Gruppterapi för bättre arbetsmiljö

Jag läser om arbetsmiljö. Vad är det? Det finns flera olika områden och det verkar som om det kan bli svårt att få till en arbetsmiljö alls när man läser på. Oj oj, hej och hå. Jag är i mångt och mycket en person som på arbetsplatsen tycker om mallar, listor och ordning och reda. Men i grund och botten så handlar hela jag om känslor. Om känslorna inte är med så blir det verkligt dålig arbetsmiljö.

När jag läste texterna om arbetsmiljö funderade jag på vad det ordet betyder för mig? Jag släppte mus och tangenter, lutade mig bakåt i stolen och andades ut och kände efter inuti. Suuuuck. Känslor. Människor. Gemenskap. Ja, allt det är vad det handlar om! Funkar inte de bitarna så är det kört. Lika bra att dra. Hej då!

Det mesta av de övriga områdena inom arbetsmiljön kan vi hyfsat enkelt fixa till. Ergonomi, utrustning, säkerhet och så vidare. Det finns ofta färdiga och fina dokument att luta sig mot så det blir riktigt. Men i slutet av dagen så är det en droppe i havet om inte gruppen av människor fungerar tillsammans.

Vi rusar framåt så snabbt tillsammans idag. Allt går fort; utveckling, kommunikation, patientbehandlingar… kafferasten. Är det verkligen tillsammans som vi rusar? Det känns snarare som att vi desperat försöker haka armkrok med den som springer snabbast, i rädsla att tappa taget och hamna efter. Ingen vågar vänta på den som är sist idag. Skyll dig själv, vi hittar någon annan som vill springa fort utan kafferast.

Kafferasten, det är en grund till god arbetsmiljö! Att tillåta sig själv och sina kollegor en stund med koppen i hand på egna villkor. Några tittar i mobilen eller i en tidning och zoomar ut från arbetet en stund. Vissa ventilerar jobb, andra pratar privat. Oavsett vad vi gör under den här stunden så är vi tillsammans. Det har jag kommit att uppskatta, samt vetskapen att jag är i en grupp som accepterar och respekterar mig precis som den människa jag är. Då andas jag!

Så, ska vi alla gå i gruppterapi? Ja, varför inte om det behövs. Det är ofta självklart att lägga mycket pengar på de hårda värdena av en verksamhet, men de mjuka värdena då? Det mest kostsamma vi har är personal, så rimligtvis borde vi satsa där. Patienten vill ha tandvård från mjuka händer, då behöver vi ett tandvårdsteam med mjuka sinnen och varma hjärtan.

I arbetsmiljön arbetar människor. Människor med bultande hjärtan och inre strider du inte vet om. Mellan högarna av ekonomiska kalkyler, överfyllda tidböcker och patienterna i behandlingsrummen måste vi mötas på det bästa sättet vi kan komma fram till tillsammans.
Tillsammans.

Ta hand om varandra, i en steril miljö behöver vi jobba med hjärtat i hand. 😊

Johanna

Johanna Ene är tandsköterska och blev utsedd till Årets tandsköterska 2017. Hon driver också den privata bloggen Tandsköterskan.net

Senaste inläggen