sig sällan självmant ur den fyrkant man satt sig i. Även idoga försök att förbättra sig hindras av väl inarbetade rutmönster. Ibland är det svårt att ta klivet ur rutan och få perspektiv. Då kan man ta in en student som kritiskt synar linjerna och kanske till och med gör fyrkanten till en sexkanting! Tada!

Under två veckor har jag agerat handledare åt en tandsköterskestudent på vår klinik. Hon går termin 1, läser just nu hygien och smittskydd och var full av klipska frågor och ifrågasättanden. Jobbigt? Oh ja! Men så vansinnigt nyttigt. Visst har jag fått gå på högvarv, gett lite mer av mig själv varje dag än jag kanske orkat, haft dubbelt upp i huvudet och sådant ni vet. Men oj vad mycket jag vunnit. Då och då borde vi alla ha en student med oss så att vi väcks ur våra rotade rutiner och ser över dem, vad är det vi gör egentligen? Och varför? Det är så lätt att gnata på i hjulspåren. Bekvämt.

Trots allt var det enklare än jag trodde att ha en student. Skolan skickade bra info med vad som ingick i kursen och kursmål. Det var bara att läsa innantill och fylla i tidsschemat. Sedan är kommunikation som vanligt A och O. Jag frågade Josefin (min elev) löpande under veckorna hur hon tyckte det gick, vad hon ville ha mer av och om hon själv kände att hon nådde målen. Jag vet att många oroar sig över sin tidsbrist och hur det ska gå med en elev mitt i allt. Josefin fick ta hand om behandlingsrummet såvida det inte var bråttom, då gjorde jag det. Efter halva praktiken hjälptes vi åt, t ex att jag torkade och hon dukade fram. Jättesmidigt! Man får ge och ta, som i vilket förhållande som helst. Det är verkligen viktigt att man vågar lämna över. Inte glömma sig och bara köra på. Det lönar sig verkligen. I slutet av Josefins praktik tog hon hand om behandlingsrummet helt galant, och skötte även sterilen. Jag var fullkomligt trygg med det.

Mina tankar inför handledarrollen var ”våga låta göra” och ha högt i tak för frågor och diskussion. Ingen är perfekt, inte heller jag och då ska jag våga välkomna kritiskt tänkande även vad gäller mitt sätt att arbeta. Det är viktigt med varför, att inte bara sätta någon i arbete utan också ge förståelse för varför vi gör som vi gör. Någon gång kom jag på mig själv med att inte riktigt veta varför, och det var nyttigt att inse det och ta reda på den saken.

Jag vill fortsätta utvecklas och att ha en elev har varit enormt lärorikt. När man sedan i slutet får höra att man varit en bra handledare och att eleven stortrivts känns det så fantastiskt härligt, som en stor lyckokick! För mig är det väldigt värdefullt och fint att få föra kunskap vidare och bidra till nya duktiga tandsköterskor som ska rocka tandvårdssverige. Hurra!

Det har varit en intensiv höst för mig, detta var en perfekt avslutning. Tack Josefin, du kommer bli en ruskigt bra tandsköterska!

 

Bästa Hälsningar
Johanna Ene

 

Johanna Ene är tandsköterska och arbetar på en privatklinik i Göteborg.
Hon driver också en privat blogg Tandsköterskan.net

Senaste inläggen